Logo


 
presentació
 
història
 
associats
 
notícies
 
fulls informatius
 
publicacions
 
exposicions
 
enllaços
 
 

Notícies 2010

2017     2016     2015     2014     2013     2012     2011     2009     2008     2007     2006

 

13a Biennal del Pessebre Català. El teu pessebre a la xarxa Premi Ateneu 2010

24/12/2010

El Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona va ser l'escenari el passat dilluns, dia 20, del lliurament dels XXI Premis Ateneus, promoguts per la Federació d'Ateneus de Catalunya. Es tracta d'una de les convocatòries destinades a l'associacionisme amb més prestigi a Catalunya.
L'exposició virtual de pessebres El teu pessebre a la Xarxa promoguda pel Grup Pessebrista de Castellar del Vallès ha merescut el primer premi dintre de la categoria de mitjans de comunicació d'associacions culturals.
La proposta consisteix en una exposició virtual oberta a la participació de tothom qui vulgui enviar una fotografia del seu pessebre. El teu pessebre a la Xarxa és un homenatge al pessebrisme més popular, el que es fa a les cases, a les escoles, als centres residencials... Aquesta activitat, que es va iniciar com a prova pilot el Nadal passat amb un gran èxit de participació, forma part de la 13a Biennal del Pessebre Català que s'està portant a terme a Castellar del Vallès.
El Jurat dels Premis ha manifestat la dificultat de triar els guanyadors d'entre les propostes rebudes i ha destacat de la proposta dels pessebristes castellarencs la bona utilització de les tecnologies de la informació per aglutinar en aquesta pàgina un gran col·lectiu d'afeccionats al pessebrisme, d'una forma oberta i popular.

 

La tradició musical i el pessebre

21/12/2010

El Museu de la Música* exposa a la Sala d'interactius un pessebre tradicional i popular de temàtica musical, on destaquen les figures dels pastors músics.
El Museu Etnològic de Barcelona els ha cedit dels seus fons un conjunt de nou figuretes d'aquesta temàtica. D'autoria desconeguda, una part de les figuretes van pertànyer a Joan Amades. El sac de gemecs, el pandero, la guitarra, la simbomba, el violí, el flabiol, el tamborí, el tabal, la viola de roda i la flauta són els instruments musicals que toquen els pastors músics.
L'Agrupació de Pessebristes de Ripollet ha construït i realitzat el pessebre i ha cedit en préstec les figuretes del Naixement, Reis i l'Anunciació, que completen el conjunt. El pessebre està relacionat amb el taller de Nadal "Els pastors músics" que es desenvolupa al Museu de la Música el dies 23 i 27 de desembre durant les vacances de Nadal.
Aquesta exposició de petit format podrà visitar-se del 18 de desembre de 2010 al 10 de gener de 2011.
 

* Museu de la Música. L'Auditori. Carrer de Lepant 150 2a planta.  [mapa]

 

25è Aniversari. Inauguració de l'exposició Figures de Pessebre. Grans Mestres Catalans

21/12/2010

El diumenge dia 12, el Museu Etnològic de Barcelona* va acollir la inauguració de l'exposició Figures de Pessebre. Grans Mestres Catalans. Després del parlament del Director del Museu, el Sr. Josep Fornés, i del President de la Federació Catalana de Pessebristes, Sr. Josep M. Porta, els nombrosos visitants varen poder gaudir d'aquesta magnífica mostra de figures.
 
El seguici inaugural va estar encapçalat per la música dels Ministrers de la Vila Nova que varen amenitzar l'estona -fent força enrenou, tot s'ha de dir-, i un cop pujades les escales es va servir un petit refrigeri per als convidats.
 
Tothom va coincidir amb l'encert a l'hora de seleccionar les figures exposades ja que la major part d'elles no havia estat a la vista del públic des de feia força temps i algunes eren totalment inèdites. Va ser, per tant, una redescoberta de peces emblemàtiques i úniques.
 

* Museu Etnològic de Barcelona. Passeig de Santa Madrona 16-22. Parc de Montjuïc.  [mapa]

 

41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears a Mataró

16/12/2010

Un dia esplèndid va acompanyar als assistents a aquesta Trobada que ha coincidit amb el 25è aniversari de la Federació Catalana de Pessebristes.
Tots plegats vàrem poder gaudir d'una jornada plena d'actes amb l'objectiu d'aconseguir la màxima difusió del pessebrisme.
El dissabte dia 11 es va iniciar amb la conferència sobre la Simbologia i el pessebre a càrrec del teòleg Miquel Xancó. Després, a la tarda, participàrem d'una interessant tertúlia amb els figuraires Montserrat Ribes, Joaquín Pérez i Ignacio Fernàndez. A la Fira de Nadal, demostracions de figures i tallers de nous materials a càrrec de diferents membres dels pessebristes de Mataró.
El diumenge dia 12 els assistents van participar de les diferents activitats previstes. Visites a les quatre exposicions obertes: Ara ve Nadal a l'Ateneu Caixa Laietana amb l'exposició de 25 pessebristes de renom; la tradicional dels pessebristes de Mataró a l'edifici de la presó; Art i pessebre a la sala d'exposicions de Can Palauet del Museu de Mataró; i finalment, la de material gràfic al Museu Arxiu de Santa Maria.
També molts vàrem participar de les diferents activitats complementàries, com la visita a la Fira de Nadal amb demostracions de figuraires, visites guiades per la ciutat i a diferents llocs d'interès. Recepció de l'Ajuntament, Missa solemne, etc.
Al migdia, més de 300 persones ens reunirem dinant al pavelló dels Maristes amb els tradicionals intercanvis de records, homenatges i traspàs del fanalet als companys de l'Agrupació Pessebrista de Parets del Vallés, organitzadors de la Trobada del 2011.
A la tarda, la representació d'Els Pastorets i l'actuació infantil per als més petits van cloure aquesta interessant jornada.
Potser el més important ha estat la gran acceptació entre el públic dels tallers i demostracions que s'han fet coincidint amb la Trobada. Això demostra que el pessebrisme desperta un gran interès en la societat actual. Només cal que posem els mitjans perquè estigui a l'abast de tothom.
 
[mapa]

 

Joan Mestres i Baixas una vita per il presepio

16/12/2010

El passat dia 8 de desembre es va inaugurar a Ponte San Pietro, ciutat italiana molt pròxima a Bergamo, una magnífica exposició d'homenatge a Joan Mestres.
La inauguració va ser presidida pel president de la Associazione Italiana Amici del Presepio, Sr. Alberto Finizio, el president de la Secció de Ponte San Pietro, Sr. Cludió Mattei, la filla d'en Joan Mestres, Sra. Narcisa Mestres, i el president de la Federació Catalana de Pessebristes, Sr. Josep Porta.
L'acte va començar amb un concert a càrrec de la Corale Ss. Pietro e Paolo de Gessate i va acabar després dels parlaments amb una connexió en directe, via internet, amb l'homenejat que molt emocionat només va poder donar les gràcies.
L'exposició, molt ben presentada, consta de 45 diorames de totes les èpoques, mides i temes.
S'ha editat un llibre catàleg en tres idiomes, italià, castellà i català, amb les fotografies a tot color de tots els diorames i alguns detalls dels mateixos. Si algú hi està interessat el podeu demanar a la Federació. El preu fins el 10 de gener serà de 15 euros, després s'hi hauran d'afegir les despeses de correu.

 

El Pessebrisme a Catalunya, conferència a Portugal

16/12/2010

El president del Grup Pessebrista de Castellar del Vallès i membre del Col·lectiu El Bou i la Mula, Enric Benavent, ha pronunciat aquest cap de setmana la conferència Pessebrisme a Catalunya en el marc de l'acte A mesa com o presépio, organitzat per la Confraria do Caco, una important associació d'artesans de Portugal.
En el marc d'aquesta visita ha pogut veure diferents fires d'artesania i tallers d'artesans, comprovant la força que té aquest gremi a Portugal i constatant, a més, com el pessebre està molt present en les produccions artesanals portugueses.
El contacte amb els pessebristes i col·leccionistes portuguesos, iniciat el Nadal passat, ben segur que continuarà els propers anys amb noves accions i propostes d'intercanvi.

 

La 13a Biennal del Pessebre Català als mitjans de comunicació

14/12/2010

Sembla que enguany el món pessebrista aconsegueix fer-se un lloc als mitjans audiovisuals de comunicació.
La 13a Biennal del Pessebre Català ha estat present a:
Mans de Catalunya Ràdio del dia 12/12/10, del minut 17:30 al 23:30
Signes dels Temps del dia 12/12/12/10, del minut 25:15 al 39:55
Telenotícies Migdia de TV3, del mateix dia.
Info K de TV3, que ho emetran el 22/12/10
I fins i tot en un reportatge al programa 19/20 de France 3.

 

El Pessebre de Pau Casals. Concerts commemoratius dels 50 anys de la seva estrena

12/12/2010

El proper 17 de desembre farà 50 anys de l'estrena a Acapulco de l'Oratori El Pessebre de Pau Casals.
Malauradament l'estrena no es va poder fer aquí, a Catalunya, el seu país, tal com havia planejat, ja que continuaven les circumstàncies polítiques de la dictadura franquista que ho impedien.
La música que Pau Casals va compondre per aquesta obra està arrelada en la gran música del segle XIXè, ja que segons ell les figures del pessebre tenen caràcter popular i per tant calia posar-hi una música senzilla, però alhora que mostrés la intensitat dels sentiments, i s'ha convertit en un clam de llibertat i de pau pel món.
L'obra s'ha interpretat molt poc al nostre país i, en motiu d'aquest aniversari, s'ha considerat important organitzar diversos concerts* d'aquesta obra tant des de la Federació Catalana d'Entitats Corals, que té com una de les seves prioritats fonamentals el preservar i fer difusió del patrimoni coral català, com des de la Fundació Pau Casals, que segons la voluntat del propi Pau Casals, té com a missió conservar i difondre el llegat musical i humà del Mestre promovent accions i projectes a favor de la Pau, la cohesió social i el coneixement de la música.
S'uneix també a aquesta commemoració la Federació Catalana de Pessebristes que enguany celebra el seu vint-i-cinquè aniversari.
 

* El Vendrell, divendres 17 de desembre; Lleida, dissabte 18 de desembre; Terrassa, dimecres 22 de desembre. + informació

 

El 25è aniversari de la Federació als Matins de TV3

09/12/2010

TV3 a la carta

 

NAIXEMENT

07/12/2010

Fa molt temps que la Federació Catalana de Pessebristes es planteja la possibilitat d'editar una publicació on es recullin opinions, punts de vista o simplement temes d'interès per als qui conformem el conglomerat pessebrista.
Enguany el nostre 25è aniversari ens ha fet gaudir de nombroses i diverses propostes que creiem han omplert tot l'any d'activitat. Ens ha fet passar del Nadal de l'any passat al Nadal que arriba pràcticament sense deixar de parlar de pessebres, i fent-nos trobar sovint i, per tant, enfortint els llaços d'amistat existents entre les persones que formem part d'aquest col·lectiu.
Aquest esforç que s'ha fet per dotar de contingut aquesta important data no s'ha volgut quedar aquí i, finalment, ens hem llançat a l'edició d'aquesta publicació tan cobejada que estem segurs serà NAIXEMENT. Aquesta revista compta amb la participació de persones alienes al fet pessebrista tan solvents com Maria Barbal, Francesc-Marc Álvaro, Salvador Cardús, Muriel Casals... o de gent propera com Jaume Pujol Balcells, Margalida Bover, Iñigo Bastida, Josefina Roma, Pier Luigi Bombelli... I és que teníem molt clar que no volem mirar-nos només el melic sinó que volem obrir-nos i mostrar la nostra activitat a la resta de la societat, fent-la així més transversal, normalitzant-la en una paraula.
Doncs bé, aquest proper diumenge, en el context de la nostra Festa, la Trobada de Pessebristes, a Mataró, tindrem el goig de presentar-vos aquesta feina, perquè l'hem fet per a tots vosaltres, i aquest és el lloc idoni perquè vegi la llum.
Esperem que us agradi tant com a nosaltres.

L'equip editorial de NAIXEMENT

 

Inauguració de la 13a Biennal del Pessebre Català

05/12/2010

Ahir dissabte al migdia va tenir lloc la inauguració de la 13a edició de la Biennal del Pessebre Català que Castellar del Vallès acollirà fins al proper 16 de gener.
Diverses autoritats van acompanyar els organitzadors des de l'Ajuntament de la Vila, passant per l'Església de Sant Esteve on hi ha l'exposició Pessebres de Catalunya, el Pessebre del Mercat i finalment la Capella de Montserrat -seu de l'entitat pessebrista de Castellar- on van fer ús alternatiu de la paraula per glossar el motiu de tot plegat, el pessebre.
Tot seguit, els nombrosos assistents a l'acte, varen poder veure l'exposició que cada any organitza el Grup Pessebrista de Castellar així com les exposicions de Nous llenguatges i Pessebrisme per escrit i retratat instal·lades al pis de dalt.

 

Presentació del llibre Perspectiva per a Pessebristes

05/12/2010

El dimecres dia 1 de desembre després de la inauguració de l'exposició de pessebres del Palau Mercader, al carrer Lledó -seu de l'Associació de Pessebristes de Barcelona- es va presentar el llibre Perspectiva per a Pessebristes del prestigiós pessebrista Ramon Padrosa i Camps.
La presentació va anar a càrrec del professor i arquitecte José M. Sánchez de Ocaña i Cartanyà, que va fer una glossa del pessebre i la seva dimensió artística i una molt acurada exposició del tractat de perspectiva i de la dimensió humana i artística de l'autor.
Aquest llibre forma part de les Publicacions de l'Associació de Pessebristes de Barcelona i ha estat publicat amb la col·laboració de la Federació Catalana de Pessebristes.

 

41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears. Actes a l'Ateneu Caixa Laietana

30/11/2010

Per primera vegada, les tres plantes de l'Ateneu de Caixa Laietana a Mataró, amb més de 1.500 metres quadrats de superfície, estan destinades a la mateixa exposició, mostrant peces úniques tant per la seva qualitat artística com històrica. La mostra acull l'exposició 25 pessebristes de renom amb 50 diorames dels millors pessebristes de Catalunya.
També hi trobem una selecció de figures a partir del segle XVIII fins els nostres dies, un espai dedicat als artesans i els materials que utilitzen en les seves creacions, així com un pessebre popular de 80 metres.
Capítol apart és l'espai dedicat als nens, amb un pessebre especialment per a ells i tota una sèrie de tallers, activitats i visites guiades amb l'objectiu de posar el pessebre a l'abast dels més petits.
+ informació

 

25è aniversari. Exposició 25 pessebristes de renom

30/11/2010

Aquest cap de setmana es van engegar els actes de la 41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears que enguany té lloc a Mataró del 26 de novembre al 12 de desembre de 2010.
Divendres, a les 7 del vespre es va inaugurar l'exposició 25 pessebristes de renom a l'Ateneu de la Caixa Laietana. Aquesta exposició pretén reunir en un mateix espai físic i temporal pessebristes de diferents èpoques, estils i procedències que tenen com a denominador comú la qualitat.
No ha estat fàcil decidir quins podrien ser aquestes persones -no hi són tots- i s'ha optat per tres criteris a l'hora de fer-ne la tria:
El primer: la trascendència històrica de l'autor. En aquest apartat caldria començar sens dubte per n'Antoni Moliné, sense el qual probablement el pessebrisme no seria el que és ara. Tanmateix ha estat molt complicat d'obtenir obra d'aquest autor i, finalment, després de múltiples gestions, això no ha estat possible. És per això que l'anomenem el pessebrista número 0. Molts d'aquests pessebristes ja no són entre nosaltres o tenen una edat avançada, però sense la seva petja no hauria estat possible fer tot aquest camí.
El segon criteri: la qualitat. S'ha volgut mostrar l'obra de pessebristes que -tot i amb estils diferenciats- presenten un treball artísticament meritori.
Tercer: la representativitat territorial. Volíem també mostrar pessebres d'autors diversos que tinguin una especial representativitat al territori d'on provenen, així com també mostrar la diversitat existent.
I, també, òbviament, la disponibilitat. Molts pessebristes representatius no disposen de material per exposar i, per tant, no hem pogut presentar-ne l'obra.
Creiem que aquesta tria* que hem fet reuneix aquestes premises amb escreix i, sinó, jutgeu-ho vosaltres mateixos visitant aquesta fantàstica exposició.
 
*Albornà-Aleacart-Bofill-Cadevall-Capdevila-Coll-Cortada-Danés-Fluvià-Font-Fra Gilbert-Llach-Marí-Mestres-Mola-Padrosa-Pagespetit-Pi-Rius-Romagosa-Serena-Térmens-Tort-Traité-Vallhonrat.

 

41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears. Nou llibre de pessebrisme

26/11/2010

L'Associació de Pessebristes de Mataró promou l'edició del llibre Les figures dels nostres pessebres. Una mirada al pessebrisme a Catalunya, dels companys Albert Dresaire i Jordi Montlló. Aquest llibre editat per la Fundació Caixa Laietana identifica i documenta unes 400 figures de pessebre i 50 figuraires, alguns dels quals inèdits fins ara. La base d'aquest llibre, amb abundant material gràfic, és l'inventari de la col·lecció de figures de pessebre de l'Associació de Pessebristes de Mataró, la primera d'aquesta temàtica que forma part de l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya.
Aquest llibre, amb més de 120 pàgines a tot color i un atractiu disseny, és un regal exclusiu per als assistents a la 41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears que es farà a Mataró el proper dia 12 de desembre.

 

Original Mostra de Pessebres a Badalona

25/11/2010


 
Pessebre Sant Jeroni
Enguany, que de la Cultura
Badalona és Capital,
hem volgut els pessebristes
cel·lebrar-ho tal com cal
exposant aquesta Mostra
de pessebres
, per Nadal.
Però, per fer-ho més solemne,
hem inclòs la novetat
que tots els llocs que s'exposen
són indrets de la Ciutat.
Hem volgut de Badalona
fer-ne una petita història,
sabent que a molts de vosaltres
refrescarà la memòria.
En gaudir d'aquesta mostra
i passar-ho bé amb les vistes
us desitgem Bones Festes
aquest grup de pessebristes.
 

Amics del Pessebre de Badalona

 

25è aniversari. Exposició Figures de Pessebre - Grans Mestres Catalans

09/11/2010

El proper 12 de desembre a les 12 del migdia (12.12 a les 12) tindrà lloc la inauguració de l'exposició Figures de Pessebre. Grans Mestres Catalans al Museu Etnològic de Barcelona*.
Aquesta magna exposició pretén ser una mostra significativa de l'obra dels grans noms del nostre país que han deixat una empremta important en el terreny de les figures de pessebre.
El llegat d'autors històrics com Ramon Amadeu, Domènec Talarn, Josep M. Brull, Damià Campeny, Lambert Escaler, Marià Rubió, Joan Roig,.. i d'altres més recents en la nostra memòria però no menys importants com Manel Muns, Lluís Carratalà, Martí Castells, Daniel José, Josep Traité i d'altres podrà ser revisat en conjunt per primera vegada.
Volem aprofitar per agrair la generosa col·laboració del Museu així com la d'entitats pessebristes i col·leccions de particulars gràcies als quals s'ha pogut reunir tot el material exposat, sense els quals, per tant, aquesta exposició no hagués estat possible.
Us encoratgem doncs a no perdre-us aquest esdeveniment únic que de ben segur no deixarà ningú indiferent. L'exposició es clourà per la Candelera.
* Museu Etnològic de Barcelona. Passeig de Santa Madrona 16-22. Parc de Montjuïc.  [mapa]

 

41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears a Mataró. Natale in casa Cupiello

28/10/2010

Coincidint amb la inauguració de l'exposició commemorativa de la 41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears, que es farà el divendres dia 26 de novembre a les 7 de la tarda a l'Ateneu Caixa Laietana, carrer de Bonaire número 3 de Mataró, el Teatre Monumental de Mataró ha programat, a les 9 del vespre, aquesta obra d'Eduardo de Filippo que transcorre a la nit de Nadal a Nàpols on el pessebre és ben present.
Natale in casa Cupiello és una comèdia, una farsa en tres actes. Oriol Broggi ens trasllada a casa d'una família italiana. Un pare vell i despistat, rabiüt i xerraire, que passa el dia dedicat a fer el seu pessebre; la típica mama italiana, consumida per l'esforç i el patiment; el germà del marit, que viu amb ells, solter, maniàtic i amargat; un fill que ja és gran i no ho vol ser; la filla, una jove guapa que s'ha casat amb un home més gran que ella, avorrit i pedant...

 

Premis de l'Obra Social d'Unnim

24/10/2010

L'Obra Social d'Unnim, ha concedit al Col·lectiu El Bou i la Mula un dels seus Premis Socials i Culturals 2010 pel projecte d'edició del llibre Lluís Carratalà, escultor de figures del noucentisme, que recull el contingut de l'estudi etnològic portat a terme l'any passat gràcies a una beca de l'IPEC.
També ha concedit un dels seus premis al Grup Pessebrista Capella de Montserrat de Castellar del Vallès pel projecte d'exposició Nous Llenguatges per al Pessebre que formarà part de la 13a Biennal del Pessebre Català. Es tracta d'una exposició dedicada a mostrar la vigència d'un art que s'adapta als nous llenguatges en la que hi participaran una trentena d'artistes que aporten una mirada oberta a la riquesa i complexitat del pessebrisme.
El lliurament dels premis tindrà lloc el proper dijous dia 4 de novembre a les 7 del vespre a l'Espai Cultura Unnim, carrer d'en Font 25, de Sabadell.

 

25è Aniversari. Diada a Montserrat 17.10.10

19/10/2010

Aquest diumenge una nombrosa colla de pessebristes catalans varen trobar-se a Montserrat per fer una ofrena a la Mare de Déu en nom de la Federació Catalana de Pessebristes.
Ben d'hora al matí van arribar les primeres persones amb el cremallera i tot seguit van acostar-se al camí de Sant Miquel on el President, Josep M. Porta, va pronunciar unes paraules abans de col·locar simbòlicament la placa commemorativa del 25è aniversari de la Federació. D'aquí uns dies quedarà instal·lada de forma definitiva a la paret del camí, ben aprop de l'estàtua d'en Pau Casals.
Tot seguit es va celebrar la missa conventual que va acabar, com és habitual, amb l'escolania de Montserrat cantant la Salve i el Virolai. A l'església, que era de gom a gom, hi varen coincidir diverses romeries; la dels Castellers de Vilafranca, la de la Federació Catalana de Pessebristes, etc, ... El pare abat va fer servir la idea del pessebre com a eix central de les seves paraules de benvinguda.
A l'hora de dinar tothom es va retrobar al Mirador dels Apòstols on es va celebrar l'àpat. Representants de més de 30 entitats, un total de 200 persones, van compartir un dinar que es va cloure amb el lliurament de la Figura commemorativa de l'aniversari, realitzada per en Daniel José, a les entitats federades assistents.
Després de les fotos de família i un petit resum dels actes que seguiran per part del President es va cloure l'acte.

 

Diada de Sant Francesc al Baix Empordà

15/10/2010

El proppassat 9 d'octubre l'associació Amics del Pessebre del Baix Empordà va celebrar la diada de Sant Francesc, patró dels pessebristes.
Els actes varen consistir en una missa, un dinar de germanor pels socis, i aprofitant que l'associació és d'àmbit comarcal i participa en esdeveniments d'altres associacions de la comarca, es va organitzar el campionat de bitlles anomenat de Sant Francesc. Aquesta competició ja és la sisena vegada que es realitza i ha esdevingut tradicional d'aquesta diada.
Varen participar-hi 27 equips, essent tot un èxit.
És una forma diferent i molt nostrada de celebrar el patró.

 

41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears a Mataró

12/10/2010

Podeu descarregar-vos el programa dels actes centrals de la 41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears, a celebrar els dies 11 i 12 de desembre, que ha preparat l'Associació de Pessebristes de Mataró, organitzadora d'aquest esdeveniment.
També hi trobareu els preu de les inscripcions corresponents, que són més econòmiques si s'efectuen abans del 21 de novembre.
Creiem que l'interés i varietat de les activitats programades animaran a tots els pessebristes a participar-hi.
Us recordem que podeu visitar-ne la web, on trobareu les informacions d'última hora.

 

13a Biennal del Pessebre Català. Comencen a arribar els pessebres.

10/10/2010 Grup Pessebrista de la Capella de Montserrat de Castellar del Vallès

Els preparatius de la 13a Biennal del Pessebre Català van agafant ritme. Aquests dies ja comencen a arribar els primers pessebres de l'exposició Pessebres de Catalunya que es farà en el marc de la Biennal, a l'església parroquial de Castellar del Vallès.
La bona resposta que han donat les diverses associacions de pessebristes assegura que l'exposició serà molt interessant i variada pel que fa a la procedència dels pessebres. L'organització ha optat per prioritzar la varietat de procedències el que ha obligat a renunciar a alguns diorames de les associacions que n'havien ofert més de dos. L'espai de què es pot disposar permet exposar uns 40 diorames i fins al moment hi havia més de 50 pessebres oferts.
L'exposició Pessebres de Catalunya és una de les sis exposicions que conformen l'edició de la 13a Biennal del Pessebre Català que es podrà visitar a Castellar del Vallès del 4 de desembre del 2010 al 16 de gener 2011.

 

Acte d'homenatge al Dr. Josep M. Garrut i Romà

07/10/2010

Dr. Josep M. Garrut La Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi ens ha fet arribar la invitació a l'homenatge que han organitzat per al qui fou distingit academic Il·lm. Sr. Dr. Josep M. Garrut i Romà.
Us animem a tots a participar en aquest acte d'homenatge a l'enyorat i estimat company, eminent historiador i referent en el món del pessebrisme.
L'acte es farà a la Casa Llotja del Mar, Passeig d'Isabel II número 1, de Barcelona, el dimecres 20 d'octubre a un quart de vuit del vespre.

 

Programa de formació en comunicació per a l'associacionisme cultural

06/10/2010

Ahir dimarts, dins del programa de formació en comunicació per a l'associacionisme cultural que du a terme l'Ens de Comunicació Associativa, va tenir lloc un interessant seminari a les instal·lacions de TV3, a Sant Joan Despí.
El seminari Associacions i mitjans de comunicació anava dirigit a responsables de premsa i directius de les Federacions de l'Ens i va constar d'una ponència inicial seguida de 6 taules rodones. Els nombrosos ponents que hi varen prendre part eren persones rellevants del món de la comunicació que van donar valuoses pautes per orientar les entitats del món de la cultura en aquest sovint difícil terreny.
L'auditori de TV3 es va omplir des de primera hora del matí amb persones diverses del món associatiu que varen poder qüestionar els ponents sobre les raons de la tebiesa i l'escàs interès que molts cops es reben dels mitjans. Membres de la Junta de la Federació Catalana de Pessebristes hi varen poder assistir i en fan una valoració molt positiva.
Activitats com aquesta donen sentit a formar part d'una entitat aglutinadora com és l'Ens, que ens dóna molta més visibilitat de cara a l'Administració i també als mitjans de comunicació.

 

41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears a Mataró

01/10/2010

L'Associació de Pessebristes de Mataró, organitzadora de la 41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears, ha obert un bloc on podem trobar totes les informacions que ens puguin interessar d'aquest esdeveniment.
També s'hi poden realitzar les inscripcions.
 
Ramon FontdevilaRamon Fontdevila, Director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, ha confirmat la seva assistència als actes centrals de la 41a Trobada que es faran el diumenge dia 12 de desembre a Mataró.
Ramon Fontdevila i Subirana (Manresa 1961), persona molt vinculada al món de l'associacionisme, és llicenciat en Filologia Catalana, ha estat Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa i President del Centre de Normalització Lingüística de Montserrat. Va participar molt activament a l'organització de la Fira Mediterrània d'Espectacles d'Arrel Tradicional que es celebra anualment a la capital del Bages.

 

25è aniversari. Taula todona El futur del pessebrisme

27/09/2010

Aquest dissabte al matí, tal com estava previst, va tenir lloc a Sabadell la Taula rodona sobre El futur del pessebrisme. El ponents, en Miquel Danés (Sant Pere de Torelló) , en Jordi Simó (Terrassa), n'Albert Català (Mont-Ras) i en Joan M. Garsot (Castellar del Vallès) van respondre a les preguntes del moderador, en Josep M. Porta (President de la Federació), durant 2 hores.
A la pregunta El pessebre associatiu està en crisi? els membres de la taula van respondre des de diferents punts de vista, uns amb una visió més optimista que els altres, però bàsicament coincidint en el diagnòstic: estem en temps difícils. Algunes respostes per reflexionar:
Vivim de rendes del passat. Cal innovar.
No estem equilibrats amb les altres arts. El pessebre no ha fet una evolució paral·lela a la resta d'arts.

El Pessebre és un art? Rotundament sí. Hi intervenen totes les arts; escultura, dibuix, pintura, modelat... És precisament per això que cal formar-nos molt més, treballar tot l'any i no només al darrer moment, fer autocrítica, tenir humilitat. També ens calen nous referents que sobresurtin i a qui poguem seguir. Ens cal un pal de paller.
Com formem nous pessebristes? Cal adaptar-nos als nous temps. El joves d'avui no són com els d'abans. No admeten massa consells i hem de buscar la millor manera d'arribar-hi. Cal fer-los confiança, orientar-los però deixar-los fer.
Com posem al dia el pessebre? La pregunta no és si els temes que fem són els adequats. La pregunta ha de ser, tenen qualitat? Cal aprendre a llegir abans d'escriure. Ja ens preocuparem de "modernitzar" els nostres temes més tard. Portem un enorme retard amb les altres arts i hem d'atrapar-les. Primer hem de formar-nos més i, sobretot, exigir-nos més. Tot i que d'evident origen religiós, l'art és qui salvarà el pessebre. Cal centrar els nostres esforços en millorar la qualitat dels nostres pessebres i exposicions.
Es suficient la nostra quota presencial als mitjans? Si nosaltres mateixos no ens prenem seriosament com volem que els mitjans ho facin? Qualitat, qualitat, qualitat... aquest és l'únic camí per poder pertànyer al col·lectiu artístic si aquesta és la tria que hem fet. No podem caure en la temptació de fer un producte "kitsch" per al públic per vendre'ns millor. Hem d'assumir que som un col·lectiu minoritari i hem de ser fidels al nostre objectiu artístic encara que això pugui provocar un menor interès de segons quin públic. Davant de qualitat o quantitat, qualitat.
El pessebre és molt més que una afició, és una forma de vida que ens enriqueix profundament. Ens dota d'una mirada diferent a través de la qual podem trobar bellesa nova cada dia com diu en Josep Pagespetit. Una altra frase deliciosa, aquest cop d'en Miquel Danés, jo, des de dins del llit, empenyo els llençols amb els peus per anar formant muntanyes fins que m'agraden.
En definitiva, tenim molta sort de poder gaudir d'aquesta capacitat d'observació que només tenim els pessebristes. Només per això ja paga la pena.

 

Pere Padró i Baqués rep la 1a Creu de Sant Esteve de Ripollet

27/09/2010

El passat diumenge 29 d'agost, en el transcurs de la Missa Solemne de la Festa Major a llaor del Sant Patró, Sant Esteve Protomàrtir, i amb l'assistència de les mes altes autoritats locals, va tenir lloc el lliurament de la 1a Creu de Sant Esteve a Pere Padró i Baqués, president de l'Agrupació de Pessebristes de Ripollet.
La creu parroquial de Sant Esteve, instituïda per decret el passat 22 de juliol, és la més alta distinció que atorga la parròquia amb la finalitat de fer ben palès el sentiment d'agraïment a aquelles persones que de forma manifesta serveixin o hagin servit d'una manera rica i particular a la parròquia de Sant Esteve de Ripollet. El rector de la parròquia Mn. Antoni Rubio, va fer menció de tots els mèrits aconseguits pel Sr. Pere Padró, que des de petit està vinculat i treballa a en diferents àmbits, grups i associacions estretament lligades amb la parròquia. Tot seguit en un moment de gran emoció li imposà la preuada distinció. A continuació el Sr. Pere Padró feu un sentit parlament en el que tingué paraules d'agraïment per aquest reconeixement per haver servit i treballat tants anys per la parròquia, també agraïment a totes les persones que han estat al seu costat col.laborant i treballant i a tots els feligresos de la parròquia per l'estimació que sempre li han demostrat.
L'acte es va cloure amb un aperitiu que es va celebrar al jardí del Sr. Pere Padró.

 

Conferència Iconografia del Pessebre en l'art català

26/09/2010 Grup Pessebrista de la Capella de Montserrat de Castellar del Vallès

El proper dimarts dia 19 d'octubre en el marc de l'Aula d'Extensió Universitària per a Gent Gran de Castellar del Vallès hi ha programada la conferència Iconografia del Pessebre en l'art català, que impartirà Enric Benavent, professor de la Universitat Ramon Llull i membre del Col·lectiu El Bou i la Mula.
La conferència abordarà el simbolisme de les fonts escrites del relat del naixement de Jesús, com les arts han incorporat aquests elements simbòlics i finalment, com el pessebrisme, en tant que representació per excel·lència del Naixement, recull i contextualitza tots els elements simbòlics dels relats de Nadal.
Aquest és el primer acte paral·lel de la 13a Biennal del Pessebre Català que està preparant el Grup Pessebrista de Castellar i tindrà lloc a les 18h a l'Auditori Miquel Pont.

 

25è aniversari. Exposició Figures de Pessebre - Grans Mestres Catalans

24/09/2010

La Federació Catalana de Pessebristes conjuntament amb el Museu Etnològic de Barcelona i amb la col·laboració de diverses entitats federades organitza en el marc dels actes del seu 25è aniversari una magna exposició que vol revisar l'empremta de molts dels gran mestres escultors catalans que han fet de les figures de pessebre una obra d'art.
L'exposició s'inaugurarà el dia 12 de desembre a les 12 del migdia i restarà oberta fins a la Candelera.
Hi esteu tots convidats.
Museu Etnològic de Barcelona. Passeig de Santa Madrona 16-22. Parc de Montjuïc.  [mapa]

 

41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears a Mataró

18/09/2010

Conjunt d'homenatge als figuraires i pessebristes, commemoratiu de la 41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears.
El conjunt està format per un mural sobre el Naixement de l'artista Parés de Mataró, dedicat als figuraires, en particular a la família Carratalà, i als pessebristes. El conjunt s'arrodoneix amb una de les millors creacions d'en Lluís Carratalà : el Naixement Hebreu i Glòria d'Àngels, que va fer als anys 40 del segle passat i amb el qual va guanyar el primer premi de la fira de Santa Llúcia de Barcelona.
Aquest grup quedarà com a record material de la 41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears.
La inauguració està prevista pel dimarts dia 7 de desembre a les 8 del vespre.
Seu de l'Associació de Pessebristes de Mataró. Carrer de la Riera 117 (edifici de la presó). Mataró  [mapa]

 

25è aniversari. Taula rodona El futur del pessebrisme

10/09/2010

Ja hi tornem a ser. Continuem amb els actes previstos -que són molts d'ara a final d'any- i aquest cop el motiu de trobar-nos és la celebració d'una taula rodona sobre un tema que ens preocupa molt a tots: El futur del pessebrisme.
Aquest debat tindrà lloc a l'Acadèmia Catòlica, carrer de Sant Joan 20-22, Sabadell, el proper dissabte 25 de setembre a les 11 del matí. Quatre persones procedents de diferents àmbits pessebristes exposaran la seva visió dels reptes que té el pessebrisme avui i com creuen que s'han d'encarar. Els quatre membres de la taula són: en Miquel Danés, en Jordi Simó, n'Albert Català i en Joan M. Garsot.
Després de la seva exposició s'obrirà el debat a la resta d'assistents.
Esperem amb molta il·lusió aquest dia perquè el tema s'ho mereix i creiem que pot ser una jornada molt profitosa per a treure'n algunes conclusions que ens ajudin a afrontar millor el futur. Us hi esperem a tots!
 

A la tarda, a les 16:30 h, celebrarem l'assemblea general ordinària al mateix lloc. Les persones que assisteixin a la taula rodona i es vulguin quedar a dinar a Sabadell per esperar a l'hora de l'assemblea, poden fer-nos-ho saber amb antel·lació al tel. 607073397 (Josep Porta) o per correu electrònic a l'adreça de la Federació i els reservarem taula en un lloc proper.

 

41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears a Mataró

03/09/2010

Exposició commemorativa de la 41a Trobada
Continuen avançant els preparatius de l'exposició commemorativa d'aquesta Trobada de Pessebristes.
A la primera planta de l'Ateneu Caixa Laietana, es bastirà un pessebre popular d'uns 100 metres quadrats, dedicat al massís de Montserrat. Aquest pessebre, amb figures de moviment, es podrà veure també des de dalt, a través de la balconada circular del segon pis.
Al primer pis també tindrem una mostra de figures de pessebre de la col·lecció de Mataró. Aquestes figures apareixen fotografiades dins de Les figures dels nostres pessebres, llibre fet expressament per aquesta exposició, que s'està preparant actualment, i que s'obsequiarà als assistents a la Trobada.
Per acabar, al segon pis, els diferents materials que formen el pessebre prenen protagonisme: el fang, el suro i altres elements naturals, la fusta i el plom tindran el seu espai.
Així, tindrem un espai dedicat als figuraires, Lluís Carratalà, Josep Traité i Pere Catà; al tallador de fusta Joan Montero; a les cases de suro i complements de l'Avi Kim i finalment a la vegetació i figures de plom dels Bertran. Estan previstes demostracions en directe d'alguns d'ells.
La inauguració està prevista pel dia 25 de novembre a les 7 del vespre.
Podrà visitar-se del 25 de novembre del 2010 al 14 de gener del 2011 de dilluns a dissabtes de 17,30 a 20,30 i diumenges i festius de 11,30 a 13,30 i de 18,30 a 20,30. El dia 28 de novembre pel matí de 9,30 a 14 i a la tarda de 17 a 20,30.
Ateneu Caixa Laietana. Carrer de Bonaire 3-5. Mataró  [mapa]
+ Informació

 

41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears a Mataró

28/08/2010

Exposició commemorativa de la 41a Trobada
A l'Ateneu de Caixa Laietana trobarem més de 1.500 metres d'exposició dedicada al món del pessebre i en commemoració de la 41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears.
Els diferents apartats de la mostra van prenent forma.
A la planta baixa de l'Ateneu, tindrem un espai dedicat als més petits, amb un pessebre a la seva alçada amb dret a tocar. Els nens tindran un petit taller on es faran activitats relacionades amb el pessebre.
També a la planta baixa, a l'anomenat espai zero, es bastirà l'exposició commemorativa dels 25 anys de la Federació Catalana de Pessebristes, 25 Pessebristes de renom, on, els probablement 25 millors pessebristes de Catalunya de tots els temps, exposaran els seus diorames.
La inauguració està prevista pel dia 25 de novembre a les 7 del vespre.
Podrà visitar-se del 25 de novembre del 2010 al 14 de gener del 2011 de dilluns a dissabtes de 17,30 a 20,30 i diumenges i festius de 11,30 a 13,30 i de 18,30 a 20,30. El dia 28 de novembre pel matí de 9,30 a 14 i a la tarda de 17 a 20,30.
Ateneu Caixa Laietana. Carrer de Bonaire 3-5. Mataró  [mapa]
+ Informació

 

41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears a Mataró

24/08/2010

Exposició de material gràfic de la història de l'Associació de Pessebristes de Mataró
A través del material exposat de l'Associació de Pessebristes de Mataró, podrem observar la evolució durant els darrers 80 anys del pessebre a Mataró, i amb ell del conjunt de la societat.
Amb l'objectiu de col·laborar amb altres entitats que participen del Nadal a la ciutat, l'exposició estarà dins del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, centre de gestió del patrimoni artístic, històric i cultural de la parròquia de Santa Maria de Mataró.
La inauguració està prevista pel dia 23 de novembre a les 8 del vespre.
Podrà visitar-se del 23 de novembre de 2010 al 2 de febrer de 2011 tots els divendres i dissabtes per la tarda de 6 a 9. El dia 28 de novembre pel matí de 10 a 2.
Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró. Carrer de Beata Maria 3. Mataró  [mapa]
+ Informació

 

41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears a Mataró

12/08/2010

Dins dels actes previstos per a la Trobada de Pessebristes, presentem la conferència Nadal, el pessebre i el seu simbolisme. Anirà a càrrec de Miquel Xancó i Roca, germà de La Salle, filòsof, teòleg i professor de simbologia cristiana.
Tot resseguint els evangelis canònics i apòcrifs i altres escrits medievals, es tractarà de veure la incidència del cicle de Nadal en l'art cristià.
Per la seva temàtica i per mitjà d'una presentació molt visual, pensem que serà molt interessant per a tots els pessebristes assistents a la Trobada.
Divendres dia 26 de novembre a les 7 de la tarda (1a part).
Dissabte dia 27 de novembre a les 11,30 hores (2a part).
Sala d'actes Can Palauet. Carrer d'en Palau 32. Mataró.  [mapa]
+ Informació

 

Som una nació. Nosaltres decidim.

06/07/2010

La societat civil catalana reacciona contra la sentència del Tribunal Constitucional amb una manifestació liderada per Òmnium Cultural i convocada per al proper 10 de juliol. La marxa unitària, amb l'adhesió de més de 700* entitats i organitzacions, porta com a lema "Som una nació. Nosaltres decidim".
La Junta de la Federació Catalana de Pessebristes és del parer que no pot quedar-se al marge i ha decidit mostrar el seu rebuig a la sentència adherint-se al lema de la manifestació convocada per Òmnium Cultural.
També, us encoratgem a tots a que, com a entitats culturals o, simplement com a catalans, us afegiu a la manifestació del proper dissabte per mostrar de forma majoritària la nostra indignació com a nació.

* Finalment han estat més de 1.700 les entitats adherides.

 

Història de la Federació

05/07/2010

Acabem d'encetar un nou apartat en el menú de la nostra web: la història.
Per començar hi hem penjat el capítol inicial de la nostra història, podríem dir-ne l'episodi "pilot". Anirem, mica en mica, afegint nous fragments de la nostra trajectòria com a Federació, amb la col·laboració, esperem, de tots els qui pogueu aportar informació.
Creiem que és molt important teixir un cronològic dels fets que conformen la vida de la nostra entitat. És important deixar constància dels fets reals tal com s'han produït perquè futures generacions de pessebristes catalans sàpiguen com s'ha arribat al moment actual.
Les entitats que conformem la Federació -qui més qui menys- ja emmagatzemen, amb més o menys cura, els fets del seu dia a dia en butlletins, revistes o d'altres publicacions. Tantmateix, la Federació, té el handicap de no tenir una seu fixa i això, poc o molt, dificulta l'arxiu, conservació i traspàs de la informació.
Ara que celebrem el nostre vint-i-cinquè aniversari és un molt bon moment per parar-nos a pensar-hi i intentar fer una passa endavant en aquest i d'altres temes. És aquest un moment de reflexió, d'endreça, com si diguéssim. Convé fer dissabte i mirar de donar un nou impuls al pessebrisme català.
És feina de tots, per tant, embastar tots els fets rellevants que s'hagin produït des del naixement de la Federació fins a dia d'avui, amb la informació gràfica que poguem també aconseguir, per a poder disposar d'un diari de bord al més acurat possible.
Us preguem que si teniu alguna informació rellevant, fotos, etc... les feu arribar al correu .

 

Convocatòria d'exposició. Nous llenguatges per al Pessebre

29/06/2010 Grup Pessebrista de la Capella de Montserrat de Castellar del Vallès

Nous Llenguatges
El Grup Pessebrista de Castellar del Vallès, conscient del fet que el pessebrisme és un art viu i que, com a tal, incorpora en les seves formes expressives els elements propis del context, dedicarà un espai de la 13a Biennal del Pessebre Català, que se celebrarà el proper Nadal 2010 a mostrar noves formes d'expressió aplicades el pessebre.
Per això convoquen a tots els pessebristes, estudiants d'art, de disseny, artistes i afeccionats en general que vulguin participar-hi amb una obra de la seva creació. Es busquen pessebres que utilitzin llenguatges artístics poc habituals en el pessebrisme, o que abordin temes nous, contemporanis, pessebres simbòlics, o bé pessebres que incorporin elements tecnològics, o que aportin una lectura contemporània del Nadal...
Els formats de presentació són lliures. S'hi pot participar amb un pessebre en caixa, amb un pessebre obert, amb unes figures, amb una instal·lació, amb un grup escultòric... sempre partint de la base del pessebre en tant que representació tridimensional del naixement de Jesús.
Per participar en aquesta exposició cal inscriure's mitjançant el formulari que hi ha en aquest enllaç, abans del 30 juliol. D'acord amb les limitacions de la sala s'atendran les obres que s'ajustin a la convocatòria per ordre d'arribada de la sol·licitud d'inscripció.
Alguns exemples del que poden ser "nous llenguatges" aplicats al pessebre els trobem aquí.
Les obres hauran d'estar disponibles a partir del 30 d'octubre. L'organització es responsabilitza de recollir-les i retornar-les, excepte si l'artista explicita la seva voluntat de portar-la personalment.
L'exposició estarà oberta des del 4 de desembre de 2010 fins al 30 de gener de 2011 a la sala del primer pis del Grup Pessebrista de Castellar del Vallès i es preveu una assistència de prop de 10.000 visitants.
Tots els participants rebran un certificat de participació i un regal d'agraïment. Hi ha la intenció, en funció de la disponibilitat econòmica, d'editar un catàleg de l'exposició.

 

25è aniversari. Festa de la Pela del Suro

22/06/2010

Aquest cap de setmana ha tingut lloc a Llofriu (Baix Empordà) la Festa de la Pela del Suro.
La Federació Catalana de Pessebristes hi ha près part a través dels Amics del Pessebre del Baix Empordà amb la realització d'un pessebre popular.
El programa, molt variat, incloïa activitats molt diverses com la cistelleria, un campionat de bitlles catalanes, la fabricació de confitura, un concurs fotogràfic, la visita guiada a la casa Bassas-Roca, el viatge en carro a la sureda del poble per veure una demostració de pela del suro, la fabricació de taps i un dinar popular sota un envelat.
Aquesta festa és un exemple de com els pessebristes podem -i hem de- relacionar-nos amb l'altra gent i donar a conèixer la nostra manera de fer, participant amb la societat que ens envolta i no quedant-nos aïllats. És una forma de "normalitzar" la nostra activitat barrejant-nos amb d'altres col·lectius que fa molt més transversal el pessebrisme.
La meteorologia va jugar una mala passada a l'organització en confirmar-se les prediccions que avisaven d'un dia plujós. Encara que el matí va començar assolellat, aviat es van anar acostant uns núvols foscos que presagiaven el xàfec que va acabar fent. Just a les acaballes del dinar, unes quantes gotes van començar a travessar l'ombratge sota el qual ens anàvem menjant la fideuà. Però, aviat les gotes escadusseres es van convertir en una pluja en tota regla que van fer que la major part dels assistents anessin a buscar aixopluc.
Els pessebristes, i d'altres que també es van quedar, no ens vàrem encongir per la pluja i sota uns bons paraigües que regalaven aigua per tot arreu, ens ho vam agafar amb bon humor i, sota la direcció d'un pessebrista que canta i a més entona bé, vam aguantar el xàfec amb unes quantes cançons que van fer riure tothom.
Vam acabar la festa celebrant amb cava el 25è aniversari de la Federació i el 10è de la Pela del suro, aquest cop sota un sostre.
Amb aquesta diada tan rodona, malgrat la pluja, passem l'equador del cicle d'actes del 25è aniversari. Han estat cinc tallers pràctics a Palau-Solità i Plegamans i aquesta festa lúdica a Llofriu on ens hem pogut anar trobant i fent petar la xerrada. S'han reforçat coneixences i lligams personals i també s'ha parlat molt de pessebres, motiu principal de tot plegat. El balanç que en fem és molt positiu i ens encoratja a continuar la resta del programa d'actes amb la mateixa il·lusió.
Aprofitem per agrair a tothom que ha assistit a aquests actes la seva companyia i també als companys de Palau que ens han permès de dur a terme tots aquests tallers pràctics a Can Cortès. També als Amics del Pessebre del Baix Empordà que ens han permès de participar en aquest darrer acte.
Ara vénen vacances i es relaxarà una mica el ritme que hem dut fins ara. El proper acte es farà el 25 de setembre a Sabadell. Serà una taula rodona molt interessant sobre El futur del pessebrisme. Us hi esperem a tots!
Bon estiu a tothom!

 

25è aniversari. Taller pràctic. Modelatge de figures

12/06/2010

Aquest matí ha tingut lloc a Palau el darrer taller pràctic dels cinc programats dins el cicle d'actes del 25è aniversari. Aquest cop el tema abordat ha estat el modelatge de figures.
L'encarregat de dur-lo a terme ha estat, com no podia ser altrament, en Josep Traité, d'Olot, l'obra del qual és coneguda arreu.
L'artista olotí ha estat presentat pel President de la Federació, en Josep M. Porta, qui ha fet una breu introducció sobre la seva trajectòria vital. Tot seguit en Josep Traité s'ha posat ràpidament mans a l'obra i amb un tros de fang -de la Bisbal- al seu davant ha anat creant una figura mentre anava desgranant algun comentari entre toc i toc d'espàtula.
D'entre els seus dits -prims i delicats- ha anat apareixent una figura de pessebre com les que li coneixem: elegant, estilitzada, viva i, sobretot, en moviment, que és potser el tret que més el caracteritza.
El que més li hem anat sentint és que no es pensava que vingués tanta gent a veure'l treballar. Estava realment sorprès de tenir tanta audiència al davant. El taller d'avui ha tingut alguna cosa d'especial que surava en l'ambient, una mena de "intimitat" i complicitat entre ponent i públic difícil de definir.
Tota una lliçó de senzillesa veure'l treballar i escoltar-lo alhora. Res no semblava més fàcil i, tantmateix, tots els qui ho hem provat ho sabem, res no és tan difícil.
Si haguéssim de definir en Traité, podríem segurament dir que es tracta d'un pessebrista integral. En la seva obra tot hi és harmònic i les seves figures són personatges que "viuen" realment dins dels seus pessebres, sense ser-hi aliens com passa en d'altres. El seu pessebre, com ell mateix ha dit, és impressionista. És un tot.
Algunes frases interessants que li hem escoltat:
"Un escultor ha de saber dibuixar molt bé."
"Les figures del pessebre han de ser esbocetades."
"Cal donar-li (a la figura) el color i els tocs de llum un cop posada."
I, per mi, la que resumeix més la seva manera d'entendre la vida i el pessebre:
"Has de saber primer les beceroles i després fer el que vulguis."
Crec que aquesta frase ens va molt bé per tancar aquest cicle de tallers pràctics i lliga molt amb el que altres pessebristes han dit en sessions anteriors:
"Cal aprendre la tècnica per poder-la oblidar després i ser un mateix."
Si ens quedem amb això, tot plegat haurà tingut molt de sentit.

 

Presentació del Pla Director del Museu del Pessebre de Catalunya

11/06/2010

Aquest mes de maig es va produir a Sant Vicenç de Montalt la llargament esperada presentació del Pla Director del Museu del Pessebre de Catalunya.
El pla, que inclou el programa museològic, el plantejament museogràfic, l'estudi de gestió i de viabilitat, és un projecte molt ambiciós que vol recollir totes les necessitats a bastament explicades per la Federació al llarg d'aquests darrers anys.
L'Ajuntament de Sant Vicenç, òbviament, hi té un interès més que justificat, ja que dotaria la vila d'un atractiu turístic innegable. Per als pessebristes catalans -no cal dir-ho- seria la consecució d'una vella aspiració: situar el pessebrisme en el lloc que li correspon en el terreny cultural i dotar-lo de la màxima visualització.
Ara caldrà estudiar si el model de gestió proposat és viable econòmicament parlant i de quins recursos es disposen per a tirar-lo endavant. En tot cas, el pas més important ja està fet i permet d'albirar-ne la construcció a curt-mig termini amb esperança.

 

Nou logo de l'Associació de Pessebristes de Mataró

09/06/2010

Anagrama Mataró
Amb motiu de la 41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears que es farà a Mataró els dies 27 i 28 de novembre del 2010, s'ha presentat el nou logo de l'Associació de Pessebristes de Mataró.
Obra del dissenyador i pessebrista mataroní Rafel Codina Filbà, el nou logo presenta la silueta de la sagrada família amb unes línies arrodonides de disseny actual, que volen representar els valors propis de la família : unió, amor i pau.
El nou logo manté el símbol tradicional d'aquesta entitat: L'estel de Natzaret, que van seguint des de fa 82 anys, amb la particularitat que es tracta d'un estel obert; amb això volen simbolitzar la voluntat d'obrir-se a la societat que ens envolta per garantir la continuïtat de l'entitat i difondre el pessebre. Finalment, incorpora la bandera de la ciutat de Mataró.

 

La pedrera del Grup Pessebrista de Castellar del Vallès

07/06/2010 Grup Pessebrista de la Capella de Montserrat de Castellar del Vallès

Després de tirar els pessebres i menjar-se l'arròs que marca l'inici de la temporada, els primers pessebristes castellarencs en posar-se mans a l'obra ha estat el grup de joves. Aquest Nadal, han adquirit el compromís de fer un pessebre dels grans i han decidit aprofitar de valent aquests dies -en els que les obligacions escolars ja van a la baixa- per començar a fer els primers passos de cara al pessebre del proper Nadal.
Aquest grup de nois i noies, coordinat i dirigit pel pessebrista Gerard Enrique, ja fa més de set anys que participen dels tallers de pessebrisme del Grup Pessebrista de Castellar del Vallès. Van començar molts d'ells amb vuit o nou anys d'edat i ara ja estan acabant el primer de Batxillerat. En les darreres exposicions ja s'ha pogut veure el resultat de tants anys d'aprenentatge presentant diorames molt ben elaborats i amb certes dificultats tècniques. Ben segur que amb motiu de la 13a Biennal del Pessebre Català que estem preparant, molta gent podrà admirar la feina d'aquests joves pessebristes.

 

25è aniversari. X Festa de la Pela del Suro

02/06/2010

El proper dissabte 19 de juny l'Ajuntament de Palafrugell i el Museu del Suro organitzen la Festa de la Pela del Suro a Llofriu, al voltant de tota una sèrie d'activitats de caire lúdic i professional per al públic en general, així com la visita a una sureda durant l'activitat de la pela del suro pròpiament.
 
Enguany, dins els actes del 25è aniversari de la nostra Federació, hi participarem amb una exposició i taller de pessebres amb les associacions de pessebristes de Sabadell i del Baix Empordà.
 
· Taller de muntatge d'un naixement en un punt de llibre de suro.
· Demostració / muntatge de cases de pessebre en suro.
· Muntatge d'un pessebre popular en suro.
 
Programa de la festa

 

25è aniversari. Taller pràctic. Il·luminació i efectes/Pessebre popular

30/05/2010

El passat dia 22 es va celebrar el 4t taller pràctic a Can Cortès, a Palau-Solità i Plegamans.
Durant la primera part del taller els companys de Parets del Vallès, coneguts arreu pel seu pessebre de grans dimensions, ens van mostrar pas a pas les característiques del seu pessebre, els problemes amb què s'enfronten cada any, i el més important, com solucionen aquests problemes. L'Esteve Mas, amb la col·laboració d'altres membres de l'entitat, ens va orientar sobre algunes coses que cal tenir en compte a l'hora de posar-nos a construir un pessebre "popular". Començant per fer una llista aproximada del que necessitem abans d'anar a recollir material al bosc -dins del que és permès, és clar- fins a temes tècnics com l'ús de l'aigua i tot el tema d'instal·lació de tubs, mànegues, aparells i impermeabilització corresponents.
Una reivindicació del ponent que compartim. La molsa. Cal que els pessebristes ens haguem de veure obligats a comprar aquest element natural que podem trobar al bosc amb més o menys quantitat i qualitat depenent de si ha plogut prou o no? Creiem que no. Els pessebristes som, en general, gent respectuosa amb el medi que estimem el bosc i el nostre país i hauríem de poder collir molsa sense por a ser multats com si fóssim terroristes mediambientals.
Tot seguit, l'empresa FMAS, vinguda expressament de Còrdova, ens va fer la presentació dels productes que comercialitzen, tots ells aplicables en el terreny de la il·luminació i efectes com la neu, les tempestes, cels estelats, projeccions, etc.
Aquesta empresa és l'encarregada enguany de coordinar el pessebre monumental del Congreso Español de Belenistas.
FMAS va fer un recorregut pels diferents aparells i mecanismes que poden ser-nos útils en els pessebres: tecnologia led, projectors de moviment, fibra òptica, il·luminació interior, torxes i fogueres, equips control d'il·luminació, motors, bombes d'aigua, neu, fum i tempesta. Com veieu, tots els problemes solucionats de cop.
 
La propera cita la tenim el dia 12 de juny, en què comptarem amb la presència d'en Josep Traité -sobren les presentacions- que ens mostrarà com des del no res es crea una figura. Us esperem novament a Palau.

 

L'Agrupació de Pessebristes de Sabadell premiada en la Nit de la Cultura 2010

28/05/2010

L'Ajuntament de Sabadell va celebrar, el passat dia 6 de maig al Teatre Principal, la primera Nit de Cultura 2010 per tal de premiar les persones o entitats culturals que defensen la cultura a Sabadell, dintre de les seves modalitats o disciplines.
El Premi a la Cultura Popular i Tradicional va ser atorgat a l'Agrupació de Pessebristes de Sabadell, per premiar la seva labor callada però tenaç de generacions de persones que any darrera any demostren la seva estimació envers el pessebre.
El President de l'Agrupació Sr. Joan Gonzalez i Salvans al donar les gràcies en nom de l'Associació hi va fer constar la trajectòria de l'Entitat, remarcant els 83 anys de Concurs de Pessebres, els 69 anys de vida de l'Agrupació i els 33 anys d'Exposicions de Pessebres, 30 dels quals es construeixen i s'exposen a l'Acadèmia Catòlica, a qui públicament va donar les gràcies i va fer-los extensiu el guardó, ja que el seu acolliment ha estat clau per a la projecció del pessebrisme a Sabadell.

 

Pessebres i Pastorets

25/05/2010

Cartells
Són dues representacions artístiques amb una llarga tradició dins del cicle nadalenc de molts dels nostres pobles i ciutats.
La primera representació de "Els Pastorets de Mataró" tingué lloc el 25 de desembre de 1916, quan un grup de joves posaren en escena "L'Estel de Natzaret" de Ramon Pàmies. Per tant, són més de 90 anys d'aquest espectacle, declarat patrimoni cultural de la ciutat, que es representa al teatre de la Sala Cabañes de Mataró. Són el viu exponent d'una acurada expressió d'art i de tècnica, per fer reviure amb tota dignitat i amb un sentit plenament popular, el misteri del Naixement de Crist.
Amb motiu de la 41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears que es farà a Mataró els dies 27 i 28 de novembre, i gràcies a l'acord entre els pessebristes de Mataró i la gent de la Sala Cabañes, els assistents a la Trobada podran veure uns fragments de "Els Pastorets de Mataró", que es complementaran amb una visita guiada de les instal·lacions del teatre, on s'explicarà tot allò que passa durant les representacions però el públic no veu. Pujar i baixar els escotillons, el magatzem o les cabines de llums i so, són algunes de les coses que poden descobrir els visitants.
Cal agrair la col·laboració dels integrants de la Sala Cabañes a la Trobada de Pessebristes de Mataró. És una bona iniciativa per donar a conèixer el treball i l'esforç col·lectiu, abnegat, constant i difícil de tots aquells que, com nosaltres, mantenen vives les més entranyables tradicions del Nadal.

 

Pessebrisme per escrit

21/05/2010 Grup Pessebrista de la Capella de Montserrat de Castellar del Vallès

Al voltant dels anys 50, el pessebrisme associatiu va tenir una forta embranzida a Catalunya. Moltes de les actuals associacions van formar-se en aquells anys de nacionalcatolicisme. Els pessebristes d'aquella època eren força conscients de la importància de fer-se presents en la societat civil amb els mitjans que tenien a l'abast.
És destacable la producció de publicacions relacionades amb el pessebrisme que hi va haver entre els anys 1930 i 1950: Andreu de Palma, Josep M. Puig, Juan Pérez Cuadrado, Basili de Rubí, Josep M. Garrut, Tomàs Caballé, Antonio Herranz estan entre els autors més coneguts de monografies sobre pessebres d'aquella època. D'un interès històric important són els butlletins que algunes entitats van començar a publicar. En destaquen el de l'Agrupació de Terrassa des de 1947 i el de l'Associació de Barcelona iniciat l'any 1952.
La 13a Biennal del Pessebre Català que se celebrarà aquest Nadal a Castellar del Vallès posarà de manifest aquesta riquesa del pessebrisme català amb una exposició que aplegarà algunes de les moltes iniciatives editorials antigues i actuals, promogudes des de diverses associacions de pessebristes.

 

25è aniversari. Anada a Montserrat

09/05/2010

El 17 d'octubre d'enguany la Federació Catalana de Pessebristes farem una anada a Montserrat per tal de fer una ofrena a la Mare de Déu de Montserrat i a Sant Francesc col·locant una placa commemorativa al Racó de Sant Francesc del camí de Sant Miquel. També serem rebuts per l'Abat del Monestir.
Esperem que tots els pessebristes de Catalunya que ho desitgin puguin gaudir d'aquesta diada tan important en la història de la nostra Federació.
 
+ Informació

 

Figures catalanes a Itàlia

07/05/2010 Grup Pessebrista de la Capella de Montserrat de Castellar del Vallès

Des d'aquesta setmana el museu italià Presepi del Mondo ha incorporat a la seva col·lecció un conjunt de figures del pessebre catalanes modelat per Alina Antonell, de Castellar del Vallès. Aquest museu que es pot visitar a la ciutat de Bornato, està promogut pel pessebrista Carlo Castellini. És una gran col·lecció d'uns 1000 pessebres provinents de més de 110 països del món.
 
Les figures catalanes recentment incorporades formen part del grup d'11 figures de pessebre que els pessebristes castellarencs han produït en edició limitada i numerada. El conjunt de figures està format per un naixement amb el bou i la mula, una pastora, uns reis adorant i es completarà aquest Nadal 2010 amb un pastor adorant i un caganer.

 

25è aniversari. Taller pràctic. Tècniques pictòriques

23/04/2010

Can Cortès, a Palau-Solità i Plegamans, va tornar a ser el passat dissabte dia 10 l'escenari d'un dels tallers previstos en el programa d'actes de l'aniversari. I ja en van tres.
Aquesta vegada es va tractar el tema de la pintura en els pessebres. Un tema que fa molt de respecte -o fins i tot pànic- a la majoria dels pessebristes.
L'exposició va anar a càrrec de dos pessebristes coneguts de tothom: d'una banda en Josep Pagespetit, de Sant Pere de Torelló i de l'altra, n'Antoni Sazatornil "Saza", de Terrassa. Tots dos estan molt vinculats amb el món de la pintura i tenen doncs amplis coneixements i aptituds en aquest apartat que ens han demostrat a bastament al llarg de la seva trajectòria pessebrística.
Va començar la sessió l'Antoni Sazatornil parlant-nos de la teoria del color i tot seguit il·lustrant-ho amb exemples concrets de diorames pintats amb tècniques i tonalitats diferents.
A continuació, en Josep Pagespetit, tal com ens té acostumats, va abordar el tema pictòric d'una forma un pèl atípica. Això, per als qui el coneixem no va ser cap sorpresa. Tantmateix, hi havia qui esperava una sessió pràctica de la qual pogués quedar una mica contaminat. No va ser així. En Pagespetit va fer ús de les seves anècdotes per posar sobre la taula la seva màxima. La tècnica cal aprendre-la per poder-la tot seguit oblidar. Els mitjans no són la cosa important sinó que són tan sols només el camí per arribar a l'objectiu. Tots els camins són bons si el final també ho és.
Després va haver-hi temps per a preguntes concretes, que el públic, 92 persones aquesta vegada, va poder adreçar als 2 ponents.
 
En la propera sessió comptarem amb la presentació de l'empresa FMAS, especialistes en il·luminació i automatismes per a pessebres, que ens mostraran tota mena de material interessant en aquest camp. A la segona part es parlarà del pessebre de suro i molsa.
Aquest taller tindrà lloc el proper 22 de maig al lloc i hora habituals.


*Podeu descarregar-vos la presentació d'aquest taller clicant aquí. [PDF 4,55 MB]

 

Pessebrisme i educació ambiental

22/04/2010 Grup Pessebrista de la Capella de Montserrat de Castellar del Vallès

La Diputació de Barcelona ha subvencionat enguany el projecte Pessebrisme i educació ambiental del Grup Pessebrista de la Capella de Montserrat de Castellar del Vallès. Els pessebristes castellarencs han posat en marxa des de l'àrea educativa de l'entitat, un conjunt d'activitats al voltant del centre d'interès: Amb el pessebre aprenem a conèixer, respectar i tenir cura del nostre medi natural.
Més d'un miler de famílies s'han beneficiat d'aquest projecte en alguna de les quatre grans activitats que contempla: Concurs de pessebres, Joc d'observació, Visites escolars o Tallers de pessebrisme. Amb aquest projecte els pessebristes han donat un valor afegit a l'activitat habitual de fer el pessebre incorporant els valors bàsics de l'educació ambiental. Aquesta nova proposta d'actualització del pessebrisme promoguda pels pessebristes de Castellar, ha tingut molt bona acollida per part de la Diputació.

 

Escultura commemorativa del 25è aniversari

14/04/2010

La Federació Catalana de Pessebristes ha patrocinat aquesta figura de 18 cm desitjant que formi part del patrimoni de totes les associacions federades.
Ha estat esculpida per en Daniel José Pons, emmotllada i reproduida per en Josep Iglesias Sanahuja i pintada per na Gemma Bertran Fabregat.
Tots els qui l'adquireixin rebran una certificació dels tres artistes i de la Federació en la que constarà el número la seva reproducció dins de la sèrie limitada de 250 exemplars.
Per adquirir la figura cal posar-se en contacte amb en Carles Tarragó al telèfon 609 822 230 que assignarà el número de la figura per ordre de comandes.

 

EL TEU PESSEBRE A LA XARXA, una experiència innovadora

13/04/2010

anar-hi L'exposició virtual de pessebres EL TEU PESSEBRE A LA XARXA, promoguda pel Grup Pessebrista de Castellar del Vallès de la Federació Catalana de Pessebristes, com a acte preliminar de la Biennal del Pessebre Català 2010 ha tingut un notable ressò aquest Nadal passat. Més de 300 persones van penjar una foto del seu pessebre i la pàgina va recomptar entre l'11 de desembre i el 10 de gener més de 24.000 visites provinents de més de 27 països.
A més de l'exposició de pessebres fets a casa, a l'escola, a les associacions o residències la pàgina oferia l'apartat El pessebre PAS A PAS amb consells per fer el pessebre. Aquest ha estat un dels apartats més visitats.
 
Aquest proper Nadal es posaran en marxa tota la resta d'exposicions i actes de la Biennal del Pessebre Català 2010 i l'exposició EL TEU PESSEBRE A LA XARXA continuarà oberta per rebre fotografies de pessebres.

 

25è aniversari. Taller pràctic. Tècniques en la construcció del diorama

23/03/2010

El proppassat dissabte vàrem assistir al segon Taller pràctic del cicle de cinc que es duran a terme durant els propers mesos.
La sala de Can Cortès, a Palau-Solità i Plegamans, va acollir-nos novament, aquest cop amb el tema de "Tècniques en la construcció del diorama", a càrrec d'en Jordi Mañosa i de Joan Carles Capdevila.
Tots dos ponents van compartir amb els assistents -una setantena de pessebristes- les tècniques que utilitzen habitualment a l'hora de realitzar el seu pessebre.
En Jordi Mañosa*, de Palau-Solità, va mostrar-nos amb exemples gràfics l'ús del poliuretà i les eines que es poden emprar per a treure'n el màxim profit.
En canvi, en Joan Carles Capdevila**, de Castellar del Vallès -encara que conegut principalment per la seva trajectòria a l'agrupació de Sabadell- va mostrar-nos la tècnica del guix d'escaiola aplicat en vertical sobre un suport de porexpan, tenint tot el pessebre plantejat amb aquest material de bon principi.
Un cop acabades les dues exposicions -en un torn obert de paraula- es van fer diverses aportacions per part d'altres pessebristes que utilitzen variants d'aquestes tècniques que van acabar d'ampliar les informacions donades.
 
El proper Taller tindrà lloc el dissabte 10 d'abril a càrrec d'en Josep Pagespetit, de Sant Pere de Torelló, i de n'Antoni Sazatornil, de Terrassa, tots dos prou coneguts per tothom. El tema que es tractarà és el de la pintura, un tema tan difícil i alhora tan personal, que estem convençuts ens farà xalar a tots.
El mateix dia a la tarda, a 2/4 de 5, celebrarem l'assemblea general ordinària també a Can Cortès.
Els qui estigueu interessats a quedar-vos a dinar ens ho podeu fer saber la setmana abans per poder fer la reserva al restaurant que hi ha al davant mateix.


*Podeu descarregar-vos la presentació realitzada per en Jordi Mañosa clicant aquí. [PDF 455 KB]
**Podeu descarregar-vos la presentació realitzada per en Joan Carles Capdevila clicant aquí. [PDF 1,08 MB]

 

25è aniversari. Taller pràctic. Disseny, composició i plantejament del tema

6/03/2010

El proppassat dissabte 20 de febrer va tenir lloc a Can Cortès, a Palau-Solità i Plegamans el primer dels cinc tallers pràctics que es duran a terme durant el primer semestre d'enguany en el marc dels actes del 25è aniversari.
Aquesta sessió va tractar a fons el "Disseny, composició i plantejament del tema".
Els ponents eren dos pesos pesants de dues de les associacions deganes de la Federació, n'Agustí Térmens de Barcelona i en Joan Cortada de Terrassa i van compartir amb una audiència d'unes 70 persones els seus coneixements i experiència pràctiques sobre el tema.
En Joan Cortada va iniciar la sessió amb una presentació* on mostrava pas a pas els conceptes fonamentals de l'ús de la perspectiva lineal i de volum il·lustrant-ho també amb exemples reals de composicions de diorames on s'aplicaven aquestes tècniques.
L'Agustí Térmens va posar el contrapunt "murri", sense contradir però cap dels aspectes teòrics explicats, exposant d'una forma molt planera els seus trucs i estratègies adquirits amb els anys.
Hi van assistir persones pertanyents a 18 associacions i els comentaris rebuts per part dels assistents van ser molt positius envers els continguts impartits i la claredat amb què es van saber transmetre.
La segona sessió que tindrà lloc el proper dissabte 20 de març tractarà les "tècniques de construcció del diorama" i anirà a càrrec del Joan Carles Capdevila i del Jordi Mañosa. Esperem gaudir de la vostra companyia.


*Podeu descarregar-vos la presentació realitzada per en Joan Cortada clicant aquí. [PDF 2 MB]

 

Conferència inaugural dels actes del 25è aniversari de la fundació de la nostra Federació

6/02/2010

Aquest dimarts es va donar el tret de sortida al programa d'actes del 25è aniversari amb la conferència inaugural a càrrec del Molt Honorable Sr. Jordi Pujol i Soley que va tenir lloc al Palau Robert, a Barcelona.
 
Davant d'una sala plena de gom a gom amb pessebristes vinguts d'arreu va començar l'acte el nostre President, el Sr. Josep M. Porta, amb un breu discurs en el qual feia memòria dels moments en què es va gestar la Federació i anomenava algunes de les persones més significatives que ho van fer possible. Tot seguit va cedir la paraula al President Pujol.
 
El President va parlar-nos durant gairebé una hora de la seva experiència del pessebre -bàsicament casolana- fent ús d'anècdotes personals a les que ja ens té acostumats. En acabar el seu parlament, la secretària de la Federació va comentar tots els actes programats -molts i diversos- per celebrar l'aniversari.
 
Es va cloure l'acte obsequiant el Sr. Pujol amb un exemplar dedicat del llibre "El Pessebre" de Joan Amades i un ram de flors a la Sra. Ferrusola.
 
A continuació, es va servir un petit piscolabis on tothom va poder petar la xerrada amb vells coneguts.

 

Iniciem els actes de celebració del 25è aniversari de la fundació de la nostra Federació

16/01/2010

Enguany celebrem el 25è aniversari de la fundació de la Federació Catalana de Pessebristes.
Per commemorar aquesta efemèride, hem preparat un seguit d'actes amb l'objectiu de fer difusió i promoure el pessebre.
 
Volem convidar-vos a l'acte inaugural d'aquest aniversari, que es celebrarà el proper dimarts dia 2 de febrer, diada de la Candelera, a les 7 de la tarda al Palau Robert de la Generalitat de Catalunya, Passeig de Gràcia 107, cantonada Diagonal, de Barcelona.
El Molt Honorable Jordi Pujol i Soley oferirà una conferència sobre la seva visió del pessebrisme a Catalunya.
 
En acabar la conferència, es farà la presentació del programa d'actes del 25è aniversari de la Federació i es clourà amb un petit refrigeri.

 

2017     2016     2015     2014     2013     2012     2011     2009     2008     2007     2006

Federació Catalana de Pessebristes