Logo


 
presentació
 
història
 
associats
 
notícies
 
fulls informatius
 
publicacions
 
exposicions
 
enllaços
 
 

Notícies 2014

2017     2016     2015     2013     2012     2011     2010     2009     2008     2007     2006

 

Grup Pessebrista de Calldetenes

30/12/2014

Una altra associació que desitja formar part de la Federació és el Grup Pessebrista de Calldetenes.
 
Els amics de Calldetenes ja ens han fet arribar tota la documentació legalitzada de la seva constitució.
 
La seva adhesió es tractarà, igual com anunciàvem amb la de Cabrils, a la propera assemblea que tindrà lloc a la primavera.
 
Per començar-los a conèixer us facilitem els enllaços al seu facebook i blog:
 
www.facebook.com/pessebrescalldetenes
 
pessebristesdecalldetenes.blogspot.com.es

 

Pessebre monumental Sant Vicenç, història i vida

18/12/2014

Els Amics dels Pessebres de Sant Vicenç de Montalt són els autors del pessebre monumental que lluirà durant les festes nadalenques al Centre Parroquial El Delme d'aquesta població del Maresme.
L'obra, una joia de l'artesania i la cultura popular es presenta sota el títol Sant Vicenç, història i vida, ocupa una superfície de 60 m2 i compta amb més de 250 figures que permeten conèixer Sant Vicenç de Montalt a principis del segle XX, els seus costums, els seus oficis, la seva gent, la seva vida ...
Juntament amb el pessebre, també trobareu l'exposició L'art de les eines en miniatura, una mostra que vol retre homenatge a dos reconeguts menestrals del poble, en Ramon Terradas i Casals, ferrer artesà del poble durant molts anys i menestral d'eines en miniatura i en Cinto Rosell i Bentanachs, col·laborador i artesà, també menestral de peces d'aquells vells oficis.
L'exposició es podrà veure fins el 25 de gener.

 

Constitució de l'associació de pessebristes a Cabrils

17/12/2014

Aquest novembre s'ha constituït l'Associació Pessebrista Santa Creu de Cabrils.
Els pessebristes cabrilencs han manifestat a la Federació el seu desig de formar-ne part com a membres federats properament i, per tant, a la propera assemblea es presentarà la seva sol·licitud.
Pels que vulgueu visitar els pessebres d'enguany, la seva segona exposició, podreu trobar-los a:
Plaça de l'Església 1-2, 08348 Cabrils. Telèfon 93 753 19 04.
Els horaris de visita de l'Exposició de Diorames a l'Església, del 19/12/2014 al 28/02/2015, són de 18:00 a 20:00 h de dimarts a diumenge.
El proper divendres 19 de desembre a les 7 del vespre tindrà lloc la inauguració dels diorames i, alhora, es presentarà el projecte de restauració de l'orgue. Es tocaran un parell de peces i tot seguit es presentarà l'Associació al poble.

 

Inauguració de l'exposició de Ripollet

17/12/2014

L'Agrupació de Pessebristes de Ripollet va inaugurar aquest diumenge, 14 de desembre, la 35a Exposició de Pessebres de l'entitat. Cal destacar la presència a l'acte de la inauguració del Sr. Alcalde Joan Parralejo, Mossèn Josep Gassó, que efectuà la benedicció dels pessebres i el President de la Federació Catalana de Pessebristes, Albert Català.

Els asistents poderen gaudir de la cantada de nadales de la Societat Coral El Vallès.

Per celebrar aquesta data especial, l'entitat també ha preparat una petita exposició sobre la història d'aquesta mostra.

L'exposició es podrà veure fins el 18 de gener.

 

L'Associació Pessebrista de Palau-solità i Plegamans estrena projecte

17/12/2014

WEB
La gran novetat d'aquest any a l'exposició que els companys de l'Associació Pessebrista de Palau-solità i Plegamans van inaugurar el passat diumenge 14 de desembre és un diorama triple o bé mòbil.

Es tracta de tres diorames que representen tres clàssiques escenes dels pessebres, L'Anunciació de l'Àngel a Maria, a Josep i Maria Buscant hostatge i el Naixement amb l'Adoració dels pastors; cada un d'ells fet en diferents estils pessebrístics.

La gràcia especial és que es veuen tots tres des d'una sola posició mentre es va explicant, mitjançant un relat de veu i musica gravats, la història que representen.

Aquest muntatge està basat en un complex sistema mecànic que desplaça els diorames i a una cortina que tapen la boca d'observació mentre es produeix el canvi d'escena de forma sincronitzada, tot controlat informàticament.

 

Inauguració del Pessebre Monumental de Manresa

17/12/2014

El passat dissabte, dia 13, els companys del Grup Pessebrístic de Manresa inauguraren el Pessebre Monumental, enguany dedicat al monestir de Sant Benet de Bages, i l'exposició de 20 diorames dels pessebristes del seu grup.
 
Des de les 7 de la tarda fins a les 9 del vespre hi van passar prop d'un miler de persones.
 
L'exposició restarà oberta fins el 6 de gener.

 

Número 5 de la revista NAIXEMENT

15/12/2014

Revista en PDF
Ja podeu gaudir del número 5 de la revista NAIXEMENT que la Federació edita anualment.
 
Portada: La Llum de la Nativitat, de Javier Peña Galiano i Maria José Marcos Torró. 1r Premi del concurs Altres Pessebres.
 
Hi trobareu interessants articles d'Albert Català i Pou, Lluís Puig i Gordi, Francesc Villegas i Martínez, Glòria Ballús i Casòliva, Adelais Parera i Guy Mathews, Leticia Arbeteta i Mira, i Luis Fernando Valero. També inclou un recull de les notícies més importants d'enguany.
 
Us adjuntem l'arxiu pdf perquè hi pugueu fer un cop d'ull. Esperem que us agradi. Podeu comprar-la a la botiga d'aquesta web.

 

Pessebre monumental de 25 m2 a Aitona

12/12/2014

La Llar de Santa Teresa Jornet de les Germanetes dels Ancians Desemparats d'Aitona, ha inaugurat el matí del dia de la Puríssima, un pessebre monumental de 25 m2, que ocupa un espai de la recent ampliació de la residència d'ancians.
El pessebre havia estat construït ara fa vint anys per Sor Noèlia, una religiosa colombiana destinada en l'actualitat a una altra casa de la congregació. Ara fa dos anys, el mateix pessebre ja va necessitar una primera restauració, que s'ha culminat ara amb la seva ampliació i adequació al nou espai, a càrrec de l'artista i pessebrista José Antonio Ferrer.
+ informació

 

Els pessebres de Castellar a TV3

09/12/2014

El Telenotícies vespre d'ahir va emetre un interessant reportatge d'uns dos minuts sobre l'exposició de pessebres, als pessebres aprendrem història, que el Grup Pessebrista de Castellar del Vallès ha bastit enguany per sumar-se a la commemoració del tricentenari.
Aquesta exposició es podrà visitar fins el dia 1 de febrer.

 

Activitats dels pessebristes de Mont-ras

08/12/2014

El passat dissabte, dia 5, va tenir lloc la inauguració de la XI mostra de pessebres i diorames dels Amics del Pessebre del Baix Empordà. L'acte d'inauguració va comptar amb l'activista cultural Lluis Molinas i amb la coral montrasenca ELS REFILETS que va cloure l'acte.
També ens fan arribar la RUTA DE PESSEBRES que és una guia de visites de pessebres inclosos els pessebres vivents. Aquesta guia s'ha consensuat amb els Ajuntaments de Mont-ras, Calonge-Sant Antoni, Santa Cristina d'Aro (Solius) i Castell d'Aro.
A més, al Municipi de Mont-ras s'ha posat en marxa el menú del Pessebrista al qual s'han adherit 7 restaurants i que durarà fins a la cloenda de l'exposició el 18 de gener.

 

Pessebre a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat

03/12/2014

Avui, dia 3 de desembre, ha quedat instal·lat a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat el tradicional pessebre que cada any realitza expressament l'Associació de Pessebristes de Barcelona.
 
El Molt Honorable President de Catalunya, Artur Mas i Gavarró, ha volgut felicitar personalment els membres de l'Associació pel seu treball, animant-los a seguir perseverant en aquest art a cavall de la cultura popular, la tradició i la religiositat.

 

Exposició Altres Pessebres

03/12/2014

El proper 17 de desembre a les 7 del vespre tindrà lloc la inauguració de l'exposició Altres Pessebres a l'Espai Picasso del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.
 
L'exposició reuneix les obres seleccionades del 1r concurs alternatiu de pessebres dirigit a arquitectes, artistes, dissenyadors i creadors en general per reinterpretar i expandir la idea del pessebre.
 
Estem segurs que valdrà molt la pena descobrir aquestes obres enfocades des d'un punt de vista diferent al que estem acostumats però que no deixaran indiferent ningú.
 
Us hi esperem!

 

Pessebre al Born Centre Cultural

01/12/2014

Per primera vegada el Born Centre Cultural té un pessebre, però un pessebre diferent als que estem acostumats. Hi ha el naixement i molts animals. Totes aquestes figures són a mida real. La idea surt de la proposta feta per l'Associació de Pessebristes de Ciutat Vella al museu Etnològic on el Born hi col·labora a tots els nivells. El millor d'aquest pessebre és la seva ubicació, al jaciment del centre, un referent del nostre país.
 
Del 29 /11 al 6/1
Horari: De dimarts a diumenge, de 10.00 a 20.00 hores
Ubicació: Pl. Comercial, 12 - Barcelona

 

L'Agrupació de Pessebristes de Sabadell inaugura un nou gegantó

30/11/2014

Amb motiu de la inauguració de la 38a edició de l'exposició de pessebres d'enguany, la nova junta de l'entitat, ha incorporat tot un seguit de gent jove amb idees innovadores. Per aquest motiu han fet una inauguració diferent presentant la nova incorporació de la seva entitat: el nou gegantó.
Aquest gegantó neix amb la voluntat d'apropar les nostres activitats a tots els sabadellencs/ques, per tal d'agermanar la cultura pessebrista amb la tradició gegantera.
L'acte se celebrarà el proper dia 13 de desembre, a les 18h a la Plaça de l'Imperial amb la participació dels GeGants de Sabadell i dels barris de la Concòrdia i Covadonga. Els padrins d'aquest nou gegantó seran el Vicentó dels GeGants de Sabadell, i la Tereseta de Covadonga.
El mateix dia, amb motiu de la Shopping Night, la seva exposició romandrà oberta fins a la mitjanit.

 

L'Esperit del Nadal 2014

21/11/2014

Enguany l'Associació de Pessebristes de Ciutat Vella és l'encarregada d'organitzar l'arribada del Nadal a Barcelona. De la mà del Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme de l'Ajuntament de Barcelona i amb el suport del Districte de Nou Barris el proper 29 de novembre l'Esperit del Nadal tornarà a aparèixer a Barcelona i ho farà als carrers de Nou Barris, començant així un seguit d'actes que ompliran de Nadal els carrers de la nostra ciutat.
L'Esperit del Nadal va ser una iniciativa de l'Associació de Pessebristes de Ciutat Vella. Va ser presentat als barcelonins el 30 de novembre de 2012 i l'any 2013 s'hi integren 4 personatges nous que són les quatre estacions de l'any. Aquell any l'Esperit del Nadal i tot el seu seguici agafa embranzida per convertir-se en un element festiu imprescindible del Nadal, i enguany, l'Ajuntament de Barcelona, concretament el Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme junt amb l'entitat de Ciutat Vella potencien totes les vessants de l'Esperit del Nadal i el seu seguici per fer-lo arribar a tota la ciutat.
Aquí podeu veure els horaris de totes les activitats.

 

125è Pessebre popular olotí a l'ermita de Sant Francesc

21/11/2014

Aquest dissabte 22 de novembre, des de les 9 del matí, donaran inici els treballs de muntatge i construcció del diorama de 4x4 m. que cada any instal·len els professors i alumnes de l'Escola d'Arts i Oficis del Pessebrisme de l'Agrupació.
Enguany es commemora el 125è aniversari dels muntatges que el Rector Ferrer, junt amb els alumnes de la Catequesis, feien a Sant Francesc.
Igual que en anys anteriors, el projecte pessebrístic recau en l'artista Joan Montero Arcas que dirigeix un grup de professors i alumnes de l'Escola.
L'Agrupació de Pessebristes d'Olot i la Garrotxa, entitat organitzadora dels actes per aquest Nadal, convida a totes aquelles persones que ho desitgin a assistir i ajudar, si es vol, al muntatge del tradicional pessebre popular, al Volcà Montsacopa.

 

Renovació conveni amb el Club Super 3 de TV3

21/11/2014

Super3
S'ha signat la renovació del conveni que la Federació manté amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (TV3) i que, entre altres coses, facilita l'accés lliure i gratuït dels socis del CLUB SUPER 3 a les exposicions de pessebres. A canvi, ells publiciten les nostres exposicions.
 
Us recomanem doncs que en prengueu nota per fer-ho avinent als vostres visitants durant la campanya de Nadal.

 

Presentació de la XV Biennal del Pessebre Català a Banyoles

14/11/2014

Gonzalo Tabuenca - Jordi Bosch Batlle - Tomàs Vinardell - Albert Català
Aquest dimecres s'ha fet públic que Banyoles tornarà a ser seu d'una activitat cultural de primer nivell, amb més de 120 pessebres inèdits. Serà del 30 de novembre del 2014 al 2 de febrer del 2015 amb la XV Biennal del Pessebre Català, organitzada per l'Associació de pessebristes de Banyoles i per la Federació Catalana de Pessebristes, i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Banyoles, la Generalitat, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal del Pla de l'Estany, el Bisbat de Girona, entre d'altres. L'han presentat aquest dimecres al migdia el regidor de Cultura i Festes de Banyoles Jordi Bosch Batlle, el president de la Federació Catalana de Pessebristes, Albert Català, el president de l'Associació de Pessebristes de Banyoles, Tomàs Vinardell, i el pintor i autor del cartell, Gonzalo Tabuenca. Tot plegat per commemorar el 50è aniversari de l'Associació de Pessebristes de Banyoles.
Les propostes més destacades seran la Mostra de la XV Biennal del Pessebre Català amb una exposició dels diorames de diferents associacions de la Federació Catalana de Pessebristes, el 50è Concurs de pessebres de Banyoles i l'exposició de figures de pessebre de reconeguts figuristes. Les tres propostes es podran visitar al Monestir de Sant Esteve del 30 de novembre al 2 de febrer, els dies festius de les 11 a les 2 del migdia i de les 5 a les 9 de la tarda, i els feiners del 15 de desembre al 10 de gener de les 6 a les 8 de la tarda. També, s'han preparat altres propostes com ara la Col·lecció de figures de Jaume Duran, el pessebre monumental de la Llar de Santa Teresa Jornet (l'Asil), l'Exposició de caganers, els pessebres escolars amb material reciclat, una exposició, i la Col·lecció de caganers de la família Figueras, entre d'altres.

 

Els pessebres pel dret a decidir

13/11/2014

Els companys del Grup Pessebrista de Castellar del Vallès han ideat enguany aquest cartell tan espectacular per promoure una exposició que, com ja ens tenen acostumats, té un fil conductor que relliga tots els pessebres.
 
Enguany, és el tricentenari el nexe d'unió entre tots els diorames exposats.
 
Una magnífica idea, sens dubte, que demostra que els pessebristes formem part de la societat i com a membres d'aquesta ens interessem pels temes de país!
 
Us passem l'enllaç del video que han fet també amb aquest motiu:
http://youtu.be/b6L7ZxLoaoU

 

2º Encuentro Internacional Pesebrista a Medellín

27/10/2014

La Corporación Taller del Pesebre de Antioquía de la ciutat de Medellín a Colòmbia va organitzar amb èxit el 2º Encuentro Internacional Pesebrista del 10 al 12 d'octubre.
 
Uns 90 assistents de diversos punts del país van poder gaudir de conferències tallers i tertúlies sobre diferents aspectes del pessebrisme. Els convidats internacionals van ser el President del Grup Pessebrista de Castellar del Vallès, Enric Benavent, Claudio Mattei d'Itàlia, Raúl Trujillo de Mèxic i Mònica de la Rúa, d'Argentina.
 
L'assistència a aquest congrès ha estat una experiència molt positiva segons Benavent, especialment per constatar el coratge i les ganes d'aprendre que tenen els companys colombians així com per evidenciar com l'afició pessebrística està ben arrelada en països molt diversos.
 
La preocupació pel pessebrisme bíblic o historicista està molt arrelada gairebé com a única possibilitat contemplada per a fer el pessebre. Totes les conferències partien d'aquest marc i no anaven més enllà dels grans relats ja sabuts i abastament repetits sobre el pessebrisme. Conferències totes elles molt ben preparades i documentades però sense novetat. Potser amb l'única excepció de la del representant mexicà que va sorprendre per la capacitat d'observació de la natura i pel rigor tècnic en la reproducció dels diferents tipus d'arbre.
 
La conferència presentada per Benavent, El pessebrisme en una societat postmoderna, multicultural i secularitzada. Vers la conceptualització de nous llenguatges per al pessebre, va ser rebuda amb expectació i amb sorpresa. En ella s'explicava la necessitat d'anar més enllà de la representació historicista del Naixement. La resposta del públic feia pensar en la necessitat que hi ha en el món pessebrista, d'allà i també d'aquí, d'obrir la mirada i d'acceptar noves possibilitats expressives. També hi va haver, lògicament, reaccions no tant favorables amb aquest discurs.
 
Una experiència molt positiva sens dubte.

 

LII Congreso de la FEB

16/10/2014

El passat cap de setmana, durant el transcurs del LII CONGRESO de la FEB que es va celebrar a Bilbao, es va lliurar la medalla d'or de la Federación Española de Belenismo al Sr. Jacint Cadevall de l'Agrupació de Pessebristes de Terrassa.
A l'acte d'entrega hi van assistir el president de la Federació Catalana, Albert Català, el president de la Federación Española, Iñigo Bastida, el president de l'Agrupació de Terrassa, Ferran Fonte, l'ex-president de la Federació Catalana, Josep Porta, i el president de l'associació amfitriona, Carlos Torner.
Els mèrits per a obtenir aquest guardó, els 50 anys dedicats al Pessebrisme, destacant com a president de la Federació Catalana i com a president de l'associació de Terrassa.
 
Dins dels actes del LII Congreso de la FEB també va tenir lloc l'agermanament oficial de l'Asociación Belenista Santos Justo y Pastor de Bilbao i l'Associació de Pessebristes de Mataró.
El president de l'associació de Mataró, Josep Codina, i el de l'associació de Bilbao, Carlos Torner, van segellar l'acord.

 

XV Biennal del Pessebre Català

14/10/2014


 
Ja podeu consultar el calendari previst per a la celebració de la XV Biennal del Pessebre Català.
 
 
 
 
L'Associació de Pessebristes de Banyoles ens ha fet arribar també el Programa d'Activitats a desenvolupar del 28 de novembre de 2014 a l'1 de febrer de 2015.

 

44a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears. Mont-ras (Baix Empordà)

06/10/2014

El Baix Empordà va acollir ahir la 44a Trobada de pessebristes de Catalunya i Balears. La jornada que va començar amb pluja i, mica en mica, es va anar arreglant metereològicament parlant, en la resta d'aspectes va funcionar com un rellotge.
La Trobada ja havia en realitat començat el dia abans, dissabte a la tarda, amb una taula rodona sobre la situació del pessebrisme i els reptes que se li plantegen. En acabar, es presentà el llibre Recull de 100 anys de pessebrisme del Baix Empordà, que podeu adquirir a la nostra botiga.
Diumenge, després d'esmorzar sota cobert, a les 10 del matí els Presidents de totes les entitats assistents es varen desplaçar a l'Ajuntament on va tenir lloc l'acte protocol·lari de benvinguda per part de l'Alcalde de Mont-ras i altres autoritats a la Sala de Plens del Consistori. Al mateix temps, s'obria l'exposició de l'associació local per a la resta de pessebristes.
Tot seguit el grup -força nombrós- de participants es van dividir per realitzar dues excursions igualment atractives, l'una al Museu del suro a Palafrugell i l'altra al Museu de la Pesca, a Palamós.
El sol ja lluïa del tot quan vàrem retornar per celebrar el dinar al Pavelló de Mont-ras que va acabar amb una cantada d'havaneres a càrrec del conegut grup Port Bo.
Després dels recordatoris, traspàs del Fanalet a l'entitat que organitzarà la Trobada l'any vinent, en aquest cas, Olot.

 

Clickània

29/09/2014


A Montblanc, els mesos de la tardor es van activar turísticament amb una Fira de temàtica concreta, original i amb pocs referents de tipologia similar.
La Fira dels Clicks de Playmobil, una joguina de la qual se'n fan exposicions, trobades de col·leccionistes i alguna altra fira en d'altres indrets de Catalunya està promoguda per l'associació "Som Clicks" i l'Àrea de Turisme de l'Ajuntament de Montblanc.
El Creador dels Clicks, l'any 1974, fou Hans Beck, de l'empresa Geobra-Brandstätter de Zirndorf, a Baviera, d'on en depèn la factoria de Playmobil.
Clickània, que atrau a visitants d'arreu de Catalunya, està adreçada als aficionats i col·leccionistes de Clicks de Playmobil, però també està pensada per aquelles persones que vulguin gaudir d'una exposició original i curiosa, i per a aquelles persones que vulguin adquirir-ne diverses peces, sense oblidar els qui avancen les compres nadalenques.
És per aquest motiu que, enguany, coincidint amb la inauguració d'una planta del Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc, en col·laboració amb la Federació Catalana de Pessebristes, i dels mateixos pessebristes montblanquins, s'ha volgut recrear i potenciar un nou diorama de temàtica i escenografia pessebrística nadalenca; un diorama construït i realitzat per pessebristes de la família tarragonina d'Enric Vilaró.
La setena edició de Clickània tindrà lloc per primera vegada durant dos caps de setmana, els dies 11, 12, 18 i 19 d'octubre de 2014, a l'antiga església de Sant Francesc, de Montblanc (Conca de Barberà).

 

Resultats del concurs Altres Pessebres

31/07/2014

Els membres del jurat del concurs Altres Pessebres ja han atorgat els premis i les mencions honorífiques a les propostes presentades.
Aquí podeu veure l'Acta del Jurat.
Moltes gràcies a tots aquells que heu participat en aquest concurs, hem rebut propostes molt diverses i interessants!
Recordeu que podreu veure totes les obres seleccionades a l'exposició que tindrà lloc el proper Nadal al Col·legi d'Arquitectes de Barcelona.

 

Lliurament de diplomes de Mestre Artesà

09/07/2014

Dilluns al vespre el saló Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya va acollir el lliurament de diplomes de Mestre Artesà, un diploma que s'atorga a professionals de l'artesania amb una àmplia trajectòria.
Aquesta distinció, que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya reconeix, per una banda, el mestratge que l'artesà exerceix en el seu ofici i per una altra, la difusió que n'ha fet per mitjà de l'ensenyament.
En presència del Molt Honorable Artur Mas, President de la Generalitat i la del Conseller d'Empresa i Ocupació, en Felip Puig, es va distingir a més de 40 persones del món de l'artesania i la tècnica amb aquest guardó.
Proposats per les seves entitats i amb el suport de la Federació, 5 dels guardonats eren pessebristes: n'Agustí Térmens, de Barcelona, n'Esteve Coll, de Tarragona i n'Antoni Sazatornil, de Terrassa. Tanmateix, hi havia dos guardonats més, proposats pels seus respectius ajuntaments, que també pertanyien al món pessebrista, n'Antoni Barcelona, miniaturista de Sant Hilari Sacalm, i en Joan Montero, escultor d'Olot.
L'acte va rebre el caliu de les famílies i amics dels guardonats i es va acabar amb un curt parlament del President. Des d'aquí, compartim l'orgull dels nostres companys i els felicitem per aquest reconeixement.

 

XII Festa de la Pela del Suro

01/07/2014

El proppassat dissabte 21 de juny Llofriu va acollir, segons el programa que us vàrem donar a conèixer, la XII Festa de Pela del Suro.
Enguany la climatologia va col·laborar i vàrem poder gaudir d'una jornada assolellada.
La Federació hi va prendre part com és habitual mitjançant una parada que varen muntar els companys del Baix Empordà.
Us en fem cinc cèntims a través d'unes quantes imatges que diuen més que mil paraules...

 

XII Festa de la Pela del Suro

13/06/2014

Com cada any els amics de Llofriu tornen a celebrar la Festa de la Pela del Suro.
 
Enguany serà el proper dia 21.
 
La Federació continua prenent part en aquesta celebració de la mà dels pessebristes del Baix Empordà.
 
Adjuntem el Programa d'actes pel vostre coneixement.
 
Hi esteu tots convidats!!!

 

Presentació ​del llibre Una vida en imatges, pensaments d'un pessebrista

12/06/2014

Ahir dimecres a les 7 de la tarda la Sala Pere Casaldàliga de la Llibreria Claret de Barcelona va acollir la presentació del llibre Una vida en imatges, pensaments d'un pessebrista d'en Josep Pagespetit que ha editat recentment la nostra Federació.
El President, Albert Català, va donar la benvinguda al públic assistent i tot seguit va explicar com havia estat tot el procés de creació del llibre des del moment inicial fins a la realització final. En Josep Pagespetit, amb el seu estil personal inconfusible, ens va fer cinc cèntims d'algunes de les seves reflexions al voltant al pessebre. A continuació va dedicar els llibres als assistents que ho van voler.
La Llibreria Claret, especialitzada en literatura i assaig de tipus religiós, tindrà el llibre catalogat a partir d'ara a la seva web i també disposarà d'exemplars a la venda directament a la botiga per qui ho desitgi.
No cal dir que el podeu adquirir també a la botiga d'aquesta la web.

 

4 de juny, Dia de l'Associacionisme Cultural

04/06/2014

Ahir, 3 de juny, al Centre Moral de Gràcia, a Barcelona, va presentar-se de manera oficial el Dia de l'Associacionisme Cultural, que a partir d'ara quedarà establert en el dia 4 de juny, per tal de donar visibilitat i reconeixement al moviment associatiu cultural català.
En la presentació, que va anar a càrrec del Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i del Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig, van ser-hi presents els presidents de bona part de les 32 agrupacions i federacions catalanes de tots els àmbits culturals.
Durant la presentació de l'acte, que va comptar amb l'actuació de dues formacions corals de Sant Cugat del Vallès i de Sants, va destacar-se el nomenament d'aquest dia com un pas més en el reconeixement total de l'associacionisme català, i es va emmarcar dins del Pla de l'Associacionisme Cultural, que preveu, entre d'altres aspectes, la creació d'un Consell Nacional de l'Associacionisme Cultural o l'impuls d'una nova llei de l'associacionisme cultural.
L'elecció del dia 4 de juny i del lloc on es va presentar la celebració tampoc no són trivials: va ser en aquest mateix dia, però de l'any 1864, que va començar, sota la direcció de Josep Anselm Clavé, el Festival Euterpe, que va aplegar als Jardinets de Gràcia més de 2.000 cantaires, i que és recordat com un dels moments culminants del moviment coral català.
En aquesta pàgina podeu obtenir més informació sobre la proclamació i les finalitats del Dia de l'Associacionisme Cultural.

 

Presentació ​del llibre Una vida en imatges, pensaments d'un pessebrista

04/06/2014

El proper dimecres dia 11 juny a les 19 hores a les instal·lacions de l'EDITORIAL CLARET al carrer Roger de Llúria 5, de Barcelona, tindrà lloc la presentació ​del llibre ​Una vida en imatges, pensaments d'un pessebrista ​amb l'assistència de l'autor.
Hi esteu tots convidats.​
En aquest acte podreu adquirir el llibre i, si voleu, en Josep us el podrà dedicar. Una oportunitat única, en Josep Pagespetit explicant les vivències que l'han portat a fer aquest magnífic llibre.

 

Mort d'en Lluís Tort, insigne pessebrista català

09/05/2014

Ahir a la tarda ens va deixar en Lluís Tort, pessebrista conegut i reconegut de Sant Feliu de Llobregat i persona molt estimada del món pessebrista.
Avui divendres 9 serà la vetlla al Tanatori de Sant Feliu i demà, dissabte, a les 10 h es farà la missa funeral a la Catedral de Sant Llorenç.
Com tots sabeu en Lluís Tort va ser durant més de 40 anys President de l'entitat santfeliuenca i un gran pessebrista, les seves obres van estar exposades al Museu del Pessebre i a Itàlia.
Des de fa uns anys l'edat i els problemes de salut derivats l'havien allunyat de la primera línia però tots el teníem sempre al nostre pensament.
El nostre condol a tota la seva família i als amics i companys pessebristes.
>> Fer arribar nota de condol

 

Curs de modelatge de figures

08/05/2014

Els companys de l'Associació Pessebrista de Palau-solità i Plegamans han organitzat un curs de modelatge de figures per a joves i adults de més de 17 anys que s'iniciarà aquest mes de maig i que s'allargarà durant tot el mes de juny i part del mes de juliol.
El curs, que és de places limitades, l'impartirà el company pessebrista i figurista Marçal Casanovas.
Dies: dissabtes 24 i 31 de maig, 7, 14, 21 i 28 de juny i 5 i 12 de juliol.
Hora: de 10:00 a 13:00 h.
Lloc: Tallers de Can Malla.
Preu: 25 € per als Socis, 30 € per als No Socis.
Inscripcions: pessebrepalau@gmail.com

 

Presentació del llibre d'en Josep Pagespetit, Una vida en imatges

05/05/2014

Dissabte al matí es va fer la presentació del llibre d'en Josep Pagespetit, Una vida en imatges, editat per la Federació.
L'autor va estar acompanyat per l'alcalde de Tavèrnoles, la representant comarcal del Departament de Cultura de la Generalitat, el President de l'Ens de Comunicació Associativa i el President de la Federació, així com de familiars, amics i pessebristes que van voler compartir amb l'amic Josep aquest dia tan especial.
En acabar els parlaments se'l va obsequiar amb un ram de flors i tothom qui ho va voler va poder rebre la dedicatòria de l'autor.
El llibre està disponible a la botiga on line d'aquesta web.

 

Homenatge a Josep Traité

23/04/2014

El proppassat dia 12 el pessebrista olotí Josep Traité va ser homenatjat al Museu de la Garrotxa en l'acte d'inauguració d'una exposició antòlogica més que recomanable.
L'acte, presidit per diverses autoritats, va comptar amb una nombrosa assistència de públic en general i pessebristes vinguts d'arreu.
La mostra fa un repàs a la seva trajectòria artística i en especial a la faceta de dibuixant i aquarel·lista. S'hi pot veure una selecció de peces, seleccionades pel mateix Traité, que resumeixen els més de cinquanta anys de carrera artística.
L'exposició romandrà oberta fins al 29 de juny.

 

Agustí Térmens al Creche Herald

22/04/2014

El número de Primavera 2014 de la revista Creche Herald, publicació dedicada al món del pessebre que s'edita a Pensilvània, als Estats Units, ha publicat en portada la fotografia d'un diorama de n'Agustí Térmens, pessebrista de l'Associació de Pessebristes de Barcelona.
 
No és el primer cop que aquesta revista publica fotografies de diorames catalans, ja que la seva editora, la Sra. Rita Bocher n'és una gran admiradora.

 

44 Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears

20/04/2014

Durant l'any 2013 / 2014 es commemoren 10 anys de la fundació de l'associació Amics del Pessebre del Baix Empordà.
Per aquest motiu, han volgut organitzar la 44 Trobada de Pessebristesde Catalunya i Balears al poble que va acollir l'associació de pessebristes, a Mont-ras.
Els companys empordanencs han preparat un programa amb un munt d'actes per tenir-nos ben entretinguts durant el cap de setmana del 4 i 5 d'octubre.
Quan vulgueu ja podeu fer la inscripció.

 

14a Exposició de calvaris a Sitges

09/04/2014

El Grup Pessebrista de Sitges organitza la 14a edició de l'Exposició de calvaris.
Està formada per 10 diorames on es representen diferents moments de la passió, mort i resurrecció de Jesús.
Han estat construïts per pessebristes del Grup i s'hi poden veure figures de Muns, Castells i Mayo.
 
Estarà oberta els dies 16, 17 i 18 d'abril, de dimecres a divendres sants, al Palau del Rei Moro, coincidint amb l'exposició del misteri del Sant Sepulcre.

 

Diorama Calvari 2014 a Vilafranca del Penedès

09/04/2014

L'Associació de Pessebristes de Vilafranca del Penedès exposa de nou, aquesta Setmana Santa, un diorama de Calvari. Amb aquesta instal·lació, que es podrà veure a la Basílica de Santa Maria, es vol deixar testimoni de les exposicions de Calvari que s'havien fet tradicionalment a la Vila fins als anys seixanta.
Les exposicions de Calvari estan molt vinculades al pessebrisme, especialment en el que és la concepció del diorama, tot i que en aquest cas la temàtica es centra en escenes de la passió de Jesús. Aquest any en el diorama es recrea el moment en que Pilat va lliurar Jesús per a ser crucificat, amb la coneguda sentència de "Ecce Homo" (Aquí teniu a l'home). Les figures que s'exposen en aquest quadre són reproduccions de l'obra del figurista José Luis Mayo.
El diorama es pot veure, des de la vigília de Rams, durant els actes litúrgics de Setmana Santa i en els que la Basílica de Santa Maria resta oberta.

 

Presentació del llibre Una vida en imatges

08/04/2014

La presentació del llibre Una vida en imatges d'en Josep Pagespetit ha estat ajornada per manca de disponibilitat de l'autor en la data prevista.
Properament us anunciarem la data definitiva.

 

Exposició antològica de Josep Traité

08/04/2014

El proper 12 d'abril a les 11 del matí tindrà lloc la inauguració d'una exposició antològica de Josep Traité (Olot, 1935), a través de la qual podrem redescobrir la trajectòria artística d'un dels escultors olotins més coneguts, amb obra present en moltes ciutats i museus.
Format a l'Escola de Belles Arts d'Olot, Traité és dibuixant i aquarel·lista, però ha destacat sobretot en l'escultura i, concretament, en la vinculada al món del pessebrisme. Ja des de ben petit es va dedicar a l'elaboració de figures de terracota policromada. Més endavant, va desenvolupar aquesta faceta professional en relació amb la indústria de sants de la ciutat fins a ser considerat un dels millors imatgers de figures de pessebre de Catalunya. Les seves peces, fidels a l'antiga tradició olotina del pessebre, es caracteritzen pel moviment i l'expressió, així com pel populisme que representen.
Sala Oberta del Museu de la Garrotxa (Olot). Del 12 d'abril al 29 de juny.

 

El llibre Una vida en imatges d'en Josep Pagespetit entra a màquines

25/03/2014

Aquest matí ha entrat a màquines el llibre Una vida en imatges, el recull de dibuixos a llapis que en Josep Pagespetit ha anat fent al llarg dels anys acompanyat per les seves reflexions al voltant del que ha estat el motor de la seva vida, el pessebrisme.
L'autor, acompanyat pel President de la Federació, ha visitat la impremta Pagès d'Anglès per tal de controlar que la qualitat de la impressió fos al més acurada possible.
La presentació del llibre -que ja podeu encarregar mitjançant la nostra botiga on line- tindrà lloc el proper dimarts 15 d'abril a les 7 de la tarda a l'Ajuntament de Tavèrnoles.
Us encoratgem a compartir aquest acte amb en Josep que de ben segur estarà encantat de signar exemplars a qui ho desitgi.

 

Condol per en Francesc-Xavier Alberch

19/03/2014

Aquest cap de setmana ens ha deixat en Francesc-Xavier Alberch que fou President de l'Associació de Pessebristes de Girona.
El que volem destacar aquí és la feina directiva feta per Francesc-Xavier Alberch en el pessebrisme de Girona. Després de la Guerra Civil, el gran parèntesi de tota manifestació religiosa, els pessebres inicien la represa amb més il·lusió que mai i és aleshores quan es parla de constituir una associació que agrupi els ja nombrosos pessebristes de Girona. Alberch i Narcís Masó funden l'associació l'any 1946. No era tan senzill, perquè el vell règim polític legislava els drets de reunió; tot va anar endavant i es varen tenir uns anys esplèndids de concursos de pessebres. A l'adveniment de la democràcia, Alberch va saber engrescar l'Ajuntament de Girona a col·laborar amb eficàcia i generositat en les possibilitats i activitats de l'associació.
Tots recordem la Trobada de Pessebristes de l'any 1985, un programa molt complert inclòs un dinar de germanor a la platea del Teatre Municipal, amb 500 persones, avui irrepetible (era abans de la reforma). L'any 1999 Francesc-Xavier Alberch deixa la presidència de l'entitat gironina que havia ostentat sense interrupció. Pel Nadal següent la nova junta, presidida ja per Alfons Vázquez, va retre un merescut homenatge al fundador i primer president.
Contemplar ara aquell activisme cultural realitzat en temps no fàcils ens ha de fer-hi veure un alt valor, ens ha d'empenyer a ser-ne dignes successors i continuar llaurant aquesta mateixa terra cultural. Descansi en pau.

 

Nou Centre d'Art del Pessebrisme a la Garrotxa

31/01/2014

Aquest dimecres el nostre president, Albert Català, va assistir a la inauguració del nou Centre d'Art del Pessebrisme de l'Agrupació de Pessebristes d'Olot i la Garrotxa.

Aquest centre, situat als paratges de la Moixina de la vila d'Olot, a part de l'exposició de diorames oberta al públic els matins dels cap de setmana, acull també la seva pròpia escola on es pretén donar continuïtat a la tradició del pessebrisme.

La presentació va comptar amb la presència de les autoritats de la zona i nombrosos components de l'agrupació.

 

Una vida en imatges

22/01/2014

Aquest dimarts la Federació Catalana de Pessebristes ha signat un contracte de col·laboració amb en Josep Pagespetit i Estrada, pessebrista de reconegut prestigi i llarga trajectòria, pel qual l'autor cedeix els drets d'explotació de més d'un centenar de dibuixos a llapis per a la seva publicació.
El llibre -el títol del qual serà Una vida en imatges- a banda de l'indubtable al·licient que representa per a qualsevol pessebrista el fet de poder gaudir d'aquesta colla de temes magníficament composats, ens dóna a més un valor afegit. També podem comptar amb els Pensaments d'un pessebrista com el Josep que, com tots sabeu, ho ha donat tot pel pessebre. Aquestes reflexions, en català, castellà i anglès, acompanyen els dibuixos d'indrets diversos de Catalunya i de la península i arrodoneixen l'obra. És doncs un llibre que interessarà a pessebristes d'arreu.
Ens congratulem doncs de poder oferir-vos aquest magnífic recull en una primera edició que sortirà a la llum a finals de febrer. Properament anunciarem la data i lloc en què tindrà lloc la presentació d'aquest interessant llibre.

 

Pessebres a la premsa

14/01/2014

Us fem avinents algunes notícies publicades a premsa aquest Nadal que ens han facilitat els nostres federats.
Girona Lleida Manresa Olot Sabadell
Tarragona Terrassa El Vendrell Vic Vilafranca

 

Pessebre a Montserrat

08/01/2014

Aquest Nadal una altra de les intervencions dutes a terme per la Federació ha estat el pessebre que ha presidit l'altar del Monestir de Montserrat.
 
L'encarregat de fer-ho possible ha estat en aquest cas en Marcel·lí Pol, vocal de la Junta i conegut de tots vosaltres.
 
Ha estat un goig poder ser també presents en un lloc tan emblemàtic per tots com és Montserrat.

 

Pessebristes catalans premiats a Bilbao

01/01/2014

Dissabte passat a la ciutat de Bilbao va tenir lloc el lliurament de premis del I Concurso Nacional de Dioramas Villa de Bilbao.
 
A l'acte hi va assistir el president de la Federación Española de Belenistas, Sr. Iñigo Bastida, i el de la Federació Catalana de Pessebristes, Sr. Albert Català, qui va acompanyar als pessebristes catalans a la recollida dels premis, destacant en la seva intervenció el bon moment que passa el pessebrisme a Catalunya, motiu de l'èxit aconseguit en aquest concurs.

 

 

2017     2016     2015     2013     2012     2011     2010     2009     2008     2007     2006

 

Federació Catalana de Pessebristes