Logo


 
presentació
 
història
 
associats
 
notícies
 
fulls informatius
 
publicacions
 
exposicions
 
enllaços
 
 

Notícies 2015

2017     2016     2014     2013     2012     2011     2010     2009     2008     2007     2006

 

Pessebres a Montserrat i Núria

29/12/2015

Basílica de Montserrat

La Federació Catalana de Pessebristes és present també a dos llocs emblemàtics de Catalunya, la Basílica de Montserrat i el Santuari de la Mare de Déu de Núria.
 
Tots dos pessebres han estat construïts per en Marcel·lí Pol i Ustrell, pessebrista sabadellenc i exvocal de la Junta de la Federació.

Santuari de Núria

 

Felicitació a la Generalitat

23/12/2015

El President de la Generalitat felicita les festes amb un pessebre construït a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat per membres de l'Associació de Pessebristes de Barcelona.

 

Felicitació de l'ENS

22/12/2015

L'Ens d'Associacionisme Cultural Català felicita les festes amb un pessebre realitzat al Working Progress per l'Associació de Pessebristes de Banyoles.

 

Audiovisuals de pessebres

21/12/2015


Making-off de tot el procés del Working Progress de Pessebres.

BTV Directe: Exposició Working Progress de Pessebres a la seu d'Artesania de Catalunya.

Acte de benedicció i inauguració de la nova Sala del conjunt de Diorames Biblics d'Emili Tordera i Martha Pérez i de les exposicions de diorames del Concurs de Pessebres. Ubicades a l'edifici del Peu del Romeu a Lleida.

Descobreix el pessebre de Joc de Trons!
Video que l'Associació de Pessebristes de Barcelona ha enregistrat aquest Nadal.

 

Inauguració del Working Progress de Pessebres

20/12/2015

Ahir a les 12 del migdia va tenir lloc la inauguració definitiva de l'exposició Working Progress, que 6 entitats federades han anat construïnt en les setmanes prèvies a la vista del públic al Centre d'Artesania de Catalunya, ubicat al número 11 del carrer Banys Nous.
El President de la Federació Catalana de Pessebristes, Albert Català, va adreçar unes paraules als assistents i, tot seguit, va donar pas a la presentació del vídeo enregistrat aquests dies per una productora per deixar constància de la feina feta i els diferents mètodes de treball emprats en la construcció dels diorames exposats.
El balanç d'aquesta innovadora proposta ha estat valorat molt positivament tant pels organitzadors com pels Departaments de Cultura de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona, per la qual cosa la Federació estudia la possibilitat de repetir novament l'experiència amb la participació de diferents entitats pessebristes.

 

Working Progress de Pessebres

15/12/2015

Continua la feina al carrer Banys Nous. El projecte Working Progress ultima ja els detalls dels darrers pessebres.
Us oferim el vídeo de l'entrevista que el periodista Julià Peiró va enregistrar amb el president de la Federació.
El proper dissabte dia 19 de desembre a les 12 hores realitzarem l'acte d'inauguració definitiva del resultat del Working Progress de Pessebres que va començar el passat dia 19 de novembre.
En el mateix acte es farà la presentació del making-off de tot el procés d'aquesta experiència.
Desitgem que participeu d'aquesta posada en escena, i pugueu gaudir dels treballs que en el transcurs d'aquest últim mes els nostres companys de Banyoles, Barcelona, Castellar del Vallès, Parets del Vallès, Tarragona i Terrassa, han estat realitzant. Així com també gaudir del treball de producció que ha realitzat l'Aina Català del procés de muntatge.

 

Exposició extraordinària de pessebres en homenatge a Josep Maria Garrut

14/12/2015

L'Associació de Pessebristes de Barcelona ha preparat una mostra extraordinària de pessebres dedicada Josep Maria Garrut amb motiu del centenari del seu naixement.
Restarà oberta del 5 de desembre al 8 de gener a l'espai expositiu de la Generalitat de Catalunya al carrer del Call, a tocar de la plaça de Sant Jaume. S'hi mostren tot d'objectes de la col·lecció personal que Garrut va lliurar el 2005 a l'Associació de Pessebristes de Barcelona, entitat de la qual era membre. Com que la seva tasca ha estat font d'inspiració per a tot de generacions de pessebristes, també hi ha una bona tria de representacions del Misteri de Nadal dedicades a la figura del mestre.
Enamorat del pessebrisme i del seu llenguatge plàstic, Garrut va impulsar la Federació Universal del Pessebrisme, la Un Foe Prae: Universalis Foederatio Praesepistica.

 

Vilafranca ret homenatge a Martí Castells

14/12/2015

Aquest Nadal, coincidint amb la capitalitat de la cultura catalana, Vilafranca ret homenatge a Martí Castells Martí en motiu del centenari del seu naixement.
L'exposició Martí Castells, 100 naixements, coorganitzada per Vinseum i l'Associació de Pessebristes de Vilafranca, és l'eix central d'aquest homenatge, mostrant l'aportació que va fer Martí Castells Martí a la cultura del Vi. Les figures de pessebre modelades per Martí Castells, i per extensió les figures i creacions del taller familiar Castells, són reconegudes internacionalment a l'àmbit pessebrista per la seva gran qualitat.
L'exposició de Vinseum, oberta fins al proper 2 de febrer, permetrà veure la correlació entre el pessebre i els diorames del vi, apropar-nos al taller i l'entorn de Martí Castells, contemplar dos diorames restaurats per a l'ocasió per l'Associació de Pessebristes, i també mig centenar de figures restaurades per Joan i Martí Castells Badia, els seus nebots i actuals titulars del taller Castells.

 

El Butlletí del Grup Pessebrista de Sitges en format digital

12/12/2015

El Grup Pessebrista de Sitges ha digitalitzat el seu butlletí i l'ha fet accessible des d'Internet.
 
D'aquesta manera, tothom que vulgui el podrà llegir i consultar les dades que s'hi inclouen.
 
Amb aquesta iniciativa el Grup acompleix la seva voluntat de difondre les seves activitats i la seva vida social.
 
El podeu llegir aquí.

 

L'aplicació PessebresCAT és l'App de la setmana

10/12/2015

L'aplicació PessebresCAT ha estat proposada com l'App de la setmana per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.
 
Aquesta aplicació creada per la Federació Catalana de Pessebristes posa a l'abast tota la informació sobre les exposicions.
 
Podreu:
 
* Saber tots els llocs i horaris de les exposicions de les associacions federades.
 
* Llegir totes les notícies del món del pessebrisme català.

 

L'Agrupació de Pessebristes de Sabadell celebra els 75 anys

10/12/2015

L'Agrupació de Pessebristes de Sabadell celebra els seus 75 anys de vida, i ho fa no només amb una nova edició de la tradicional mostra a l'Acadèmia Catòlica, sinó organitzant la I Mostra Internacional de Pessebres, que avui obre portes a cavall entre la planta baixa de l'Ajuntament i l'Acadèmia Catòlica.
 
La cita compta amb un total de 24 pessebres procedents de la ciutat de Nàpols (Itàlia), on es poden veure els trets característics del naixement entès tal i com el veuen allà, amb diferències i semblances amb els nostres.
 
Als naixements de Nàpols se'ls sumen d'altres de Catalunya, el País Basc i el País Valencià, així com altres peces procedents de diversos països.

 

Working Progress de Pessebres

25/11/2015

El proppassat 19 de novembre va tenir lloc la presentació del projecte Working Progress al Centre d'Artesania, al carrer Banys Nous 11 de Barcelona.
Amb el parlament del Sr. Francesc Fabregat, Cap de cultura popular de l'Institut de Cultura de Barcelona, i del Sr. Albert Català, President de la Federació Catalana de Pessebristes, es va donar el tret de sortida dels 6 pessebres que s'aniran construint per fases a la vista del públic i que es podran veure acabats a partir del 16 de desembre.
Les entitats pessebristes que hi prenen part són l'Associació de Pessebristes de Banyoles, l'Associació de Pessebristes de Barcelona, el Grup Pessebrista de Castellar del Vallès, l'Agrupació Pessebrista Parets del Vallès, l'Associació Pessebrista de Tarragona i l'Agrupació de Pessebristes de Terrassa.
En l'acte també es va presentar el Núm. 6 de la revista Naixement i la nova App del pessebre català que ja està operativa tant per sistema android com iphone.
Dissabte passat, 21 de novembre, el programa Mans de Catalunya Ràdio va parlar del projecte Working Progress.

 

Ruta de Pessebres del Baix Empordà

25/11/2015

Els Amics del Pessebre del Baix Empordà ens han fet arribar el fulletó de la Ruta de Pessebres 2015 que lliga exposicions i pessebres vivents de la comarca i de la qual en són els coordinadors.

 

Activitats del Museu del Pessebre de Catalunya

25/11/2015

- Dilluns 30 de novembre: Article a "La Vanguardia", sobre la Història del Museu del Pessebre de Montblanc.
- Dimecres 9 desembre a 2/4 de 8 vespre, al Serveis Territorials de Cultura de Tarragona: Inauguració de l'exposició "A Betlem i a Tàrraco, ara fa més de 2000 anys", que romandrà oberta fins passat Reis 2016. (El Museu del Pessebre de Catalunya hi ha col·laborat aportant fotografies de diorames i figures).
- Dissabte 12 desembre a les 7 de la tarda: Inauguració al Museu "Vinseum" (de Vilafranca del Penedès) de l'exposició: "Martí Castells, 100 naixements" (fins al 2 de febrer del 2016). (El Museu del Pessebre de Catalunya, també hi ha col·laborat).
- Durant les vacances de Nadal, el Museu del Pessebre de Catalunya, organitzarà uns Tallers de Pessebres per a Infants, al Claustre de Sant Francesc, i també al Parc de Nadal del Casal Montblanquí. (Consultar horaris cartellera de l'Oficina Municipal de Turisme i de l'Ajuntament de Montblanc)
- Concurs de Pessebres i Diorames Familiars, organitzat per l'Ajuntament de Montblanc, en col·laboració amb el Museu del Pessebre.
- Dimarts 29 de desembre 2015, entre 19 i 20 h.: Excursió organitzada pels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, per visitar el Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc.

MUSEU DEL PESSEBRE DE CATALUNYA:
Obertura interina i provisional de la Planta Segona. Entrada pel carrer Castell 11-13 A: Exposició de l'obra de JOAN MESTRES i BAIXAS (1925-2013), "Una vida pel pessebre".
Vestíbul Planta Baixa, carrer Solans 22-24: Pessebre Retrospectiu amb figures de cartró provinents de la casa "El Ingenio" (Barcelona, 1837).
Horaris del 12 de desembre de 2015 al 10 de febrer de 2016:
Obert festius d'11 a 14 h. i de 17 a 19 h. (Tardes del 25, 26, 27 desembre i 1 de gener, TANCAT)
Feiners: A concertar o convenir per telèfon: 660763645.

 

Inauguració del 58è Salon International des Santonniers

19/11/2015

El passat divendres 13 de novembre es va inaugurar el Salon International des Santonniers que es celebra a Arles (França). En aquesta edició Catalunya és el país convidat. Per aquesta raó la Federació Catalana de Pessebristes va creure adient de prendre-hi part.
 
A l'acte d'inauguració hi eren presents el director general de Cultura Popular de la Generalitat, Sr. Lluís Puig, els presidents de l'Associació de Pessebristes de Barcelona, Sr. Jordi Capella, de l'Associació de Pessebristes de Mataró, Sr. Josep Codina, els comissaris de l'exposició, Sr. Jordi Montlló i Sra. Laura Bosch, el president de la Fira de Santa Llúcia, Sr. Albert Deulofeu i el president de la Federació Catalana de Pessebristes, Sr. Albert Català.

 

Pessebres en femení a Castellar del Vallès

10/11/2015

El Grup Pessebrista de Castellar del Vallès ens presenta la seva 65a exposició que enguany porta per títol Pessebres en femení, que vol promoure i fer visible la presència femenina en el món del pessebre i posar en valor l'aportació de la dona en aquesta activitat artística.
L'exposició, que compta amb el suport de l'Institut Català de les Dones, tindrà dues àrees: a la planta baixa trobarem pessebres on a partir de les escenes pròpies de la història del Nadal es destaca el protagonisme de les dones a partir de les protagonistes de la història, o de les nombroses figures femenines que apareixen al pessebre popular. També trobarem un pessebre dedicat a Neus Català i dos pessebres dedicats a la maternitat d'Elna. Al primer pis, seguint el fil conductor de l'exposició de la sala principal, l'exposició temàtica està dedicada a la relació de la dona amb el pessebre i s'hi podran veure figures de pessebre que representen dones, figures de pessebre modelades per dones i pessebres d'altres entitats fets per dones.
Contribuirà als actes de celebració del 125 aniversari del naixement de Joan Amades, aportant diverses explicacions de les figures femenines del pessebre popular a partir de textos de l'etnògraf. També està adherida a l'Any Neus Català ja que hi haurà un pessebre inspirat en un fragment del llibre Un cel de plom on es recrea el Nadal que van viure les dones presoneres al camp de Ravensbrück.
El cartell, dissenyat per Jaume Muntada, mostra el tema d'aquest any a través d'una figura de la caganera, obra de Montserrat Ribes i amb els dibuixos de figures femenines del pessebre popular del llibre El Pessebre de Joan Amades.

 

Catalunya, convidada al saló de figuraires de pessebre d'Arles

28/10/2015

El Salon International des Santonniers d'Arles (Capital de la Camarga) es va crear l'any 1958 pel conservador de museus de la ciutat Jean Maurice Rouquette i el president dels santonniers provençals Marcel Carbonel. L'objectiu era mostrar el treball i l'art dels santons provençals i facilitar un punt de trobada entre els artistes. Des de la 3a edició, esdevé internacional.
 
Catalunya és el país convidat en la seva 58a edició, que omplirà l'esglèsia de Saint Trophime, l'antiga catedral d'Arles, del 14 de novembre de 2015 al 10 de gener de 2016.
 
Així doncs, els visitants podran veure una mostra representativa de la situació actual de l'ofici de figuraire al nostre país, amb una selecció dels millors artistes i artesans vius. Una part important són firaires que es poden trobar cada any a la Fira de Santa Llúcia. Hi ha figuraires que no participen en aquesta Fira, però que també tenen un espai a Arles.
 
L'exposició, a més de l'organització del col·lectiu El Bou i la Mula i el Salon International des Santonniers d'Arles, compta amb la col·laboració del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes i d'altres entitats pessebristes.

 

Working Progress de Pessebres

25/10/2015

Des de la Federació estem impulsant un nou projecte innovador. El projecte Working Progress pretén mostrar a col·lectius, col·legis, associacions i al públic en general, tot el procés de muntatge dels diorames i dels pessebres populars.
La mostra parteix de zero el dia de la inauguració i es va desenvolupant amb la presència de públic durant el primer mes de l'exposició alhora que s'enregistra tot el procés per després projectar-lo durant la fase d'exposició.
LLOC: Centre Artesania Catalunya
           Banys Nous 11 – 08002 BARCELONA
INAUGURACIÓ: 19 de novembre a les 19:30 h
TALLERS I RODATGE: 20 de novembre a 15 de desembre
EXPOSICIÓ: 16 de desembre a 10 de gener
ENTITATS PARTICIPANTS: Associació de Pessebristes de Banyoles, Associació de Pessebristes de Barcelona, Grup Pessebrista de Castellar del Vallès, Agrupació Pessebrista Parets del Vallès, Associació Pessebrista de Tarragona i Agrupació de Pessebristes de Terrassa.

 

Clickània

24/10/2015

La Fundació del Museu del Pessebre de Catalunya ha col·laborat un any més en el Festival de Clics de Playmobil que es va celebrar a Montblanc els passats caps de setmana.
 
Els visitants van poder veure el pessebre realitzat amb clics, obra de la família Rosselló-Estradé, que duia per títol El Clic Pessebre.
També pogueren gaudir de l'exposició del mestre Joan Mestres i Baixas (1925-2013) Una vida per al pessebre.

 

45a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears

17/10/2015

El cap de setmana del 3 i 4 d'octubre Olot va acollir la 45a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears.
El dissabte es va destinar a la divulgació, al foment, la formació i enaltiment del fet pessebrista. Una jornada més cultural oberta a les entitats i al públic d'arreu, seguidor o no del pessebrisme. Es va convocar una MOSTRA D'ENTITATS destinada a que les entitats federades poguessin divulgar la seva feina en el món del pessebrisme: editatge de publicacions, figures de pessebre, i donar a conèixer les propostes per aquest Nadal. Una visita guiada al Museu de la Garrotxa i turística pel centre de la ciutat. Una FIRA-MERCAT de productes pessebrístics obert a tothom. Un TALLER DE MODELATGE, a on poguérem veure l'artesania de les figures i la imatgeria de fusta, el modelatge en fang i, el pintat i l'acabat de les figures i altres elements del pessebre.
El diumenge, com ja es costum, fou una diada festiva. Es va programar un esmorzar i pujada al Volcà Montsacopa. Visita guiada al Museu dels Sants. Missa cantada a l'església de Sant Esteve. Visita guiada al Museu parroquial, breu historial de l'obra religiosa de Ramon Amadeu i, visita al retaule del Roser. Foto de germanor a les escales de l'església de Sant Esteve. Tot va acabar amb el DINAR DELS PASTORS al Restaurant La Deu i sobretaula amb intercanvi de regals, entrega dels Farcells dels Pastors, i el traspàs del fanalet a Castellterçol que acollirà la 46a trobada el proper 2016.
Unes 400 persones, foranes i locals, participaren en els actes de la Trobada: un centenar el dissabte i prop dels 300 el diumenge. Les diferents delegacions pessebristes estigueren acompanyades per l'Alcalde d'Olot Sr. Josep Maria Corominas i el regidor de cultura Sr. Josep Berga. La Missa fou presidida pel rector a la Parròquia de Sant Esteve, Mossèn Lluís Solà.

 

45a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears

18/09/2015

El proper dia 3 d'octubre es farà la 45a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears a Olot, un esdeveniment que amb les dades de l'organització es pot assegurar que serà un èxit. Us animem a anar-hi, a aprofitar per gaudir de les exposicions de diorames, figures de pessebre i altres actes.
Aquí trobareu tota la informació relacionada amb els actes de la Trobada. Per tal de poder gestionar l'assistència i els àpats de la millor manera possible, l'organització agrairà que els confirmeu la vostra assistència abans del dia 25 de setembre.
No us ho perdeu!
Ens veurem a Olot.
[Full de participació]

 

Avui també ens ha deixat l'Antoni Carné i Parramon

06/09/2015

L'Antoni Carné i Parramon (1954 – 2015) ha treballat per cohesionar, potenciar i dotar d'eines l'associacionisme cultural català. Sempre serà un referent per la seva força i capacitat d'empenta.
Escollit president fundador de l'ENS de l'Associacionisme Cultural Català el 2005, ha estat al capdavant d'aquesta confederació durant deu anys. Un temps en el qual s'han dut a terme fets tan destacats com la realització, entre el 2007 i 2008, del Primer Congrés de l'Associacionisme Cultural Català, per tal d'analitzar i buscar nous punts de treball del moviment associatiu, o el reconeixement de l'ENS com a ONG acreditada per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. Aquests són dos exemples d'una tasca de fons que ha fet possible la distinció d'aquesta entitat de tercer nivell com a interlocutor entre les diverses administracions, la creació de ponts de diàleg amb els mitjans de comunicació i amb la societat, així com la generació de processos de reflexió i debat al voltant del fet associatiu i les seves contribucions de futur.
En aquests moments difícils podem afirmar que sempre tindrem present l'Antoni, i el seu compromís exemplar vers l'associacionisme.
[Nota biogràfica]

 

L'artista garrotxí Modest Fluvià ha mort aquesta matinada a l'edat de 90 anys

06/09/2015


Nascut a la Vall d'en Bas el 1925, Modest Fluvià ha estat una de les principals figures del pessebrisme a Catalunya. Fluvià portava dins seu l'escola olotina i l'aplicava en la seva obra pessebrística, única i atractiva. De fet, la seva obra és un dels principals motius de la majoria de visites que es fan al Centre d'Art del Pessebrisme d'Olot, on hi ha una desena de diorames seus, amb un estil incomparable.
 
Modest Fluvià era molt perfeccionista a l'hora de treballar, i moltes vegades, ja tenint pessebres acabats, els destrossava perquè no li agradaven i els començava de nou. Treballava habitualment amb terracota. Alguns trets característics de la seva obra són la presència d'una bassa d'aigua on intentava reflectir la seva obra i les figures situades de perfil, ja que no volia posar-les frontalment, de cara a l'espectador, perquè aquest les pogués apreciar millor. Sempre recordava que la figura que més problemes li portava era Sant Josep, que, estàtic dins el diorama, no sabia on col·locar.
 
L'any 1997 la Generalitat de Catalunya li va atorgar el títol de Mestre Artesà, per la vàlua de la seva obra, que sempre transmetia un missatge i que sempre estava absolutament estructurada i pensada des de temps abans. Actualment estava treballant en un pessebre que no es podrà veure acabat.

 

1a Conferència Internacional d'ONG acreditades

16/06/2015Del 6 al 12 de juny ha tingut lloc la 1a Conferència Internacional d'ONG acreditades per la UNESCO. Fruit de la trobada, aquestes entitats han pogut compartir experiències i gràcies al treball conjunt han definit la missió del Fòrum Internacional d'ONG i les seves relacions amb la UNESCO, acordant la creació d'un Comitè Directriu que permeti coordinar les activitats del Fòrum. El conjunt dels membres representants de les ONG han valorat positivament aquests passos, tot just quan del 30 de novembre al 4 de desembre se celebrarà la reunió del Comitè Intergovernamental a Namíbia.
 
Organitzada per l'ENS de l'Associacionisme Cultural Català i el suport i col·laboració del Fòrum Internacional d'ONG, aquesta trobada també ha sumat les experiències d'ONG i experts que tot i no estar acreditats per la UNESCO, desenvolupen el seu treball en l'àmbit del Patrimoni Cultural Immaterial. Si bé durant les primeres sessions aquests dos grups han treballat per separat –ONG acreditades per una banda, i de l'altra, la resta d'ONG i experts– s'han establert diversos col·loquis i taules de treball on els participants han compartit inquietuds comunes: la relació de les ONG amb la UNESCO, i amb els estats que acullen les entitats, el canvi d'actitud que suposa considerar les expressions culturals com a patrimoni immaterial cultural... Cal destacar la gran quantitat d'entitats i associacions catalanes (pessebristes, sardanistes, castellers, puntaires, societats musicals, teatre amateur, geganters) que han participat en aquestes reunions.
 
La 1a Conferència Internacional d'ONG acreditades ha estat una oportunitat per redefinir les relacions amb la UNESCO i ha permès apropar manifestacions de cultura popular catalana als participants, ja que les sessions de debat i reflexió s'han combinat amb excursions a la Patum de Berga (inscrita dins la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat), l'actuació d'un aplec de sardanes, un assaig de Castells (també a la mateixa llista), un concert d'una banda musical, la visita de diverses puntaires, o una actuació de falcons, entre d'altres. La nostra Federació també hi ha pres part aportant 3 diorames que han estat exposats durant la Conferència per tal de donar a conèixer el pessebre als assistents i fer-los avinent el nostre desig que el pessebre sigui proclamat Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
 
La cloenda va tenir lloc el dimecres 10 de juny a l'Ajuntament de Barcelona amb parlaments dels organitzadors i autoritats i un petit refrigeri als assistents.

 

Taller de composició de diorames

16/06/2015

Unes 125 persones va assistir al Taller de composició de diorames, organitzat pel Grup Pessebrístic de Manresa el proppassat dia 6, en el marc de la primera edició del Dia de l'Associacionisme Cultural, instaurat per la Generalitat de Catalunya l'any passat.
 
A banda del Taller al claustre del Museu Comarcal, precedit pels parlaments dels organitzadors i amfitrions, es va fer una visita guiada al Museu per a tres grups diferents.
 
Un dinar al claustre a base d'amanida i arròs va cloure la jornada.

 

Acte central del Dia de l'Associacionisme Cultural

01/06/2015

El 4 de juny a la tarda es celebra al Teatre de Sarrià de Barcelona l'acte central del Dia de l'Associacionisme Cultural.
Abans de la inauguració de l'acte, per part del Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig, la Cobla Bisbal Jove, oferirà com a benvinguda, la sardana Catalunya d'Enric Morera en commemoració del 150è aniversari del seu naixement.
A continuació es presentaran breument les conclusions de les Jornades Sobre Cultura Popular i Associacionisme. L'associacionisme cultural: la construcció d'una societat solidària i lliure, a càrrec de Pep Montes; Organització d'espectacles: llei d'espectacles públics i plans d'autoprotecció, a càrrec de David Ibáñez; i Un nou marc fiscal per a les entitats culturals, a càrrec de Rosa Gironès i Víctor Garcia.
Tot seguit es lliuraran els diplomes de reconeixement a les entitats declarades d'interès cultural i Mercè Gisbert, vicepresidenta de l'Agrupació Musical Senienca, pronunciarà unes paraules en nom de les entitats guardonades.
Tancarà l'acte l'Honorable Conseller de Cultura, Ferran Mascarell. I com a cloenda la Cobla Bisbal Jove interpretarà Baixant de la font del gat i La Santa Espina d'Enric Morera. Acompanyarà la sortida, l'actuació de la Societat Coral La Lira de Sant Cugat de Vallès.

 

Taller de composició de diorames

23/05/2015

Amb motiu de la celebració ​de ​​la ​DIADA DE L'ASSOCIACIONISME CULTURAL 2015, instituïda l'any passat per la Generalitat de Catalunya, oferim a Manresa, el proper dissabte dia 6 de juny de 2015, amb el suport organitzatiu del Grup Pessebrístic de Manresa i la col·laboració d'alguns destacats membres pessebristes del nostre col·lectiu, un

TALLER DE COMPOSICIÓ DE DIORAMES al Claustre del Museu Comarcal de Manresa, Via S. Ignasi, 36-40

Ponents:
Joan CortadaAgrupació de Pessebristes de Terrassa
Joan Carles CapdevilaGrup Pessebrista de Castellar del Vallès
David BoschAssociació Pessebrista de Tarragona

+ informació i inscripcions

 

Assemblea General de la UN-FOE-PRAE

14/05/2015

Andreu Coll
Aquest darrer cap de setmana ha tingut lloc a Bergamo (Llombardia) l'Assemblea General de la UN-FOE-PRAE a la qual hi ha assistit el nostre President, el Sr. Albert Català.
 
En el transcurs de l'Assemblea es va produir l'elecció de les persones que ocuparan els càrrecs de la Junta durant els propers quatre anys. La figura del vicepresident segon va recaure en el Sr. Andreu Coll de l'Associació de Vic, conegut de tots nosaltres, fins ara vicepresident primer.

 

Fotomaig 2015

29/04/2015

Del 2 al 17 de maig se celebra una nova edició del Fotomaig, activitat organitzada per la secció fotogràfica del Grup d'Estudis Sitgetans.
En el marc de la celebració dels 25 anys d'exposicions de diorames, el Grup Pessebrista de Sitges hi participa amb una mostra de fotografies de pessebres.
+ informació

 

Assemblea General Ordinària

20/04/2015


El proppassat 21 de març va tenir lloc a Barcelona, a la seu social de la Federació al carrer Lledó, l'assemblea general ordinària en la que un dels punts de l'ordre del dia era la renovació de la seva Junta directiva.
Després de les votacions la nova Junta va quedar constituïda de la següent manera:

President, Albert Català Pou (2017)
Vicepresidenta, Núria Garcia Múrcia (2019)
Tresorer, Jordi Pujol Lozano (2019)
Secretari, Carles Tarragó Gatell (2017)
Vocal 1, Pere Padró Baqué (2017)
Vocal 2, Ramon Albornà Rovira (2019)
Vocal 3, Francesc Villegas Martínez (2019)
Vocal 4, Ismael Porta Balanyà (2017)

Un altre dels punts a destacar va ser la incorporació de cinc noves entitats pessebristes: l'Associació Pessebrista Santa Creu de Cabrils, el Patronat de la Catequística de Figueres, l'Associació Grup Pessebrista Calldetenes, l'Associació de Pessebristes i Modelistes de Vilassar, i l'Associació Grup de Pessebristes de Maó que es reincorpora novament a la Federació.
A totes se'ls va lliurar la "Placa identificativa" com a membres de ple dret de la Federació Catalana de Pessebristes i se'ls va rebre amb una calorosa acollida.

 

Diorama calvari a Vilafranca

23/03/2015

Com en els darrers anys, l'Associació de Pessebristes de Vilafranca exposa aquesta Setmana Santa un diorama de Calvari. La instal·lació, que es podrà veure a la Basílica de Santa Maria, vol ser testimoni de les exposicions de Calvari que s'havien fet tradicionalment a la Vila fins als anys seixanta.
Les exposicions de Calvari estan molt vinculades al pessebrisme, especialment en el que és la concepció del diorama, tot i que en aquest cas la seva temàtica es centra en escenes de la passió de Jesús. El diorama que s'exposa aquest any recrea el moment en què Jesús és portat davant de Pilat per a ser condemnat, i és obra d'Esperança Sogas Mascaró amb figures obra de José Luis Mayo.
El diorama estarà exposat del 28 de març fins al 12 d'abril, i es pot veure durant els actes litúrgics de Setmana Santa i en els que la Basílica de Santa Maria resta oberta.

 

Mascarell tanca la Biennal

20/03/2015

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va visitar el divendres dia 13 la XV Biennal del Pessebre Català de Banyoles.
 
A mitjan febrer es van clausurar totes les mostres de la biennal, excepte la principal, amb seu a l'església del monestir, que restà oberta fins el diumenge 15 de març.

 

Exposició de calvaris a Sitges

16/03/2015

El Grup Pessebrista de Sitges organitza la 15a edició de l'Exposició de Calvaris.
 
Està formada per 10 diorames on es representen diferents moments de la passió, mort i resurrecció de Jesús. Han estat construïts per pessebristes del Grup i s'hi poden veure figures de Muns, Castells i Mayo.
 
La podeu visitar els dies 1, 2 i 3 d'abril, de dimecres a divendres sants, al Palau del Rei Moro, coincidint amb l'exposició del misteri del Sant Sepulcre.

 

Exposició de calvaris a Lleida

14/03/2015

Durant els dies 23 de març al 6 d'abril, la Capella del Peu del Romeu (Cavallers, 2 LLEIDA), romandrà oberta de sis a dos quarts de nou de la tarda amb la exposició Calvaris.
 
Organitzada per l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes consta d'una sèrie original de 14 Diorames bíblics de la vida pública, passió, mort i resurrecció de Crist fets pels artistes dioramistes Emili Tordera i Martha Pérez.
 
La entrada és lliure i us convidem a visitar-la durant aquesta Setmana Santa.

 

Exposició de calvaris a Rubí

11/03/2015

L'Associació de Pessebristes de Rubí ha organitzat una exposició de 20 diorames de Setmana Santa.
 
La podreu visitar del 15 de març al 6 d'abril a l'Aula Cultural, avinguda Barcelona 84.
 
Els dies feiners de dos quarts de sis a dos quarts de nou del vespre.
Els festius de dotze a dues del migdia i de dos quarts de sis a dos quarts de nou del vespre.

 

Constitució del Consell de l'Associacionisme Cultural

25/02/2015

Dissabte es va constituir formalment el Consell de l'Associacionisme Cultural, el màxim òrgan consultiu del Departament de Cultura pel que fa a la cultura popular, dinamització sociocultural i l'associacionisme cultural.
La primera sessió, que es va fer a l'Ateneu Barcelonès, va estar presidida pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i hi va assistir un representant de cada una de les trenta-dues associacions, federacions i confederacions de caràcter nacional que pertanyen a l'àmbit de la cultura popular i tradicional, la dinamització sociocultural i l'associacionisme cultural de Catalunya.
Un fet rellevant per a nosaltres és que una de les vocalies està ocupada per la Federació Catalana de Pessebristes.

 

Sessió informativa sobre les novetats fiscals

09/02/2015

Aquest dissabte al matí la Federació Catalana de Pessebristes va organitzar una sessió informativa sobre les novetats fiscals que afecten les associacions sense ànim de lucre.
 
La sessió, que va provocar molt d'interès entre les entitats pessebristes, va tenir lloc a Can Cortès a Palau Solità i Plegamans.
 
Per qualsevol dubte posterior, la Federació posa a l'abast dels federats assessorament legal en aquest i altres temes.

 

Cloenda de la XV Biennal del Pessebre Català

04/02/2015

El proppassat diumenge 1 de de febrer va tenir lloc l'acte de cloenda de la XV Biennal del Pessebre Català que enguany ha organitzat Banyoles.
La mostra de pessebres, ubicada a l'interior del Monestir de Sant Esteve, ha estat molt ben valorada per les nombroses persones que l'han visitada.
Els organitzadors han allargat encara una mica la seva durada per permetre que qui no hi havia pogut anar abans en pogués gaudir.
L'acte ha conclòs amb un dinar de germanor entre els pessebristes assistents.

 

Traspàs d'en Joan Vallvè i Serra

28/01/2015

El proppassat dia 23 va traspassar el fins ara President de l'Associació de Pessebristes de Reus, en Joan Vallvè i Serra.
En Joan va ser l'ànima de l'entitat reusenca durant una colla d'anys.
Des d'aquí volem expressar el nostre condol als familiars, amics i companys pessebristes.

 

Tavèrnoles fa el pessebre

13/01/2015

El món del pessebrisme es va reunir el passat dissabte a Tavèrnoles per la presentació de llibre Tavèrnoles fa el pessebre; un llibre que recull les fotografies de la Mostra de Fragments de Pessebres de l'any passat i que compta també amb els poemes que Pilar Cabot va fer per a l'ocasió.
El pessebrista tavernolenc Josep Pagespetit va felicitar-se pel fet d'haver pogut incorporar d'una manera ben natural l'art de la poesia als pessebres i va concloure que la Mostra de Fragments de Pessebres de Tavèrnoles suposa una innovació sense precedents dintre del món del pessebre, ja que els obre al visitant i en permet una observació des de tots els punts de vista.
L'acte es va cloure amb la intervenció del Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, qui va lloar la creativitat i la capacitat d'innovar, remarcant que exposicions com la de Tavèrnoles demostren que el pessebre és una tradició que s'està modernitzant. El conseller va felicitar l'Ajuntament de Tavèrnoles per haver apostat per la tradició pessebrista, així com per l'edició del llibre Tavèrnoles fa el pessebre.
Posteriorment el Conseller Mascarell va poder visitar l'exposició i seguir les atentes explicacions que de cada fragment li feien en Josep Pagespetit i els diferents autors de les obres.

 

Visites a les exposicions

08/01/2015

Un cop transcorregut el període fort pel Pessebrisme, i un cop passat Reis, a l'espera del recompte definitiu de visitants a les exposicions de Pessebres, recompte que es realitzarà a partir del 2 de febrer un cop tanquin la totalitat de les exposicions, a hores d'ara han visitat les prop de les 100 exposicions de Pessebres repartides arreu més de 1.600.000 persones.
Creiem que és una xifra molt important i que demostra l'interés que el nostre col·lectiu desperta en la societat, per l'aportació a nivell cultural, d'art i de tradició que estem desenvolupant.
Fins al 2 de febrer, encara resten obertes vàries exposicions, entre elles la Biennal de Banyoles. Us animem a visitar-les si és que encara no ho heu fet.

 

 

2017     2016     2014     2013     2012     2011     2010     2009     2008     2007     2006

 

Federació Catalana de Pessebristes