Logo


 
presentació
 
història
 
associats
 
notícies
 
fulls informatius
 
publicacions
 
exposicions
 
enllaços
 
 

Notícies 2016

2017     2015     2014     2013     2012     2011     2010     2009     2008     2007     2006

 

Inauguració de la XVI Biennal a Girona

07/12/2016

Aquest dissabte l'Esperit del Nadal i el seu seguici van visitar Girona amb motiu de la inauguració de la XVI Biennal del Pessebre Català. Després d'un lluït cercavila pels carrers del centre gironí el seguici va arribar a l'Ajuntament on autoritats i pessebristes van ser rebuts a la Sala de Plens per l'alcaldessa Sra. Marta Madrenas, regidors, representants de la Coordinadora de Pastorets i altres personalitats.
L'alcaldessa va fer palesa la satisfacció de la ciutat pel fet de ser capital del Pessebre Català aquest any que coincideix amb el 70è aniversari de l'associació gironina i va destacar l'estimació que des de sempre tenen els pessebres en aquella contrada.
També va donar la benvinguda als presents el President de l'Associació de Pessebristes de Girona, n'Alfons Vàzquez, que va agrair la feina realitzada pels treballadors de l'Ajuntament que van col·laborar perquè l'organització d'aquest esdeveniment fos tot un èxit, com així ha estat. El President de la Federació Catalana de Pessebristes, n'Albert Català, va tenir unes paraules d'agraïment per en Marçal Casanovas, autor de les figures dels 16 diorames amb què la Federació ha volgut participar en el Centenari dels Pastorets de Folch i Torres.
La Biennal restarà oberta en els seus diferents espais d'exposició fins a la Candelera.

 

Acte d'inici de la temporada de Pastorets 2016-2017

07/12/2016

El proppassat diumenge 27 de novembre al migdia va tenir lloc l'acte d'inici de temporada de Pastorets 2016-2017 al Palau de la Generalitat.
Enguany es commemora el centenari de l'estrena dels Pastorets de Josep M. Folch i Torres (1916-2016) i el 90è aniversari de representació a Súria (1926-2016). Els Pastorets de Súria van ser els encarregats de fer una representació adaptada que va tenir lloc en diversos espais emblemàtics de la Generalitat, acabant el darrer acte de l'obra al Saló Sant Jordi.
Diverses autoritats, entre elles el Conseller de Cultura Sr. Santi Vila, el Director General de Cultura Popular, Sr. Lluís Puig i representants de la Fundació Folch i Torres, i de la Coordinadora de Pastorets a més de personalitats del món de la cultura, i altres convidats, varen poder gaudir d'aquesta representació que va ser molt lluïda. També es va poder comptar amb l'assistència del fill de Folch i Torres que va rebre un càlid aplaudiment de tots els assistents.
La Federació Catalana de Pessebristes, que hi va ser també representada pel seu President i altres membres de Junta, col·labora amb el Centenari dels Pastorets de Folch i Torres amb 16 diorames que s'exposaran a la Biennal de Girona.

 

Presentació de la XVI Biennal

02/12/2016

La Federació Catalana de Pessebristes sempre ha tingut una clara vocació expansiva. Malgrat que els pessebres han estat concebuts tradicionalment com una construcció per a interiors, no escassegen les mostres públiques, de carrers, d'escenaris i diorames. Des de la seva creació (1985), la federació pessebrista sempre ha mantingut aquesta voluntat aperturista i divulgadora. El seu naixement suposà l'organització de la 1a Mostra del Pessebre Català (Terrassa, 1985). Llavors hi participaren tretze associacions pessebristes; trenta anys més tard, la XVI Biennal del Pessebre Català quintuplicarà aquesta xifra, assolint la presència de 65 entitats.
Entre el 3 de desembre i el 2 de febrer ("la candelera"), els assistents a la Biennal Girona'16 presenciaran les construccions més recents de les associacions pessebristes. Amb l'elecció d'aquesta seu s'ha volgut homenatjar l'Associació Pessebrista de​Girona, que enguany celebra el 70è aniversari. Un dels seus membres, Jordi Dalmau, destaca la riquesa artística que els assistents a la Biennal podran presenciar: "en els nostres pessebres –subratlla Dalmau – hi destaquen unes r​eserves infinites d'aficions estètiques ben singulars i una participació cívica; perquè el pessebre i el pessebrista ja no es queden a la seva intimitat artesanal, sinó que assisteixen a l'exposició, a la mostra, a la llum pública, tot ben harmonitzat per un esperit associatiu de garba ben lligada".
La inauguració anirà a càrrec del Seguici de Nadal de Barcelona, una iniciativa promoguda per l'Associació de Pessebristes de Ciutat Vella, i encapçalada per l'Esperit de Nadal i el Senyor Caneló d'Escudella i Bontorró. La Coordinadora de Pastorets de Catalunya i la mateixa Federació de Pessebristes de Catalunya oferiran la principal novetat de la Bienal gironina. En el marc de la commemoració del centenari dels Pastorets de Folch i Torres, han unit esforços per reivindicar la figura del dramaturg barceloní. Setze grups de pessebristes immortalitzaran les escenes de l'obra nadalenca més popular al nostre país.
La tradicional mostra de pessebres i diorames, que ja ha arribat a la 33a edició, es podrà veure entre el 13 de desembre i el 12 de gener a la Sala la Carbonera. El consistori gironí, responsable de la seva organització, treballa amb especial èmfasi per assegurar la continuïtat de la tradició en les noves generacions. Amb aquest empeny, sorgeix la primera convocatòria del concurs "Fem un pessebre per Nadal", destinat a tots els Centres d'Educació de Primària i Secundària de la capital gironina.
Aquest dimarts 29 de novembre, l'Ajuntament de Girona va acollir la roda de premsa (foto) de presentació de la XVI Biennal (13:00h). Alfons Vàzquez, president de l'Associació de Pessebrista de Girona, i Albert Català, president de la Federació Catalana de Pessebristes, hi van presentar el programa. Vilanova i la Geltrú prendrà el relleu de Girona en la celebració de la XVII Biennal del Pessebre Català (2018​).

 

Un destacat arxiu de premsa sobre pessebrisme a disposició de tothom

01/12/2016

A partir d'aquest Nadal el Col·lectiu El Bou i la Mula, amb el finançament del Departament de Cultura de la Generalitat, posarà online un important fons documental sobre pessebrisme provinent de la donació que ha fet el pessebrista Dr. Pere Catà.
El Dr. Catà va col·leccionar i arxivar amb paciència i rigor uns 1200 articles de premsa publicats entre finals del s. XIX i els anys 80 del s. XX, escrits per autors molt diversos com: Joan Amades, P. Basili de Rubí, Duran i Sampere, Folch i Torres, P. Andreu de Palma, Santiago Alcolea, Josep M. Garrut, entre d'altres.
Amb aquesta aportació, tots els estudiosos del pessebrisme i també de tradicions de Nadal tindran al seu abast una selecció de textos que seran de gran profit per a les seves recerques. La base de dades permetrà fer cerques a partir dels autors, dels anys, de la publicació i d'etiquetes temàtiques.

 

XX Congresso Internazionale UN.FOE.PRAE.

26/10/2016

Des de dimecres 19 i fins aquest diumenge la capital de la Llombardia va acollir el XX Congresso Internazionale Universalis Foederatio Praesepistica. Unes 800 persones d'arreu del món varen assistir als diversos actes programats durant aquests dies.
L'acte d'apertura del Congrés va tenir lloc dimecres a la tarda al Centro Congressi Giovanni XXIII. Tot seguit es va poder accedir al Mercat pessebrista en el que van prendre part nombrosos artesans ben coneguts en aquest àmbit, com Montserrat Ribes, Ignacio Fernàndez, Salvatore De Francesco, Heide, Angela Trippi i molts d'altres. Sens dubte, una bona ocasió perquè molts es firessin..
Dijous al matí es va obrir la Mostra de "Diorames Pessebrístics italians" a l'església de Sant Pancraç així com la de "L'Art al Pessebre italià" al convent de Sant Francesc. A la tarda va ser el torn de les tres ponències a càrrec d'estudiosos de diversos aspectes del pessebre. A continuació va tenir lloc l'Assemblea General de la Un-Foe-Prae.
El divendres van començar els itineraris pessebrístics a les exposicions properes a Bèrgam que es repetirien també dissabte al matí. Al vespre els assistents al Congrés varen poder gaudir d'un fantàstic concert a càrrec de l'Orchestra dei Colli Morenici i del Cor Líric Città di Brescia Giovanni XXIII a la Città Alta.
En el transcurs del concert, concretament a la mitja part, es va fer lliurament de les distincions honorífiques amb què la Un-Foe-Prae distingeix a les persones que considera mereixedores d'aquest reconeixement pels seus mèrits en el món pessebrístic. Enguany, una d'aquestes distincions va correspondre a Josep M. Porta, secretari de l'Associació de Barcelona i expresident de la Federació Catalana de pessebristes. També, es va proclamar la seu del proper Congrés que tindrà lloc a Aachen, a la regió de Renània-Westfàlia, al gener de 2020. Aquesta població rebrà el suport de les entitats dels Països Baixos.
Dissabte al vespre va tenir lloc el sopar de gala a la Cascina de San Carlo de Vidalengo a Caravaggio. Tot i que el programa s'allargava dilluns i dimarts, el Congrés es va cloure oficialment diumenge a la tarda.

 

LIV Congreso Nacional de Belenistas

17/10/2016

La Federació Catalana de Pessebristes va prendre part en el LIV Congreso Nacional de Belenistas que va tenir lloc a Sevilla els proppassats 14, 15 i 16 d'octubre.
 
La Asociación de Belenistas de Sevilla, fundada en 1978 va ser l'encarregada enguany d'organitzar aquest congrés en el transcurs del qual es va fer un merescut reconeixement a la trajectòria del conegut pessebrista barceloní Agustí Térmens.
 
Durant el Congrés es varen poder visitar nombrosos pessebres que, encara que d'estil ben diferent als de l'escola catalana, van causar una molt bona impressió a la delegació catalana.

 

46a Trobada de Pessebristes de Catalunya i les Illes Balears

04/10/2016

La 46a Trobada anual de Pessebristes de Catalunya i les Illes Balears, que es va celebrar diumenge 1 d'octubre, va esdevenir no només l'acte inaugural de la campanya de pessebrista, sinó també una gran celebració de la cultura popular, que va acollir diverses actuacions de grups de Castellterçol, poble on es va dur a terme.
Gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de la població, es va gaudir d'una jornada festiva que és el tret d'inici de la temporada pessebrista. Així doncs, després de la recollida de credencials, els membres de trenta-cinc associacions de pessebristes de Catalunya i les Illes Balears van visitar l'exposició de pessebristes a la seu de l'Agrupació Pessebrista de Castellterçol, una altra mostra a l'Espai Franc i una visita al pessebre de l'església. A més, els participants van poder visitar el Museu Casa Prat de la Riba i assistir a les 12h, a la missa de l'Església Parroquial amb cants de l'Escolania i la Coral de Castellterçol.
Passat el migdia la plaça de l'Ajuntament va ser l'escenari de la ballada dels gegants locals i de l'Esbart de Castellterçol que van oferir una actuació seguida del dinar de germanor, que va aplegar prop de dues-centes cinquanta persones, l'intercanvi d'obsequis i l'entrega del fanalet, en aquesta ocasió a l'associació de Rubí que serà l'encarregada d'organitzar la propera Trobada. A més, es va repartir a les associacions els retallables per a infants que, conjuntament amb el Club Super 3, cada any la Federació edita, aquest any obra de la mallorquina Margalida Bover i Soler.

 

Tarragona acull l'Assemblea General Ordinària de la FCP

19/09/2016

L'Associació Pesebrista de Tarragona va acollir el proppassat dissabte 17 de setembre l'Assemblea General Ordinària de la Federació Catalana de Pessebristes que té lloc habitualment en aquestes dates.
En aquesta ocasió l'entitat va convidar als assistents a l'assemblea a visitar les seves noves instal·lacions a l'Espai d'entitats ubicat al moll de pescadors. Prèviament va tenir lloc un dinar de germanor al qual van asistir una bona colla de pessebristes d'arreu del país.
Havent dinat va tenir lloc l'assemblea a la sala d'actes de l'edifici. Entre els temes de l'ordre del dia hi havia els propers esdeveniments pessebrístics com la 46a Trobada a Castellterçol, la XVI Biennal, a Girona, el Projecte 100 anys d'Els Pastorets de Folch i Torres i la Diada de l'Associacionisme del 2017, a Rubí. A banda del preceptiu informe de la presidencia i de les comissions de treball, també es va acordar facultar al President de la Federació per a fer la proposta de gestió de l'expedient de declaración del Pessebre com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO a la propera assemblea de la UN-FOE-PRAE que tindrà lloc a finals d'octubre a Bergamo.

 

L'Ens a la UCE reforça la difusió del Patrimoni Cultural Immaterial

1/09/2016

El Patrimoni Cultural Immaterial és un concepte que ha vingut per quedar-s'hi, i que s'engloba dins dels criteris de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural de la UNESCO, aprovada l'octubre del 2003, si bé és ara quan s'intensifiquen els seus fruits, si més no a casa nostra. Per tal d'oferir un marc de debat i difusió sobre aquest concepte, l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català ha organitzat un Fòrum obert en col·laboració amb la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), amb el títol Patrimoni Cultural Immaterial: marca de prestigi o eina de transformació?
La jornada va tenir lloc el proppassat diumenge 21 d'agost, de 9:00h a 12:00h al campus de la UCE a Prada de Conflent, i s'hi van desenvolupar les intervencions d'experts en la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) de la UNESCO i representants d'entitats implicades en candidatures a les Llistes representatives del PCI.
La jornada va comptar amb la participació de Josep Fornés, director del Museu Etnològic de Barcelona i del Museu de Cultures del Món, Lluís Garcia Petit, director general de l'Institut del Patrimoni Cultural Immaterial (IPACIM), Guillem Soler, gerent de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Josep Viana, president de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, i de Joan-Ramon Gordo, director de publicacions de l'Ens.
Pel que fa a les candidatures que actualment han iniciat el camí per aconseguir el reconeixement de la UNESCO, es va comptar amb la participació de Xavier Tresserras, vicepresident de la Confederació Sardanista de Catalunya; Amador Codina, president de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya; Vicenta Pallarès, de la Federació de Catifaires de Catalunya; Carles Tarragó, secretari de la Federació Catalana de Pessebristes, i David Coll, músic portaveu de la comissió executiva de la candidatura transfronterera de La rumba catalana.

Més d'un any després de la 1a Conferència d'ONG acreditades
La tasca de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català no s'aturà en aquest àmbit, del qual destaca com a única entitat cultural catalana que ha rebut l'acreditació d'ONG acreditada per la Convenció de la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. La catalogació d'ONG dins l'àmbit internacional de la UNESCO fa referència a Organització No Governamental, de manera que l'Ens comparteix aquesta distinció que li permet assessorar els òrgans de la Convenció (Comitè Intergovernamental i Assemblea General) juntament amb altres entitats culturals d'arreu del món.
A principis de juny l'Ens va organitzar a Santa Susanna (el Maresme) la 1a Conferència d'ONG acreditades, que ha fet possible que aquestes entitats culturals compartissin experiències i enfortissin les seves relacions amb la UNESCO. L'Ens ha assistit com a observador en la 10a sessió del Comitè Intergovernamental, celebrada del 30 de novembre al 4 de desembre a Windhoek (Namíbia), i ha participat en les reunions del Fòrum d'ONG, òrgan que aplega i organitza les ONG que com l'Ens han estat reconegudes per la UNESCO.
La tasca de divulgació de l'Ens s'ha concretat amb diverses conferències per exposar la importància del concepte de Patrimoni Cultural Immaterial, com ara la celebrada en la sessió inaugural del Som Cultura Popular, Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona, que va aplegar representants dels elements reconeguts per la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO (castells, cant de la sibil·la, Festes de la Salut de la Mare de Déu d'Algemesí), amb d'altres manifestacions que han iniciat la seva candidatura per obtenir el reconeixement (pessebristes, geganters, sardanistes, catifes de flors, rumba catalana o Festes de l'Ós de Vallespir).
La presència a la Universitat Catalana d'Estiu s'engloba com un pas decisiu de l'Ens en aquest àmbit.

 

Exposició homenatge a Joan Ferrés i Curós

31/08/2016

L'Agrupació de Pessebristes d'Olot i la Garrotxa ha organitzat una exposició en homenatge a l'escultor i figuraire pessebrista Joan Ferrés i Curós.
 
L'obra serà exposada a la sala d'exposicions Àmbit Sant Lluc a la plaça del Rector Ferrer, 13 (al costat església de Sant Esteve) d'OLOT durant els mesos de setembre i octubre 2016.
 
L'horari de visita: divendres i dissabtes de 7 a 8 del vespre els dies de la festa major d'Olot. Del 7 a l'11 de setembre també restarà visitable als matins (migdia).
 
L'acte inaugural tindrà lloc el proper dissabte 2 de setembre a les 7 del vespre.

 

Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc

18/07/2016

Amb data 17 de juny del 2016, la Junta de Govern de la Diputació de Tarragona va concedir una subvenció de 10.000 euros a la "Fundació del Museu del Pessebre de Catalunya" de Montblanc, per intentar ajudar en la finalització de les obres de tematització i museïtzació de l'edifici.
Aquestes obres consisteixen en la finalització de la primera planta del Museu, amb un celatge amb diverses constel·lacions automatitzades, i unes roques, balmes, troncs i arbusts que conformen tota aquesta ambientació escènica que l'espectador podrà observar amb la contemplació de 34 diorames de "calvaris".
Aquest acord amb la Diputació de Tarragona sens dubte donarà un bon impuls per a la finalització total d'aquest espai expositiu.

 

Homenatge a Josep Pagespetit i Estrada al Santuari de Núria

16/07/2016

El proppassat dissabte 18 de juny va tenir lloc un emotiu acte d'homenatge al conegut pessebrista, Josep Pagespetit, traspassat fa unes setmanes.
La convocatòria promoguda pels seus companys de Tavèrnoles va ser de seguida molt ben rebuda pel col·lectiu pessebrista. Varen ser una bona colla els que van pujar al cremallera a les 10 del matí a Queralbs per arribar fins al Santuari de la mare de Déu de Núria, un lloc emblemàtic i molt estimat per en Josep.
Després de revisitar el pessebre que en Josep Pagespetit va bastir fa molts anys al costat de la Capella de Sant Gil, va tenir lloc una missa a l'exterior que va acabar amb parlaments molt sentits d'algunes persones properes a l'homenatjat i familiars que van tenir paraules d'agraïment als promotors de l'acte.
Tot seguit els presents van accedir a l'interior de la Capella on prèviament s'hi havia instal·lat una exposició de dibuixos i pintures cedits per l'autor al Santuari i va tenir lloc una petita al·legoria homenatge per part de n'Eudald Alabau.
Igualment, a l'auditori en Toni Anguera, guàrdia del parc, va projectar una col·lecció de fotografies –pràcticament inèdites per a la majoria d'assistents- preses l'any en què es va dur a terme la construcció dels diorames al Santuari.
El dinar va tenir lloc a l'hotel de Núria. En Ramon Ballana, pessebrista de Tavèrnoles, estret col·laborador i amic d'en Josep, es va encarregar que tots els presents trobessin a la taula un record de la figura d'en Josep Pagespetit.
I després dels cafès, viatge de tornada en el cremallera i comiat. Una jornada molt agradable per recordar la figura d'un pessebrista que ha estat fonamental en la història del pessebrisme.

 

Reunió del Consell de l'Associacionisme Cultural

08/07/2016

El propassat 11 de juny es va celebrar a Castelldefels la reunió del Consell de l'Associacionisme Cultural que va presidir el Director General de Cultura Popular i a la que hi van assistir 27 federacions, entre elles la nostra.
Després d'una sessió molt densa una colla de bastoners va obsequiar els assistents amb un parell de balls.

 

Terceres Jornades Pessebristes

09/06/2016

Catalunya compta amb més de 4.200 entitats culturals que apleguen més de 350.000 persones i que representen 384 equipaments culturals associatius. La declaració del Dia de l'Associacionisme cultural català s'emmarca també en l'acompliment del Pla de l'Associacionisme Cultural que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Aquest 2016, segon any en que es fan jornades de portes obertes a les entitats, s'ha incrementat la participació respecte l'any passat, ja que s'han programat més de 150 activitats entre visites guiades, espectacles, exposicions, conferències i d'altres, a partir de la iniciativa de 120 entitats de 69 municipis.

L'aportació que s'ha fet des de la Federació Catalana de Pessebristes ha estat el taller organitzat per l'Agrupació de Pessebristes de Sabadell, que enguany celebra el seu 75è aniversari, amb les Terceres Jornades Pessebristes celebrades dissabte passat a Sabadell en què, sobretot, s'ha tractat el tema de la vegetació i l'ornamentació en el pessebre. També, en col·laboració amb la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació, que depèn del Departament de la Presidència de la Generalitat, i la Direcció General de Cultural Popular, es va poder gaudir d'una demostració de disseny i impressió de figures en 3D. Una cosa a tenir en compte.
La jornada va ser molt entretinguda i ben valorada pel col·lectiu pessebrista, ja que hi ha haver una nombrosa assistència durant el matí i, tot seguit, va tenir lloc un dinar de germanor que va cloure la diada.

 

Dia de l'Associacionisme Cultural 2016

09/06/2016

El 27 de maig de 2014 el Govern va declarar el 4 de juny Dia de l'Associacionisme Cultural (DASC), instaurant així una jornada dedicada a posar en valor el pes i la força de l'associacionisme cultural català. La data rememora el 4 de juny de 1864 quan va començar el quart Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció general de Josep Anselm Clavé. El festival va durar tres dies i va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral d'en Clavé. La declaració s'emmarca en l'acompliment del Pla de l'Associacionisme Cultural que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
El divendres 3 de juny a les set de la tarda va tenir lloc als Lluïsos de Gràcia de Barcelona l'acte institucional inaugural amb la presència del Conseller de Cultura Santi Vila. En Jordi Baltà va dictar una conferència sobre la cultura associativa com a eina de canvi cap a una societat més democràtica i participativa. Acte seguit es va fer lliurament de diplomes a les entitats culturals que celebraven aniversaris destacats durant l'any 2016. Entre elles, l'Agrupació de Pessebristes de Sabadell que enguany celebra el seus 75 anys d'existència.
Durant l'acte es van interpretar diversos cuplets en commemoració del centenari dels pastorets de Folch i Torres i tot seguit es va oferir als assistents un aperitiu al terrat de l'edifici.

 

Reconeixement a l'Agrupació de Pessebristes de Sabadell

23/05/2016

El proper divendres 3 de juny tindrà lloc l'acte commemoratiu del Dia de l'Associacionisme Cultural als Lluïsos de Gràcia.
Durant l'acte, en el que ens acompanyaran el Conseller Santi Vila i el Director General de Cultura Popular, en Lluís Puig, es farà un reconeixement a les entitats culturals que celebren aniversaris destacats durant l'any 2016 a qui se'ls lliurarà un diploma. Una d'aquestes entitats és l'Agrupació de Pessebristes de Sabadell que enguany celebra el seu 75è aniversari.

De fet aquesta entitat serà l'amfitriona l'endemà, dissabte, a Sabadell de les Terceres Jornades Pessebristes, acte que l'entitat organitza amb el suport de la Federació Catalana de Pessebristes per commemorar des del pessebrisme aquesta Diada. La jornada està dedicada a la vegetació i l'ornamentació en el pessebre i també hi tindrà lloc un taller d'impressió 3D. Tot plegat, una bona ocasió de retrobar-nos i intercanviar punts de vista.
Recordeu que l'assistència és lliure però que cal fer la inscripció per participar en el dinar popular que han organitzat per tots nosaltres els companys de Sabadell. Podeu recuperar la butlleta d'inscripció en el banner de més amunt.

 

Centenari dels Pastorets de Folch i Torres

09/05/2016

La Federació Catalana de Pessebristes apareix en el butlletí del mes d'abril de la Fundació Folch i Torres.
"La Federació Catalana de Pessebristes s'ha adherit a la celebració del Centenari amb l'elaboració conjunta de 16 diorames que escenificaran els quadres dels Pastorets de Folch i Torres. L'artista Marçal Casanovas ja té molt avançades les figures dels personatges de l'obra."
També estan a punt les caixes pels diorames que han preparat els companys de Palau-Solità i Plegamans.
Properament, aquest material serà lliurat als pessebristes encarregats de fer aquests diorames que es podran contemplar aquest Nadal.

 

Inici de la construcció de l'escenografia i la museografia del Museu del Pessebre

02/05/2016

S'estan ultimant els preparatius perquè entre finals de maig i la primera quinzena de juny es realitzi la construcció de l'escenografia i de tota la museografia de la primera planta del Museu del Pessebre de Catalunya situat a Montblanc.
 
Diversos components de la Fundació del Museu del Pessebre de Catalunya (MPC) des de finals de l'any 2014 i tot el 2015 han estat treballant incansablement i desinteressadament en la reproducció d'un celatge-firmament amb diverses constel·lacions, i hi han instal·lat més de 12.000 estels o punts de llum confeccionats amb fibra òptica.
 
Ara comença la fase de reproducció del panorama interior, dissenyat per l'escenògraf montblanquí Ismael Porta i Balanyà, i pels Germans Castells i Planas, de Cardedeu. Es tracta de la tematització màgica d'un paisatge per on, mitjançant diverses obertures, es podran contemplar els respectius diorames.
 
Amb motiu dels treballs que es realitzaran al museu es preveu que aquest resti tancat al públic fins al mes d'agost, evitan així possibles riscos i perills associats a la gran complexitat tècnica que comporta l'agosarat muntatge.

 

Curs de comunicació de l'ENS

19/04/2016


Internet i les noves tecnologies de la informació, en general, han facilitat l'accés a unes eines que fa un temps eren només reservades a periodistes. Actualment, les entitats poden comunicar amb facilitat les seves iniciatives, amb la voluntat de dotar d'eines i reflexionar sobre el gran canvi que suposa per a les associacions els nous camins que pren el sector de la comunicació.
Amb aquesta intenció l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català va organitzar el proppassat dissabte 9 d'abril un curs de comunicació, impartit per en Vicent Partal, al Teatre Ateneu Municipal de Cerdanyola del Vallès. Membres de la Junta de la Federació Catalana de Pessebristes hi van assistir per l'interès de la jornada.
A través de la reflexió i de breus guies per a millorar la redacció de notícies, notes de premsa, cròniques... el curs, titulat Paraula a Paraula, es va dividir en dues seccions principals. En primer lloc, el periodista i realitzador audiovisual Àlvar Andrés va obrir el curs amb la guia Com millorar la redacció dels nostres escrits?, on es varen donar alguns consells amb l'objectiu d'oferir un tastet de conceptes periodístics com l'estructuració i jerarquització de la informació, les cinc preguntes que tot escrit ha de respondre –el famós què? qui? quan? com? on?–, fins a arribar a exposar breus pinzellades dels gèneres periodístics: com una nota de premsa pot convertir-se en una crònica o en un reportatge?
Posteriorment, l'eix central del curs el desenvolupà Vicent Partal amb la ponència Les associacions han de ser un diari, que va reflexionar sobre el canvi de paradigma comunicatiu i com les associacions poden esdevenir un actor comunicatiu de la seva activitat.
Vicent Partal, és director de Vilaweb, el diari digital líder en català que ha destacat per la seva capacitat de crear una xarxa entre redactors i lectors que proposa un camí a seguir dins el sector de la premsa digital. Fundador l'any 1995 de Vilaweb, s'ha de considerar Vicent Partal com un pioner d'Internet, un periodista que combina la tradició –ha passat per les redaccions d'El Diari de Barcelona, TVE, La Vanguardia– amb una gran intuïció per les possibilitats que ofereix Internet. Recentment ha publicat el llibre Desclassificat: 9-N.

 

El Quiosc del poble

19/04/2016

Quan diem que hi ha programes que ens agraden, sovint passa desapercebuda la feina dels professionals que hi ha al darrere, encarregats de les principals tasques del periodisme: la tria i la jerarquització de la informació. Periodisme no només és escriure bé –o com a mínim intentar-ho–, ni tenir ganxo a l'hora de servir la informació –o com a mínim pensar una mica amb el lector–, sobretot hi ha la voluntat de cercar, de destriar els temes. Quan un programa està ben fet, ens agrada encara que no parli d'aspectes que hi estiguem familiaritzats, i això passa perquè hi ha hagut una bona tasca periodística al darrere.
I és gràcies a aquesta voluntat d'ofici que dilluns 14 de març dins l'espai Tria 33 del Canal 33 es va dedicar un reportatge, al Quiosc del poble, a les publicacions en paper de revistes de cultura catalana, conduït pel periodista i etnomusicòleg Pau Benavent.
El públic seguidor o practicant de la cultura popular i tradicional de ben segur que pot conèixer l'existència de publicacions com Caramella, revista de música i cultura popular, o capçaleres de l'editorial Gavarres i Canemàs, revista –en format llibre– de pensament associatiu. El reportatge, precís en el seu contingut i en la seva forma, ofereix una bona presentació d'aquestes publicacions, que treballen per mantenir el paper com a mitjà, malgrat la capacitat de l'era digital per enlluernar-nos amb els seus avantatges, tot deixant-ne a l'ombra els inconvenients. Aquestes revistes, Canemàs, Caramella i les edicions de les Gavarres –Gavarres, Les Garrotxes, Alberes, Cadí-Pedraforca i Girones–, són coneixedores dels sacrificis i satisfaccions que implica el paper, i, per tant, de la tria que han de fer dels seus continguts, cosa que les estimula a tenir un coneixement especialitzat del sector i una renovació constant dels temes amb l'objectiu de fer publicacions que atreguin un lector, molt sovint especialitzat i exigent. I que sempre sigui així.
En un fragment del reportatge –minut 5:20 a 5:50– desfilen altres publicacions en paper vinculades a federacions i entitats de cultura popular. Veiem la revista Gegants de l'Agrupació de Colles de geganters de Catalunya, la de l'Associació Catalana de Puntaires, que celebra el seu número 100; la revista anual Naixement, de la Federació Catalana de Pessebristes o les publicacions de la Confederació Sardanista de Catalunya o de la Federació d'Ateneus de Catalunya, entre d'altres.
​Aquest​es publicacions neixen de federacions i associacions que, en la mesura de les seves possibilitats i estretors econòmiques, entenen l'edició com un dels seus eixos d'acció, una eina més per reivindicar la cultura popular i, en molts casos, el periodisme. Aquest rigor i tenacitat és compartit per l'equip de Tria 33, que, demostrant un bon olfacte periodístic, s'ha apropat a aquest àmbit de la cultura popular i el resultat ha estat el reportatge el Quiosc del poble.

 

Traspàs de Josep Pagespetit i Estrada (Vic, 1931 – Roda de Ter, 2016)

15/04/2016

Aquest 14 d'abril el Mestre Pessebrista Josep Pagespetit i Estrada ha mort sobtadament a l'edat de 85 anys.
En Josep Pagespetit ha estat un dels pessebristes més notables i emblemàtics del pessebrisme català amb un estil totalment propi i diferenciat que va crear escola.
Vic, i també la comarca d'Osona, han excel·lit en el món pessebrista principalment gràcies al seu mestratge i han marcat una manera de fer pessebres de la qual ell, de ben segur, n'ha estat el màxim exponent.
En Josep ha estat una persona d'una gran humanitat, apassionat del pessebre, comunicadora per excel·lència, i enamorada profundament de la natura i el seu entorn, amb una capacitat extraordinària per captar tot tipus de detalls i plasmar-los en la seves obres d'una forma realment extraordinària.
L'any 2007, la Generalitat de Catalunya va atorgar-li el diploma de Mestre Artesà Pessebrista en l'acte presidit pel conseller Josep Huguet al Palau de Pedralbes. També li va estar concedit el "Trofeo Federación Española", a sol.licitud de l'Agrupació de Pessebristes de Vic, a l'any 1981 en el XIX Congreso Belenista celebrat a Tarragona.
L'any 2014 la Federació Catalana va editar un llibre que recull bona part dels dibuixos que va fer al llarg dels anys amb les reflexions personals d'en Josep al voltant del pessebre, motor de la seva existència.

 

Visita del Grup Pessebrista de Castellar del Vallès a Neus Català

12/04/2016

Aquest passat 2015, amb motiu del centenari de la Neus Català, un dels diorames del Grup Pessebrista de Castellar del Vallès va estar dedicat a ella, "Nadal a Ravensbrück".
El dissabte 9 d'abril, una representació de l'entitat va visitar-la a la residència on viu des de fa uns anys, al seu poble natal, Els Guiamets, al Priorat.
Durant la visita se li va lliurar una fotografia del Diorama en què s'hi veia amb detall l'escena que reconstruïa un barracó del Camp de Concentració de Ravensbrük, on hi havia dones ajagudes a les lliteres i quatre figures centrals representant la Neus, la Tití i les holandeses tot fent el pessebre amb cartrons la nit de Nadal que van viure al barracó.
Aquest Diorama es va inspirar en la descripció que en fa la Neus Català en el llibre "Un Cel de Plom" a la pàgina 185 i que diu:
Tot i no ser creient, el dia de Nadal a casa era un dia especial, com totes, em sento molt més trista del que em sento els altres dies: volem pensar que avui ens deixaran tranquil·les.
Passem tot el mati preparant la celebració. Durant uns quants dies hem robat del taller tot el cartró que hem pogut. Hem fet un altar i un pessebre. La Tití ha dibuixat escenes bíbliques, les holandeses han fet les figures, jo he col·laborat fent la vara de Sant Josep
.
La visita va ser molt intensa, les emocions a flor de pell..., la Neus va estar moltíssims minuts observant la fotografia, una i una altra vegada, la seva memòria recordava i revivia les imatges amb flaixos d'aquells moments, ens deia "Sí, sí... és així mateix... és una escena del Camp"
I també amb dificultat ens va explicar: "Quan vàrem haver de fugir de Catalunya com a refugiats de la guerra civil espanyola i estàvem passant la frontera francesa, vaig dir que per a nosaltres no hi ha fronteres, això també és casa meva. Les fronteres només estan aquí..." [senyalant la imatge de la fotografia del diorama].
Tornava un cop i un altre, com mig sorpresa que un grup pessebrista hagués fet allò, i repetia llegint el literal al costat de la fotografia, GRUP PESSEBRISTA DE CASTELLAR DEL VALLÈS NADAL 2015, "Sí, sí... és així mateix... és una escena del Camp".
Emocionant, sens dubte, tenir al davant l'única dona catalana viva que, amb els mateixos ulls amb que et mira, ha vist i ha viscut la brutalitat i l'horror en un camp de concentració nazi des de dins i l'ha patit en la seva pròpia pell.

 

Assemblea General Ordinària de la Federació

06/04/2016

El proppassat 2 d'abril a dos quarts de 5 de la tarda va tenir lloc l'Assemblea General ordinària a la seu de la Federació, al carrer Lledó de Barcelona amb l'assistència d'un gran nombre d'entitats federades que ara arriben ja a 65.
Un dels punts centrals de l'ordre del dia era l'informe de gestió de la Junta Directiva que es va aprovar per unanimitat. Altres temes importants, com l'organització de la Trobada d'enguany a Castellterçol, la Biennal del pessebre català a Girona o el Dia de l'associacionisme que tindrà lloc a Sabadell, van ser explicats als assistents per membres destacats de les entitats organitzadores.
Cada membre de Junta va explicar també les tasques realitzades en cada àmbit d'actuació i es van aprovar els comptes de l'exercici anterior.
L'Assemblea també va poder votar l'entrada dels pessebristes de Sant Antoni de Vilamajor que van ser rebuts amb un càlid aplaudiment.
Es van valorar també les activitats dutes a terme enguany, com el Working Progress que es va fer a Barcelona i que es repetirà en properes edicions, millorant-ne la difusió. Igualment, es va parlar també de nou projectes per enguany com el projecte Folch i Torres i els pessebres que la Federació bastirà a Montserrat i a Núria.

 

Exposició de calvaris a Sant Hilari Sacalm

27/03/2016

XIX Exposició diorames Via Crucis.
 
De l'1 de març al 15 d'abril a l'església parroquial de Sant Hilari Sacalm.

 

Diorama de Calvari a Vilafranca

14/03/2016

Durant aquesta Setmana Santa la Basílica de Santa Maria comptarà, un any més, amb la instal·lació d'un diorama de Calvari per part de l'Associació de Pessebristes de Vilafranca. Els diorames de Calvari es caracteritzen perquè les escenes que s'hi representen estan inspirades en la vida adulta de Jesús, conegudes també com a escenes de la Passió, sobre la vida, mort i resurrecció de Jesucrist.
El diorama d'aquest any representa l'escena de la crucifixió, amb figures dels Germans Castells, i és obra de Joan Carles Acedo, Pere Xavier Albornà. Ramon Albornà, Gabriel Majem i Josep Vallès.
El diorama es podrà veure del 18 de març al 3 d'abril, durant els actes litúrgics d'aquesta Setmana Santa i en els horaris en que la Basílica està oberta.

 

Exposició de calvaris a Sitges

10/03/2016

El Grup Pessebrista de Sitges organitza la 16a edició de l'Exposició de calvaris.
 
Es podrà visitar els dies 23, 24 i 25 de març, de dimecres a divendres sants, al Palau del Rei Moro, coincidint amb l'exposició del misteri del Sant Sepulcre.

 

Exposició de calvaris a Lleida

09/03/2016

L'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes presentarà a la seva seu social, la Capella del Peu del Romeu de Lleida (carrer Cavallers, 2), una extraordinària exposició de 35 Diorames de la vida pública, passió, mort i resurrecció de Jesús amb motiu de la Setmana Santa.

La inauguració tindrà lloc el proper diumenge dia 13 a les 7 de la tarda i estarà oberta al públic fins al dilluns de pasqua, 28 de març, tots els dies de 6 a 8,30 de la tarda.

 

La campanya pessebrista d'enguany

01/02/2016

Som a les acaballes de la campanya pessebrista d'enguany, en vigílies de la Candelera, tot esperant el recompte de visitants que han passar per les nostres 119 exposicions. Podem avançar, però, que han estat més de 1.700.000 persones les que les han visitat i que ha estat un bon any també pel que fa a l'interès que la nostra feina ha despertat en els mitjans.

Hem estat presents al Working Progress, al Centre d'Artesania popular, a l'Espai Fabra i Coats, al Som cultura, ens han fet nombroses entrevistes de televisió i premsa... Podem fer una valoració molt positiva de tot plegat i emplaçar-nos per a engegar amb la mateixa il·lusió els nous projectes que ens esperen aquest any 2016.

 

Som Cultura Popular

26/01/2016

La Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona SOM CULTURA POPULAR va tenir lloc del 21 al 24 de gener a diversos espais del recinte Fabra i Coats. Aquesta mostra, nascuda per generar un autèntic trànsit d'idees i informació entre els diferents col·lectius de la cultura popular de la ciutat: associacions, entitats, món acadèmic i investigadors va despertar la curiositat entre sectors i de ben segur ha afavorit les interrelacions.
La Mostra ha estat un espai plural dividit en diversos apartats. A Coneix, hi hem trobat el museu nòmada, l'espai de les pantalles i la cultura popular a l'escola. Ensenya't ha englobat l'espai de mostra d'entitats, la mostra editorial, els mitjans de comunicació i les fires de productes festers i de joguines.
La cultura popular s'ha de viure i per això a Viu hi hem trobat un espai d'actuacions, una mostra gastronòmica i un torneig esportiu. Finalment l'apartat Explica't - Explica'ns s'ha dedicat a les assemblees, els debats, la tradiràdio i a una trobada de viquipedistes.
La nostra Federació hi ha estat present al llarg dels 4 dies amb un estand on hem pogut mostrar un tast de la nostra activitat, publicacions, membres federats, etc.. A més, el President, va presentar el nostre desig de fer esdevenir el pessebre Patrimoni Immaterial de la Humanitat en la ponència Què és i què significa el patrimoni cultural immaterial? durant l'acte inaugural.
Sens dubte la nostra participació no ha estat debades sinó que ha estat una bona ocasió per donar-nos a conèixer com a part del món de la cultura popular del nostre país.

 

Arrenca el projecte Folch i Torres

15/01/2016

Aquest dimecres va tenir lloc a la seu de la Federació la primera reunió de les disset associacions que participen en el projecte Folch i Torres. A la reunió també hi era present el figurista Marçal Casanovas que és l'encarregat de fer les figures de tots els diorames.
Enguany se celebra el 100è aniversari de l'estrena d'Els Pastorets creats per en Josep Maria Folch i Torres. La Federació Catalana de Pessebristes s'ha adherit a la celebració amb la signatura d'un conveni de col.laboració amb la Fundació que duu el seu nom i que consisteix en la construcció i exposició d'una colla de diorames amb les diferents escenes dels Pastorets.

 

Ens ha deixat en Jordi Farrés i Foraster

12/01/2016

Ens ha deixat el que fou fundador i president de l'Associació de Pessebristes de Maó, en Jordi Farrés i Foraster.
Nascut al 1930 a Barcelona, va arribar a Menorca als quaranta anys per motius professionals i, de seguida, va posar en marxa el grup de Pessebristes, col·lectiu presidit actualment pel seu fill, l'exposició dels quals es realitza al Carrer Nou de Maó.
La seva implicació social i cultural va anar molt més enllà dels diorames. Va pertànyer a l'Orfeó, una entitat de la qual va ser també el Secretari durant una llarga etapa. Fou també l'artífex de la primera visita del Patge Reial a Maó i motor de diverses cavalcades la vigília de Reis. Fou també impulsor de la Confraria de Sant Pere i regidor durant un mandat.
Des d'aquí volem transmetre el nostre condol a tota la família particular i pessebrista.

 

Premis del II Concurso Nacional de Dioramas Villa de Bilbao

12/01/2016

Els Premis del II Concurso Nacional de Dioramas Villa de Bilbao, que han estat lliurats el passat dissabte 9 de gener a l'hotel Gran Bilbao de la capital de Biscaia, han estat acaparats per pessebristes catalans. Segons l'Acta del Jurat aquests s'han atorgat així:

1r premi, Jordi Figueras de l'Associació de Pessebristes de Banyoles.
2n premi, Pere Batlle de l'Associació de Pessebristes de Banyoles.
3r premi, Francesc Bosch del Amics de l'Art Pessebrístic de Premià de Mar.
4t premi, Josep Llach de l'Associació de Pessebristes de Banyoles.

Han obtingut la major puntuació en la votació popular: Sandra Castro, de Sabadell, al millor diorama i Albert Casals, de Banyoles, al més original.

L'enhorabona a tots els guanyadors.

 

Som Cultura Popular

09/01/2016

SOM CULTURA POPULAR és una mostra del patrimoni immaterial a Barcelona que tindrà lloc a Barcelona del 21 al 24 gener 2016.

La Federació hi participa activament, amb un estand, en el cicle de conferències i en la mostra de publicacions.

No cal dir que a l'estand, representem a totes les associacions Federades i per tant si voleu fer-nos arribar programes, llibres, etc., seran benvinguts.

Us convidem a que passeu per les instal·lacions de FABRA I COATS a Barcelona i ens visiteu a l'estand.

 

 

2017     2015     2014     2013     2012     2011     2010     2009     2008     2007     2006

 

Federació Catalana de Pessebristes