Logo


 
presentació
 
història
 
associats
 
notícies
 
fulls informatius
 
publicacions
 
exposicions
 
enllaços
 
 

Notícies 2017

2016     2015     2014     2013     2012     2011     2010     2009     2008     2007     2006

 

Els pessebres han passat de religió a cultura popular

11/12/2017

Entrevista al nostre president, Albert Català, publicada pel diari ARA en el suplement de Nadal de 10 de desembre.

 

2a Edició Working Progress

28/11/2017

Aquests dies s'estan ultimant detalls de la realització de la segona edició del Working Progress que, com la primera, tindrà lloc al Centre d'Artesania al carrer Banys Nous de Barcelona.

Les entitats participants enguany seran Banyoles, Baix Empordà, Barcelona, Sabadell i també tindrem la col·laboració especial de la Federació Catalana de Catifaires.

La preinauguració tindrà lloc el proper 30 de novembre a 2/4 de 8 del vespre.

 

47a Trobada de Pesebristes de Catalunya i Balears

10/10/2017

"Quan les institucions i les entitats de la cultura popular col·laboren amb interés i amb un objectiu comú es fan realitat propostes amb tant d'èxit com la Trobada Anual de Pessebristes de Catalunya i les Balears", explica Albert Català, president de la Federació Catalana de Pessebristes, sobre l'organització de l'edició número 47, que s'ha celebrat a Rubí diumenge 8 'octubre. Una trobada que marca l'inici de temporada en les associacions pessebristes.
Cal destacar la implicació de l'Associació Pessebrista de Rubí, l'Ajuntament, les entitats, així com de la congregació de les Carmelites. La jornada s'ha dividit en dues parts: en la primera els pessebristes, provinents d'una trentena d'entitats federades, han visitat l'exposició Figures i pessebres a Rubí. Cent anys de pessebres a Rubí, al museu El Celler de Rubí, que es podrà visitar a la sala Cèsar Martinell fins al 5 de novembre. "És una exposició que commemora el centenari del pessebrisme a Rubí, i que compta amb figures de la mateixa associació rubinenca i d'altres del fons de l'entitat que destaquen per la seva espectacularitat", ha exposat Català. A més, abans del dinar de germanor i entrega dels obsequis, segona part de la jornada, els pessebristes han gaudit de les actuacions de l'Esbart Dansaire de Rubí, el Grup de Geganters de Rubí, entre d'altres activitats, com una missa a l'Església de Sant Pere de Rubí, en honor a Sant Francesc d'Assís.
Precisament la celebració de la Trobada fa referència al concurs de pessebres a la ciutat que va tenir lloc l'any 1917 i que va ser la primera pedra per a la creació de l'Associació Pessebrista de Rubí, i va significar un reviscolament de la cultura popular. Pel que fa a la segona part de la jornada, celebrada al pavelló Regina Carmelli, l'Associació Pessebrista de Rubí ha presentat el capgròs de l'àvia pessebrista, construït amb motiu de la celebració del centenari de l'entitat. A més, han mostrat el diorama realitzat amb motiu de la trobada, que ha comptat amb la peculiaritat, que els assistents se l'han trobat, com si fos un trencaclosques, dividit en porcions. Amb la col·laboració de tots els pessebristes s'han anat ajuntant les porcions fins a donar lloc un diorama fet exclusivament per a l'ocasió i que ha lluït al pavelló.
El testimoni de la propera trobada, en forma de fanalet, s'ha passat Grup Pessebrístic de Manresa, ciutat que acollirà també al llarg del 2018 la capitalitat de la Cultura Catalana. "Els pessebristes treballem tot l'any, però ens agrada mantenir aquesta reunió de germanor, per assenyalar al calendari que Nadal s'apropa i tots hem de posar fil a l'agulla", rebla Català.

 

Mort del P. Gabriel Llompart, historiador del pessebre mallorquí

09/10/2017

El passat dijous, dia 5 d'octubre, va morir als 90 anys d'edat, el P. Gabriel Llompart i Moragues, historiador de l'art, folklorista, teòleg i autor de molt diversos llibres, entre els quals, diversos sobre les particularitats del Pessebrisme mallorquí. Persona que atresorava per la seva saviesa, molts reconeixements acadèmics i distincions, entre els quals el Premi Ramon Llull del Govern Balear, la Medalla d'Or de Palma, o el Premi Jaume III del Consell de Balears.
Col·laborador habitual en temes de Cultura en el diari mallorquí Última hora, era religiós teatí des del 1947 i llicenciat en Teologia i Història per la Universitat de Barcelona. Va exercir de Professor d'Ensenyament fins a la jubilació i fou un investigador molt erudit, sobretot per les seves publicacions fruit de les investigacions en documents dels arxius del Regne de Mallorca i del Diocesà.
Els seus llibres són de referència mundial, sobretot els que tracten d'iconografia diversa, tema de Sant Gaietà, Catedral de Mallorca, i en especial pel nostre àmbit, els d'estudi sobre les característiques de l'anomenat Betlem mallorquí. Entre els seus llibres més importants cal destacar "El Belén mallorquin" (1993), amb pròleg de Leticia Arbeteta; El Betlem Tradicional Mallorquí (2006); o el llibre de l'exposició al Museu de Mallorca, comissariada per ell entre el 2003 i 2004, Un Betlem de Retall del segle XVIII. També l'assessorament per a la publicació del llibre sobre Els Betlems de les Caputxines, fruit de l'exposició d'aquests pessebres barrocs (segles XVII i XVIII) que es va fer al monestir de la Puríssima Concepció de Palma entre els anys 1996 i 1997.

 

Manifest del CAC en defensa dels drets civils i de la celebració del referèndum

25/09/2017

El Consell de l'Associacionisme Cultural, màxim òrgan consultiu del Departament de Cultura en relació amb la cultura popular, la dinamització sociocultural i l'associacionisme cultural, ha redactat un manifest en defensa dels drets civils dels catalans i de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre.
En el manifest, el Consell ressalta "el ple suport a les institucions de Catalunya i a les seves decisions", i manifesta "el rebuig i la condemna més enèrgica a les actuacions desplegades pel Govern de l'estat espanyol per impedir la lliure participació dels catalans i les catalanes en un procés democràtic com és el referèndum de l'1 d'octubre".
En el text, el Consell manifesta el seu "compromís inequívoc en la defensa de les llibertats democràtiques" i la seva "oposició a qualsevol iniciativa que limiti l'autogovern o l'exercici de llibertats civils, com ara la llibertat de consciència, la llibertat de premsa, la llibertat d'expressió i opinió, la llibertat de reunió, el dret a la igualtat de tracte davant la llei, i el dret a decidir".
Text complert del manifest:     català    castellà    euskera    anglès    francès    alemany

 

Centenari dels pessebres a Rubí

20/09/2017

L'any 1917 la parròquia de Sant Pere de Rubí va convocar, per primera vegada, un concurs de pessebres per a les festes nadalenques. Era el primer any en què es trobava al davant de la parròquia el Dr. Josep Guardiet i Pujol, pvre., com a rector, i va tenir la feliç pensada d'un concurs de pessebres per fomentar l'afecció a la construcció del pessebre dins la llar. Volia promoure i premiar l'art pessebrístic tan arrelat a la nostra terra. Rubí ja tenia una història en fer pessebres en cases particulars, algunes molt visitades pel seu valor artístic, fins hi tot es tenen notícies dels voltants del 1860 de construcció de pessebres i, el pare caputxí Pare Basili de Rubí, quan era jove, en feu un on les figures ja es movien. A aquest primer concurs s'hi presentaren vint-i-dos pessebres. Any rere any la Parròquia és la que convoca el concurs amb el corresponent repartiment de premis fins que es constituí l'Associació de Pessebristes de Rubí el 28 d'octubre del 1951. Des d'aleshores l'Associació és la responsable de convocar els concursos així com l'exposició de diorames nadalencs.
I és per aquest motiu que els actuals components de l'Associació de Pessebristes han volgut commemorar aquesta efemèride tot preparant una sèrie d'esdeveniments durant tot l'any 2017.
3 de Juny. Dia de l'Associacionisme Cultural Català.
6 d'octubre. Al Celler. Inauguració exposició de pessebres i figures.
8 d'octubre. 47a Trobada Nacional de Catalunya i Balears (Programa)
9 de novembre. Muntatge d'un pessebre de 18m2 a la Biblioteca.
10 de novembre. Taula rodona "Rubí 1917" Eduard Puigventós i Ferran Manau.
Novembre. A l'Aula, portes obertes per visualització de pessebres en procés.
Desembre. A l'Aula, confecció dels diorames tradicionals, així com un especial de 50m2. Exposició de figures tant de l'Entitat com de pessebristes locals.
24 desembre. Muntatge als peus de l'Altar Major de la Basílica de Nostra Senyora de Montserrat d'un pessebre.

 

Mort d'en Joan Maria Garsot

23/06/2017

Joan Maria Garsot, pessebrista castellarenc que fou President de la Federació Catalana de Pessebristes, mor el 20 de juny a l'edat de 80 anys.
Iniciat en la pràctica pessebrista a mitjans dels anys 50, quan la influència social del catolicisme era hegemònica, lluità per desvincular el pessebrisme del "fet religiós". S'allunyà radicalment del pessebrisme imperant des de principis de segle, caracteritzat per la representació històrica fidel de l'establia. Les seves obres fugiren de l'estètica clàssica, de tall realista, introduint figures allunyades de la tradició hebrea i obrint una via de representació poc explorada: la representació de l'establia en contextos fins llavors no concebuts. En aquest sentit, són cèlebres les reproduccions d'algunes estances d'Antoni Gaudí, per qui sentia un profund respecte i admiració, com ara la Casa Milà, la Colònia Güell o el Claustre del Col·legi de les Teresianes.
Entre els mèrits que la Generalitat de Catalunya va justificar per concedir-li el diploma de Mestre Artesà Pessebrista (2012), precisament destaca "l'exploració de noves tècniques, nous materials i nous llenguatges expressius".
Exercint la presidència del Grup Pessebrista de Castellar (1990-99) i la Federació Catalana de Pessebristes (1997-2001), Garsot va transmetre la necessitat de replantejar el pessebrisme contemporani, obrint-se a nous practicants i escenaris.

 

Assemblea General Ordinària

12/04/2017

El proppassat 1 d'abril va tenir lloc l'Assemblea General Ordinària de la Federació Catalana de Pessebristes a Montblanc.
El matí es va dedicar a visitar el Museu del Pessebre de Montblanc, especialment la planta que acollirà l'exposició de Calvaris que han de realitzar diversos pessebristes. Tot seguit es van repartir les caixes als interessats i es va fer una calçotada a Prenafeta.
L'Assemblea, pròpiament dita, va tenir lloc a la tarda a la Sala d'actes del Museu Comarcal de Montblanc. L'ordre del dia, en aquesta ocasió, incloia -com és habitual en aquesta primera Assemblea de l'any- la valoració de la Trobada anterior, a Castellterçol, i la Biennal, a Girona. Es va fer constar l'agraïment a les dues entitats i es va presentar la propera, enguany, a Rubí. Igualment es van presentar els projectes d'aquesta temporada: el Working progress al Centre d'Artesania, la Diada de l'Associacionisme a Rubí, i la ubicació de sengles pessebres a Núria i a Montserrat.
Un altre punt important és l'estudi i aprovació de l'estat comptes del període anterior.
También a destacar el punto en que se trató la renovación del 50% de la junta directiva: Presidente, Secretario y dos vocales. Se acordó por mayoría absoluta renovar la reelección.

 

Lliurament dels Premis Carné

27/03/2017

El 21 de març va tenir lloc el lliurament dels Premis Carné de l'Associacionisme Cultural Català. El lloc escollit va ser l'antiga Fàbrica Estrella Damm. Amb aquest premi, l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català vol homenatjar la figura d'Antoni Carné, President-fundador de l'entitat i reflexionar sobre el moment actual del teixit cultural de base.
 
Els Premis Antoni Carné posen en primer pla i reconeixen públicament la tasca de les associacions i de les persones que les formen. A més de donar a conèixer les activitats de cultura popular, és important posar molt el focus en les persones que formen les associacions, que s'hi dediquen des de la seva passió per la cultura popular més propera.
 
S'hi reconeixen tres premiats en les següents categories: Premi BBVA a l'Entitat de l'Associacionisme Cultural Català, Premi Mutualitats i Cooperatives al Mitjà de Comunicació de l'Associacionisme Cultural Català i Premi Ens a la Persona de l'Associacionisme Cultural Català.
 
La vetllada va estar conduïda per l'actor Toni Albà qui va amenitzar un espectacle fresc, àgil i dinàmic, pensat per entretenir els assistents i mostrar el potencial artístic del teixit cultural català. A més del lliurament de guardons, la cerimònia va incloure actuacions representatives de la cultura popular i va comptar amb la presència del director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig.
 
Segons Josep Viana "els premis volen contribuir a modernitzar les entitats catalanes presents arreu de la geografia catalana". En aquest sentit, el president de l'Ens avançà la voluntat de celebrar les properes cerimònies de lliurament dels premis en diferents comarques del Principat.

 

L'obertura del Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc més a prop

18/03/2017

Representants de l'Ajuntament de Montblanc, del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i de la Fundació la Caixa, visitaven, el dissabte 11 de març a la tarda, les obres del Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc. L'equipament, que es troba en la fase final dels treballs per tal d'obrir-lo permanentment al públic, està impulsat pel montblanquí Ismael Porta i pretén convertir-se en un dels principals reclams turístics de la vila ducal, especialment durant els mesos d'hivern més pròxims a les festes de Nadal. Aquesta visita comptava també amb la presència del president de la Federació Catalana de Pessebristes i membres del Patronat del Museu.
El projecte, que ha comptat amb el finançament de les institucions i de la Fundació la Caixa, té un pressupost total pròxim a un milió d'euros. L'edifici compta amb quatre plantes i, actualment, només falta instal·lar la museografia d'una d'elles. El Museu compta amb un fons d'uns 500 diorames i està en contacte amb les 65 entitats pessebristes del país a través de la Federació. El responsable de l'equipament preveu que el Museu estigui en marxa poc abans del Nadal d'enguany.

 

Reunió anual de la Un Foe Prae

08/03/2017

Durant el cap de setmana del 4 i 5 de març va tenir lloc a Roma la reunió anual de la UN FOE PRAE que va comptar amb la presència del nostre President, l'Albert Català.
A banda d'altres temes menors, es va acordar canviar la data del Congrés Internacional que havia de tenir lloc al 2024 i avançar-la un any, al 2023, per fer-la coincidir amb el 800 aniversari del pessebre de Sant Francesc a Greccio. El lloc escollit per a dur a terme aquest esdeveniment va ser Sevilla.
D'altra banda, es va decidir també donar suport al fet que sigui l'Associació italiana la que lideri el seguiment de l'expedient del Pessebre com a Patrimoni Immaterial per la UNESCO.

 

Cloenda de la XVI Biennal del Pessebre Català

15/02/2017

La ciutat de Girona ha acollit aquest Nadal a la XVI Biennal del Pessebre Català.
 
La Sala "la Carbonera" del Museu d'Història de la ciutat, el Claustre de la Diputació, l'Ajuntament, el Teatre Municipal i el CaixaFòrum Girona han estat els espais de la ciutat on han estat exposats més de 100 diorames des del 3 de desembre fins a la Candelera.
 
La mostra ha estat visitada per més de 20.000 persones.
 
La propera Biennal se celebrarà a Vilanova i la Geltrú l'any 2018.

 

Pessebres a Montserrat i Núria

09/01/2017

Basílica de Montserrat

Aquest Nadal la Federació Catalana de Pessebristes ha fet que dos llocs tan emblemàtics del país com són el Monestir de Montserrat i el Santuari de la Mare de Déu de Núria gaudissin de la presència de sengles pessebres.
Els encarregats de dur-los a terme van ser dues entitats federades; en el cas de Montserrat va ser l'Agrupació de Pessebristes de Sabadell qui es va ocupar de bastir un pessebre de suro i molsa -amb figures de Carme Carbó- i a Núria varen ser membres de l'Agrupació de Pessebristes de Sant Pere de Torelló els que van instal·lar un altre pessebre popular.

Santuari de Núria

 

El Museu del Suro acull un pessebre amb figures dibuixades per Pilarín Bayés

07/01/2017

Fruit de la col·laboració entre la Federació Catalana de Pessebristes i el Museu del Suro de Palafrugell, segons el conveni que tenim signat amb aquesta institució, s'ha pogut veure durant aquestes festes de Nadal un pessebre de grans dimensions amb figures dibuixades per la il·lustradora Pilarín Bayés. Ha estat cedit per l'Ajuntament de Vic i aquesta és la tercera vegada que es podrà veure, la primera vegada fora de Vic.
El motiu de la creació d'aquest divertit pessebre va ser l'edició, l'any 2013, del llibre Les figuretes del pessebre, escrit per Lola Casas i il·lustrat per Pilarín, editat per La Galera.
Pilarín Bayés és una dibuixant de Vic que començà fent il·lustracions per a la revista Cavall Fort, arrancant una prolífica carrera. Ha participat en centenars de projectes, generalment dirigits a un públic infantil i juvenil, i en multitud de formats: auques, contes, cartells, murals, i també escultures.
Per les seves grans dimensions s'ha instal·lat a la Sala Manufactures d'exposicions temporals del museu i en la seva construcció s'ha comptat amb la col·laboració dels Amics del Pessebre del Baix Empordà, el grup Pastorets de Palafrugell, el Consorci de les Gavarres i l'empresa Cork 2000.
Es podrà veure fins el 5 de febrer.

 

 

2016     2015     2014     2013     2012     2011     2010     2009     2008     2007     2006

 

Federació Catalana de Pessebristes