Actualitat 2020


6/10/2020

El 6 d'octubre de 1985, en el marc de la XVI Trobada de Pessebristes a Girona, avui fa 35 anys, es va celebrar la primera assemblea general de la Federació Catalana de Pessebristes.

 

L'assemblea va escollir al sabadellenc Joan Farell Domingo com a primer president de la nostra entitat. En aquells moments la Federació va iniciar el seu camí amb 18 entitats. Actualment som 66 entitats pessebristes federades.Diada de Sant Francesc

5/10/20

Aquest diumenge, festivitat de Sant Francesc, havia de tenir lloc la 50a Trobada de Pessebristes a Terrassa. Això no va poder ser així degut a les recomanacions per la COVID que no permeten reunions amb tanta afluència de gent. La Trobada presencial va haver de ser ajornada fins l’any vinent, però això va propiciar, en canvi, una sessió telemàtica a la que varen assistir pessebristes  d'una trentena d'entitats pessebristes del país en què es va parlar d’anècdotes i records de les 49 Trobades anteriors.

 

La xerrada, disponible al nostre canal de Youtube, va anar a càrrec del sotspresident de la Federació Catalana de Pessebristes, en Francesc Villegas, de Manresa. Va ser molt agradable retrobar-se –encara que fos virtualment- i compartir la nostra història col·lectiva.

 

 


Assemblea general virtual

20/9/20

Aquest dissabte 19 de setembre hem celebrat Assemblea General, en la qual s'ha fet un repàs a la gestió social i econòmica, i s'ha parlat de la campanya d'aquest proper Nadal.

 

L'assemblea s'ha realitzat per videoconferència a l'empara del que disposa l'article 4 del Decret Llei 26/2020 de mesures COVID-19.

 Resum reunió de presidents DASC 2020

15/6/20

Dissabte 6 de juny, amb motiu del Dia de l’Associacionisme DASC2020, va tenir lloc la Reunió telemàtica de Presidents de totes les entitats membres de la Federació Catalana de pessebristes. 

Van participar-hi 41 entitats, a les que agraïm la participació i es va dedicar la reunió a parlar sobre la situació de confinament de l’activitat associativa.

La Directora General de Cultura Popular i Associacionisme, Àngels Blasco, va connectar amb la sessió per fer una intervenció i hi va romandre durant tota la durada de l’acte per atendre preguntes dels assistents.

Va reflexionar sobre l’associacionisme, del seu paper socialitzador i de la necessitat de sobreviure i mantenir el caliu associatiu enmig de la situació causada pel COVID-19. Va destacar la força de l’associacionisme posant en valor la seva capacitat d’imaginació, el treball col·laboratiu, la creació i la voluntat de compartir el que es fa. 

Respecte a la situació d’incertesa generada per la COVID, va plantejar la necessitat de preveure i pensar propostes d’activitats per als possibles escenaris que ens puguem trobar: una situació de normalitat que permeti l’activitat presencial, la limitació de moviments i activitats, o la possibilitat d’un nou confinament. 

Igualment, va fer referència a la gran oportunitat que en aquests moments ofereixen les tecnologies, i la possibilitat de digitalitzar i adaptar algunes de les nostres activitats ja que això pot haver de conviure a partir d’ara amb la presencialitat. 

Blasco va acabar llençant un clar missatge “No podem permetre que decaigui res del que podem construir col·lectivament, cal buscar les idees per ser-hi presents”.

El President de la FCP -Albert Català- va comentar que la situació ens ha dut a suspendre l’assemblea del mes de març, i a ajornar les trobades presencials del DASC a Tavèrnoles i la 50a Trobada prevista a Terrassa per al 2021. “Ens cal buscar les maneres per fer que el pessebrisme no falti  aquest  Nadal, buscant -si cal- nous formats. Hem de ser presents més que mai”.

Tot seguit es va obrir un torn de paraules per tal que les presidències participants a la reunió exposessin la seva visió. En definitiva, va ser reconfortant recuperar el contacte amb les entitats federades i compartir els neguits i preocupacions que són comuns i, alhora, veure que hi ha il·lusió i propostes per tirar endavant els nostres projectes.

 


Acte institucional DASC 2020

5/6/20

La Generalitat ha celebrat l'acte institucional del Dia de l'Associacionisme Cultural en format virtual a través de YouTube.

Com cada any, la Generalitat fa un reconeixement a les entitats culturals que celebren aniversaris significatius. A proposta de la Federació, entre les entitats que han rebut aquest reconeixement hi ha l'Associació Pessebristes de Montblanc pel seu 25è aniversari.

 


DASC 2020 Pessebrisme i confinament

20/5/20

Aquest any la celebració del Dia de l'Associacionisme Cultural serà en format virtual, amb un acte institucional amb els presidents de les entitats federades el dissabte 6 de juny.

Tavèrnoles acollirà la diada pessebrista del DASC el proper juny de 2021.

 

#DASC2020  #DASC2020aCasa

 

DASC 2020 Pessebrisme i confinament

Dissabte 6 de juny, 12 del migdia

  • Salutació institucional, a càrrec d’Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.
  • L’activitat federativa en temps de crisi sanitària, comunicació a càrrec d’Albert Català, president de la Federació Catalana de Pessebristes.
  • Pessebrisme i confinament, debat amb els presidents de les entitats federades.

L'acte es retransmetrà en directe pel canal de YouTube de la Federació

 


Terrassa acollirà la 50a Trobada de Pessebristes el 2021

30/4/20

De comú acord amb l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa, entitat organitzadora de la propera 50ª Trobada de Pessebristes, i atenen a les necessitats organitzatives i la voluntat d’oferir una trobada al nivell que es mereix, s'ha acordat el seu ajornament.

 

Així, doncs, la 50ª Trobada de Pessebristes es farà a Terrassa l’octubre del 2021.

 


Ajornament de l'Assemblea General

13/3/20

Degut a la situació excepcional que estem vivint amb l'alerta sanitària pel Coronavirus, i atenent les indicacions del Govern i les autoritats sanitàries, hem ajornat l'assemblea que s'havia convocat per al dissabte 21 de març a Matadepera.

En el seu moment, passada aquesta situació, farem nova convocatòria.

Des d'aquí desitgem el millor per a tothom.

 


Reunió per a l'organització del Congrés UnFoePrae Franciscus 2023

10/3/20

Aquest dissabte 6 de març es va reunir a Madrid la comissió organitzadora del Congrés de la UnFoePrae Franciscus 2023 i que es farà a Andalusia.

Recordem que la Federació Catalana és una de les entitats organitzadores d'aquest Congrés que commemorarà els 800 anys del pessebre de Sant Francesc a Greccio.


21è Congrés Internacional UnFoePrae 2020

1/2/2020

Del 15 al 19 de gener, la ciutat alemanya d'Aachen ha acollit el 21è Congrés Internacional de la UnFoePrae., en el qual hi han participat diversos pessebristes catalans. Recordem que la Federació Catalana de Pessebristes n'és entitat fundadora i, per tan, membre de ple dret.

A més de les tradicionals activitats pessebrístiques i visites culturals, en cal destacar tres moments que, al nostre entendre, són importants més enllà del fet de la celebració d'un congrés que reuneix a pessebristes d'arreu del món.

En primer lloc ens cal destacar l'assemblea anual de la UnFoePrae, amb la reunió de presidents, on entre altre stemes es va tractat de les gestions per al reconeixement del pessebrismes com a patrimoni immaterial per part de la Unesco.

Per altra banda, fer-nos ressò que el company Agustí Térmens va rebre la medalla de la UnFoePrae, en reconeixement la seva tasca com a pessebrista, reconegut internacionalment.

Finalment, també va ser ocasió per fer la presentació del 22è Congrés Internacional Franciscus 2023, que es farà a Andalusia organitzat per la Federación Española de Belenistas, la Asociación Belenista de Gipuzkoa, l'Associació de Pessebristes de Barcelona i la Federació Catalana de Pessebristes,

 


20192018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011- 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006Anterior