Notícies 2010

25è aniversari. Festa de la Pela del Suro

Aquest cap de setmana ha tingut lloc a Llofriu (Baix Empordà) la Festa de la Pela del Suro. 

La Federació Catalana de Pessebristes hi ha près part a través dels Amics del Pessebre del Baix Empordà amb la realització d'un pessebre popular. 

El programa, molt variat, incloïa activitats molt diverses com la cistelleria, un campionat de bitlles catalanes, la fabricació de confitura, un concurs fotogràfic, la visita guiada a la casa Bassas-Roca, el viatge en carro a la sureda del poble per veure una demostració de pela del suro, la fabricació de taps i un dinar popular sota un envelat. 

Aquesta festa és un exemple de com els pessebristes podem -i hem de- relacionar-nos amb l'altra gent i donar a conèixer la nostra manera de fer, participant amb la societat que ens envolta i no quedant-nos aïllats. És una forma de "normalitzar" la nostra activitat barrejant-nos amb d'altres col·lectius que fa molt més transversal el pessebrisme. 

La meteorologia va jugar una mala passada a l'organització en confirmar-se les prediccions que avisaven d'un dia plujós. Encara que el matí va començar assolellat, aviat es van anar acostant uns núvols foscos que presagiaven el xàfec que va acabar fent. Just a les acaballes del dinar, unes quantes gotes van començar a travessar l'ombratge sota el qual ens anàvem menjant la fideuà. Però, aviat les gotes escadusseres es van convertir en una pluja en tota regla que van fer que la major part dels assistents anessin a buscar aixopluc. 

Els pessebristes, i d'altres que també es van quedar, no ens vàrem encongir per la pluja i sota uns bons paraigües que regalaven aigua per tot arreu, ens ho vam agafar amb bon humor i, sota la direcció d'un pessebrista que canta i a més entona bé, vam aguantar el xàfec amb unes quantes cançons que van fer riure tothom. 

Vam acabar la festa celebrant amb cava el 25è aniversari de la Federació i el 10è de la Pela del suro, aquest cop sota un sostre. 

Amb aquesta diada tan rodona, malgrat la pluja, passem l'equador del cicle d'actes del 25è aniversari. Han estat cinc tallers pràctics a Palau-Solità i Plegamans i aquesta festa lúdica a Llofriu on ens hem pogut anar trobant i fent petar la xerrada. S'han reforçat coneixences i lligams personals i també s'ha parlat molt de pessebres, motiu principal de tot plegat. El balanç que en fem és molt positiu i ens encoratja a continuar la resta del programa d'actes amb la mateixa il·lusió. 

Aprofitem per agrair a tothom que ha assistit a aquests actes la seva companyia i també als companys de Palau que ens han permès de dur a terme tots aquests tallers pràctics a Can Cortès. També als Amics del Pessebre del Baix Empordà que ens han permès de participar en aquest darrer acte. 

Ara vénen vacances i es relaxarà una mica el ritme que hem dut fins ara. El proper acte es farà el 25 de setembre a Sabadell. Serà una taula rodona molt interessant sobre El futur del pessebrisme. Us hi esperem a tots!


Escultura commemorativa del 25è aniversari

La Federació Catalana de Pessebristes ha patrocinat aquesta figura de 18 cm desitjant que formi part del patrimoni de totes les associacions federades. 

Ha estat esculpida per en Daniel José Pons, emmotllada i reproduida per en Josep Iglesias Sanahuja i pintada per na Gemma Bertran Fabregat. 

Tots els qui l'adquireixin rebran una certificació dels tres artistes i de la Federació en la que constarà el número la seva reproducció dins de la sèrie limitada de 250 exemplars. 

Per adquirir la figura cal posar-se en contacte amb en Carles Tarragó al telèfon 609 822 230 que assignarà el número de la figura per ordre de comandes.


25è aniversari. Taller pràctic. Tècniques pictòriques

Can Cortès, a Palau-Solità i Plegamans, va tornar a ser el passat dissabte dia 10 l'escenari d'un dels tallers previstos en el programa d'actes de l'aniversari. I ja en van tres. 

Aquesta vegada es va tractar el tema de la pintura en els pessebres. Un tema que fa molt de respecte -o fins i tot pànic- a la majoria dels pessebristes. 

L'exposició va anar a càrrec de dos pessebristes coneguts de tothom: d'una banda en Josep Pagespetit, de Sant Pere de Torelló i de l'altra, n'Antoni Sazatornil "Saza", de Terrassa. Tots dos estan molt vinculats amb el món de la pintura i tenen doncs amplis coneixements i aptituds en aquest apartat que ens han demostrat a bastament al llarg de la seva trajectòria pessebrística. 

Va començar la sessió l'Antoni Sazatornil parlant-nos de la teoria del color i tot seguit il·lustrant-ho amb exemples concrets de diorames pintats amb tècniques i tonalitats diferents. 

A continuació, en Josep Pagespetit, tal com ens té acostumats, va abordar el tema pictòric d'una forma un pèl atípica. Això, per als qui el coneixem no va ser cap sorpresa. Tantmateix, hi havia qui esperava una sessió pràctica de la qual pogués quedar una mica contaminat. No va ser així. En Pagespetit va fer ús de les seves anècdotes per posar sobre la taula la seva màxima. La tècnica cal aprendre-la per poder-la tot seguit oblidar. Els mitjans no són la cosa important sinó que són tan sols només el camí per arribar a l'objectiu. Tots els camins són bons si el final també ho és. 

Després va haver-hi temps per a preguntes concretes, que el públic, 92 persones aquesta vegada, va poder adreçar als 2 ponents. 

23/04/2010

 

En la propera sessió comptarem amb la presentació de l'empresa FMAS, especialistes en il·luminació i automatismes per a pessebres, que ens mostraran tota mena de material interessant en aquest camp. A la segona part es parlarà del pessebre de suro i molsa. 

 

Aquest taller tindrà lloc el proper 22 de maig al lloc i hora habituals.

Descarga
Taller de pintura
25aTP3_Taller_de_pintura.pdf
Documento Adobe Acrobat 4.6 MB


EL TEU PESSEBRE A LA XARXA, una experiència innovadora

L'exposició virtual de pessebres EL TEU PESSEBRE A LA XARXA, promoguda pel Grup Pessebrista de Castellar del Vallès de la Federació Catalana de Pessebristes, com a acte preliminar de la Biennal del Pessebre Català 2010 ha tingut un notable ressò aquest Nadal passat. Més de 300 persones van penjar una foto del seu pessebre i la pàgina va recomptar entre l'11 de desembre i el 10 de gener més de 24.000 visites provinents de més de 27 països. 

A més de l'exposició de pessebres fets a casa, a l'escola, a les associacions o residències la pàgina oferia l'apartat El pessebre PAS A PAS amb consells per fer el pessebre. Aquest ha estat un dels apartats més visitats. 

13/04/2010

 

Aquest proper Nadal es posaran en marxa tota la resta d'exposicions i actes de la Biennal del Pessebre Català 2010 i l'exposició EL TEU PESSEBRE A LA XARXA continuarà oberta per rebre fotografies de pessebres.25è aniversari. Taller pràctic. Tècniques en la construcció del diorama

El proppassat dissabte vàrem assistir al segon Taller pràctic del cicle de cinc que es duran a terme durant els propers mesos. 

La sala de Can Cortès, a Palau-Solità i Plegamans, va acollir-nos novament, aquest cop amb el tema de "Tècniques en la construcció del diorama", a càrrec d'en Jordi Mañosa i de Joan Carles Capdevila. 

Tots dos ponents van compartir amb els assistents -una setantena de pessebristes- les tècniques que utilitzen habitualment a l'hora de realitzar el seu pessebre. 

En Jordi Mañosa*, de Palau-Solità, va mostrar-nos amb exemples gràfics l'ús del poliuretà i les eines que es poden emprar per a treure'n el màxim profit. 

En canvi, en Joan Carles Capdevila**, de Castellar del Vallès -encara que conegut principalment per la seva trajectòria a l'agrupació de Sabadell- va mostrar-nos la tècnica del guix d'escaiola aplicat en vertical sobre un suport de porexpan, tenint tot el pessebre plantejat amb aquest material de bon principi. 

Un cop acabades les dues exposicions -en un torn obert de paraula- es van fer diverses aportacions per part d'altres pessebristes que utilitzen variants d'aquestes tècniques que van acabar d'ampliar les informacions donades. 

El proper Taller tindrà lloc el dissabte 10 d'abril a càrrec d'en Josep Pagespetit, de Sant Pere de Torelló, i de n'Antoni Sazatornil, de Terrassa, tots dos prou coneguts per tothom.

23/03/2010

 

El tema que es tractarà és el de la pintura, un tema tan difícil i alhora tan personal, que estem convençuts ens farà xalar a tots. 

El mateix dia a la tarda, a 2/4 de 5, celebrarem l'assemblea general ordinària també a Can Cortès. 

 

Els qui estigueu interessats a quedar-vos a dinar ens ho podeu fer saber la setmana abans per poder fer la reserva al restaurant que hi ha al davant mateix.25è aniversari. Taller pràctic. Disseny, composició i plantejament del tema

El proppassat dissabte 20 de febrer va tenir lloc a Can Cortès, a Palau-Solità i Plegamans el primer dels cinc tallers pràctics que es duran a terme durant el primer semestre d'enguany en el marc dels actes del 25è aniversari. 

Aquesta sessió va tractar a fons el "Disseny, composició i plantejament del tema". 

Els ponents eren dos pesos pesants de dues de les associacions deganes de la Federació, n'Agustí Térmens de Barcelona i en Joan Cortada de Terrassa i van compartir amb una audiència d'unes 70 persones els seus coneixements i experiència pràctiques sobre el tema. 

En Joan Cortada va iniciar la sessió amb una presentació* on mostrava pas a pas els conceptes fonamentals de l'ús de la perspectiva lineal i de volum il·lustrant-ho també amb exemples reals de composicions de diorames on s'aplicaven aquestes tècniques. 

L'Agustí Térmens va posar el contrapunt "murri", sense contradir però cap dels aspectes teòrics explicats, exposant d'una forma molt planera els seus trucs i estratègies adquirits amb els anys. 

Hi van assistir persones pertanyents a 18 associacions i els comentaris rebuts per part dels assistents van ser molt positius envers els continguts impartits i la claredat amb què es van saber transmetre. 

6/03/2010

 

La segona sessió que tindrà lloc el proper dissabte 20 de març tractarà les "tècniques de construcció del diorama" i anirà a càrrec del Joan Carles Capdevila i del Jordi Mañosa. Esperem gaudir de la vostra companyia.

Descarga
Presentació
25aTP1_Disseny_i_Plantejament.pdf
Documento Adobe Acrobat 2.0 MB


Conferència inaugural dels actes del 25è aniversari de la fundació de la nostra Federació

Aquest dimarts es va donar el tret de sortida al programa d'actes del 25è aniversari amb la conferència inaugural a càrrec del Molt Honorable Sr. Jordi Pujol i Soley que va tenir lloc al Palau Robert, a Barcelona. 

 

Davant d'una sala plena de gom a gom amb pessebristes vinguts d'arreu va començar l'acte el nostre President, el Sr. Josep M. Porta, amb un breu discurs en el qual feia memòria dels moments en què es va gestar la Federació i anomenava algunes de les persones més significatives que ho van fer possible. Tot seguit va cedir la paraula al President Pujol. 

 

El President va parlar-nos durant gairebé una hora de la seva experiència del pessebre -bàsicament casolana- fent ús d'anècdotes personals a les que ja ens té acostumats. En acabar el seu parlament, la secretària de la Federació va comentar tots els actes programats -molts i diversos- per celebrar l'aniversari. 

 

Es va cloure l'acte obsequiant el Sr. Pujol amb un exemplar dedicat del llibre "El Pessebre" de Joan Amades i un ram de flors a la Sra. Ferrusola. 

Pàgina 2 de 2

2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011- 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006Anterior