Notícies 2013

Exposició homenatge a Jordi Pi i Vila a Ponte San Pietro (Itàlia)

Aquest Nadal tindrà lloc una exposició extraordinària on es presentarà la majoria de diorames realitzats per l'il·lustre pessebrista terrassenc Jordi Pi i Vila. 

L'Associazione Italiana Amici del Presepio, i concretament la Secció de Ponte San Pietro, tal com va fer en el seu dia amb en Joan Mestres, ha organitzat per aquest Nadal una gran exposició per homenatjar a Jordi Pi i l'important paper que ha jugat en la història del pessebrisme. 

Des d'aquí volem agrair aquesta magnífica iniciativa als amics italians, amb els que sempre ens han unit llaços fraternals, i sobretot a la família Pi, que ha permès que es traslladés tot aquest material tant lluny de casa per dur a terme l'exposició. 

De ben segur que aquest esdeveniment farà justícia a la memòria d'un pessebrista com en Jordi Pi que ho va donar tot pel pessebre i que va deixar darrere seu un magnífic llegat que ara podrem tornar a veure gairebé en la seva integritat a la ciutat llombarda de Ponte San Pietro a partir del 7 de desembre.

30/09/2013Assemblea General Ordinària

30/09/2013

 

El dissabte 21 de setembre va tenir lloc l'Assemblea General Ordinària al Palau Mercader, a Barcelona. Van assistir-hi representants de 19 entitats federades. 

Entre els temes de l'ordre del dia hi va haver l'informe de la Presidència, la valoració molt positiva del Simposi Internacional realitzat a Sitges i l'ingrés com a nou membre federat de l'Associació d'Avià. 

També, es va parlar de la jornada de tallers organitzada per l'Associació de Palau-Solità i Plegamans amb motiu del seu 30è aniversari que tindrà lloc el proper dissabte 5 d'octubre i al qual aprofitem per convidar-vos.


Pessebres a les escoles

L'associació Amics del Pessebre del Baix Empordà ha arribat a un acord amb el col·legi públic Torres i Jonama de Mont-ras per a convertir les classes de plàstica d'aquest primer trimestre del curs 13/14 (cursos cinquè i sisè), en un Taller de Pessebres on els nois i noies podran aprendre a utilitzar porexpan, suro, guix i pintura tot construint pessebres. 

Aquestes classes seran impartides per membres de l'associació de pessebristes conjuntament amb els professors titulars.

09/09/2013Diada de tallers pessebrístic

La Federació Catalana de Pessebristes, en el marc dels actes dels 150 anys de pessebrisme associatiu, i l'Associació Pessebrista de Palau-solità i Plegamans, amb motiu del 30è aniversari de l'entitat, organitzen conjuntament unes taules de treball didàctic per a tots els pessebristes de Catalunya. 

L'acte tindrà lloc el proper 5 d'octubre de 2013 de 10:00 a 13:00 a la masia de Can Falguera de Palau-Solità i Plegamans i estarà obert a tots els pessebristes d'arreu que vulguin assistir-hi. 

Quan finalitzin les taules pessebristes de treball didàctic hi haurà un dinar de germanor.

29/07/2013Escola-Taller d'Arts i Oficis del Pessebrisme

L'Agrupació de Pessebristes d'Olot i la Garrotxa ens ha fet arribar el programa dels cursos i tallers que tenen previst realitzar properament. 

  

Aquí podeu descarregar-vos el programa on trobareu la informació per tal de poder-vos-hi inscriure. També el professorat que impartirà els cursos.

29/07/2013


Descarga
professorat
OlotProfessorat13.pdf
Documento Adobe Acrobat 7.4 KB
Descarga
programa escola
OlotEscola13.pdf
Documento Adobe Acrobat 35.0 KB


L'ENS al Pacte Nacional pel Dret a Decidir

14/07/2013

 

Tal com ja sabeu la nostra Federació és una de les nombroses federacions de cultura popular que forma part de l'ENS de comunicació associativa. 

Us fem avinent que l'ENS ha estat un dels organismes convidats a formar part del Pacte nacional pel Dret a decidir. En aquesta nota de premsa emesa per l'ENS s'explica abastament aquest punt. 

Us anirem informant de les novetats que es produeixin. De moment aquesta setmana hi ha convocada una reunió de presidents de totes les Federacions que formen part de l'ENS.


Escola-Taller de Pessebres de Barcelona

Des de l'Associació de Pessebristes de Ciutat Vella promouen la iniciativa de crear una Escola-Taller de Pessebres de Barcelona, única a la ciutat. 

Aquesta escola-taller vol potenciar i difondre una part de la nostra cultura popular i tradicional com són els pessebres. 

L'oferta dels cursos estarà oberta a totes les edats per poder ensenyar la tècnica del guix, la perspectiva, etc. 

Un cop finalitzat el curs, s'exposaran les obres a una sala d'exposicions perquè tot el públic les pugui veure fins passades les festes de Nadal. 

El curs s'iniciarà aproximadament la primera setmana de setembre i finalitzarà la primera setmana de desembre. Les places seran limitades per qüestions d'espai. 

La durada de les classes serà d'una hora i mitja aproximadament. Els cursos es faran un dia entre setmana. 

14/07/201

Un cop finalitzat el curs, els diorames fets pels alumnes seran exposats principalment a la gran sala de la Casa dels Entremesos , a la plaça de les Beates, 2.XI Festa de la pela del suro

El proppassat dissabte 22 de juny Llofriu va acollir novament la Festa del Pela del Suro. 

 

Els companys pessebristes del Baix Empordà es van encarregar que el pessebre hi fos present com una activitat més relacionada amb les nombroses utilitats del suro. 

 Aquest cop no ens va ploure i vàrem poder dinar en bona companyia sense haver d'aixoplugar-nos sota un paraigües. 

 

Us adjuntem algunes fotos per il·lustrar com va anar la diada!

02/07/2013XI Festa de la pela del suro

El proper dissabte, 22 de juny, es celebrarà la XI Festa de la pela del suro a Llofriu - Palafrugell. 

 

Els Amics del Pessebre del Baix Empodà hi participaran com ja va essent tradicional.  Els actes previstos podeu veure'ls al programa, que és força interessant. 

 

Animeu-vos! Ens trobarem a Llofriu

Descarga
Programa la pela del suro
Pela13.pdf
Documento Adobe Acrobat 666.6 KB

16/06/2013Cloenda del Simposi Internacional de Pessebrisme

El proppassat diumenge 21 d'abril va tenir lloc la cloenda del Simposi Internacional de Pessebrisme que havia arrencat el dijous anterior a Sitges. Els assistents es varen traslladar fins a Barcelona per celebrar la missa a Santa Maria del Mar i tot seguit arribar-se a la Seca per gaudir per darrera vegada de l'exposició Pessebres, Cultura-Art-Tradició, que s'hi va muntar expressament aquest Nadal. 

Els participants en el Simposi, vinguts d'arreu d'Europa, a més d'alguns representants americans, dels Estats Units, Argentina i Brasil, van poder gaudir d'un dia fantàstic a la capital del país passejant pels voltants de la Basílica, el Fossar de les Moreres, ... Tots ells van estar d'acord a manifestar-se molt satisfets pel contingut dels actes celebrats durant el Simposi. Alguns d'ells fins i tot van allargar la seva estada per poder gaudir de la diada de Sant Jordi i descobrir per ells mateixos el perquè de tant d'entusiasme. 

El dijous 18 va tenir lloc també la reunió de la Federació Internacional, la UN-FOE-PRAE, fundada per l'entitat barcelonina, que habitualment té lloc a Roma. Enguany s'ha pogut celebrar a casa nostra aprofitant la presència de tots els membres internacionals. 

Les ponències presentades van comptar amb la solvència de persones tan destacades en el món de la cultura com el Dr. Armand Puig, la Dra. Leticia Arbeteta, el Sr. Jan Grau, el Sr. Soler Amigó o la Dra. Glòria Ballús. Tots els temes tractats van ser d'allò més interessant i es va utilitzar la traducció simultània per garantir-ne la comprensió en els idiomes oficials del Simposi: català, castellà, alemany, anglès i italià. El divendres al vespre l'Esbart Dansaire de Rubí  va oferir una mostra del

 

30/04/2013

 

a l'auditori de l'Hotel Melià. El dissabte a la tarda tothom es va traslladar a Sant Sadurní d'Anoia on es va fer la visita de les Caves Codorniu i, tot seguit, el sopar de gala. 

 

Aquest ha estat l'acte central i més important dels programats en el 150 aniversari que el pessebrisme associatiu commemora enguany.Simposi Internacional de Pessebrisme


Tots cap a Sitges!

Com tots vosaltres sabeu, el proper 19 d'abril es farà l'acte inaugural del Simposi Internacional de Pessebrisme que la Federació Catalana, amb la col·laboració de l'Associació de Pessebristes de Barcelona, ha organitzat per commemorar els 150 anys de Pessebrisme Associatiu a Catalunya. 

Aquest serà de ben segur un esdeveniment que recordarem durant molt de temps i seria una llàstima que no sortís rodó com es mereix. Comptem amb l'assistència de nombrosos pessebristes provinents de l'estranger i també companys espanyols. Gaudirem de personatges tan il·lustres com el Dr. Armand Puig, la Sra. Letizia Arbeteta, la Dra. Glòria Ballús o el Sr. Jan Grau que compartiran els seus coneixements amb tots nosaltres. 

A més de tot això, ja prou engrescador, també farem un sopar a les Caves Codorniu on podrem xerrar amb persones amb les que habitualment no ens podem trobar per la distància, acompanyats de bona música i en un marc modernista, no cal dir-ho, que ja de per sí proporciona un entorn màgic. 

Totes aquestes activitats, a més d'altres que trobareu en aquest programa, tindran lloc a Sitges, una vila que no necessita presentació. Un lloc fantàstic on passejar, gaudir del paisatge i de l'ambient que s'hi respira. 

 

Descarga
150anys_Simposi_cat.pdf
Documento Adobe Acrobat 566.4 KB

09/04/2013

 

Què més us cal saber per inscriure-us-hi? 

 

Apa, doncs, animeu-vos i feu cap a Sitges!Renovació de la Junta de la Federació

24/03/2013

 

Aquest dissabte, 23 de març, la Federació Catalana de Pessebristes va celebrar la seva assemblea general ordinària. L'acte que va tenir lloc al Palau Mercader, al carrer Lledó, va aplegar representants de 24 entitats federades. 

Un dels principals punts de l'ordre del dia era la renovació de part de la Junta, concretament del president, secretari i dos vocals. 

Després de la votació corresponent, la Junta resultant, votada per unanimitat, va quedar de la següent manera:

  • President Albert Català Pou (Baix Empordà)
  • Sots-presidenta Núria Garcia Múrcia (Terrassa)
  • Secretari Carles Tarragó Gatell (Tarragona)
  • Tresorer Antoni Garí Duran (Barcelona)
  • Vocal primer Josep Porta Saburit (Barcelona)
  • Vocal segon Marcel·lí Pol Ustrell (Sabadell)
  • Vocal tercer Francesc Villegas Martínez (Manresa)
  • Vocal quart Ismael Porta Balanyà (Montblanc)

Des de la Mesa es va agrair la feina feta per les persones amb càrrecs sortints: en Josep Porta (President), Núria Garcia (Secretària), Julià Arjona (Vocal) i Andreu Coll (Vocal). 

El President entrant, el Sr. Albert Català, va encoratjar a tots els presents a assistir massivament al Simposi Internacional que tindrà lloc a Sitges del proper 18 d'abril perquè quedi palès que el pessebrisme català juga un paper important al món i que tenim coses a dir.


Diorama Calvari a Vilafranca del Penedès

L'Associació de Pessebristes de Vilafranca exposa de nou, aquesta Setmana Santa, un diorama de Calvari. Aquesta instal·lació, que es podrà veure a la Basílica de Santa Maria, recorda les exposicions de Calvari que s'havien fet tradicionalment a la Vila fins als anys seixanta. 

Les exposicions de Calvari estan molt vinculades al pessebrisme, especialment en el que és la concepció del diorama, tot i que en aquest cas la temàtica es centra en les diferents escenes de la passió de Jesús. 

Aquest any en el diorama es recrea el camí de Jesús cap al Calvari, on és ajudat per Simó el Cirineu a portar la creu. Les figures que s'exposen en aquest quadre són reproduccions de l'obra del figurista Manel Muns, que han estat realitzades pel sitgetà Francesc Sales. 

El diorama es pot veure durant els actes litúrgics de Setmana Santa i en els que la Basílica de Santa Maria resta oberta.

23/03/2013Curs de modelatge a Mont-ras

L'Associació Amics del Pessebre del Baix Empordà organitza a Mont-ras un curs de modelatge de figures. 

Tindrà lloc els dissabtes, en horari de matí o tarda, a partir del 2 de març. La durada és de 7 dissabtes, total 21 hores. 

El modelatge en fang és segurament un dels processos tècnics més antics. El seu aprenentatge és molt assequible i gratificant. 

  

Interessats adreçar-vos a pessebristesdelbaixemporda@hotmail.com

22/02/2013Clausura de l'exposició Pessebres. Cultura-Art-Tradició

Diumenge passat es va cloure l'exposició Pessebres. Cultura-Art-Tradició a l'espai de la Seca, a Barcelona. En el transcurs de l'acte es va lliurar un record de la seva participació a l'exposició a tots els autors dels diorames exposats, així com un exemplar del Catàleg que la Federació ha editat amb les obres exposades. 

Han estat 2 mesos, amb un horari ininterromput de 10 del matí a 8 del vespre, durant els quals molta gent ha pogut gaudir d'aquesta exposició, que ha estat molt ben valorada pel públic visitant. L'experiència ha estat valorada com a molt positiva per la Federació Catalana. Es preveu que durant la celebració del Simposi Internacional, que tindrà lloc a Sitges com a acte central dels 150 anys de pessebrisme associatiu, torni a obrir les seves portes durant uns dies per tal que el públic assistent pugui també visitar-la abans del seu desmuntatge definitiu a finals d'abril.

07/02/2013Exposició permanent de pessebres i figures a Casa Canals, Tarragona

El proper dissabte a la 1 del migdia tindrà lloc la inauguració d'una exposició permanent de diorames i figures a la coneguda Casa Canals, al carrer Granada 11, al centre de Tarragona. 

  

Aquesta exposició s'afegeix doncs a la que cada Nadal organitza l'Associació de Pessebristes de Tarragona al carrer Girona, amb la particularitat que tindrà caràcter permanent, i incrementa per tant la presència dels pessebres a la ciutat. 

  

Es podrà visitar tots els dies, excepte dilluns, de 10 a 15 h.  Felicitem des d'aquí als companys tarragonins per aquesta fita.

30/01/2013XIV Biennal del Pessebre Català

En el marc de la XIV Biennal del Pessebre Català, aquest dissabte es va celebrar un dinar de pessebristes al Restaurant la Dèu, a Olot. Una representació de diverses entitats van visitar la capital de la Garrotxa per visitar aquesta exposició i, tot seguit, assistir a la recepció oficial que va tenir lloc a l'Ajuntament olotí. En Miquel Serrat, president de l'Agrupació de Pessebristes d'Olot i la Garrotxa, va conduir l'acte en que es va fer lliurament de distincions a les persones i entitats participants a la Biennal. L'acte va servir també per fer un merescut reconeixement a l'escultor local Joan Ferrés, que presenta una exposició monogràfica a l'Hospici. 

Aquesta setmana és la darrera en què es podrà visitar l'exposició ja que la Biennal es clourà el proper diumenge 3 de febrer.

29/01/2013El Museu del Suro de Palafrugell i la Federació signen un conveni de col·laboració

La Fundació pública Museu del Suro de Palafrugell i la Federació Catalana de Pessebristes han signat un conveni de col·laboració per cinc anys, prorrogables, per afavorir un millor coneixement i difusió del pessebrisme i del món del suro. Amb aquest acord es dóna continuïtat a la col·laboració ja existent entre les dues entitats donada la interrelació històrica i actual del suro i els pessebres. 

El Museu del Suro es compromet a tractar el tema dels pessebres a l'exposició permanent del seu nou museu, a facilitar-ne l'accés a la Federació per a la realització de possibles activitats i a desenvolupar conjuntament una línia de recerca sobre aspectes de pessebrisme i el suro. Per la seva part, la Federació Catalana de Pessebristes es compromet a organitzar conjuntament una activitat pública anual relacionada amb el pessebrisme, participar en la Festa de la Pela del Suro de Llofriu i a assessorar al Museu en qualsevol qüestió que afecti al món dels pessebres. 

Les dues entitats acorden també la possible cessió mútua de peces dels seus fons, segons determinin les parts. 

El conveni ha estat signat per l'alcalde de Palafrugell i president de la Fundació Museu del Suro, Juli Fernàndez i pel president de la Federació Catalana de Pessebristes, Josep Porta.

25/01/2013Número 3 de la revista NAIXEMENT

Ja podeu gaudir del número 3 de la revista NAIXEMENT que la Federació edita anualment. 

  

Cal agrair la portada d'enguany a un il·lustre pintor, escultor i pessebrista, en Miquel Tusquellas i Tarragó. 

  

Hi trobareu interessants articles de Xavier Trias, Jordi Capella, Antoni Garí, Joan Yeguas i Gassó, Rafael G. Villena, Pere Baltà i Llopart, Inés Padrosa Gorgot, Josep Maria Ballarín i Monset, Glòria Jara i Albertí, Antoni Carné, Josep Rafecas i Jané, Josep M de Ramon i Blasco, David Roy i Comas, Martí Ferrer i Bosch i Josep Viana. I les valuoses aportacions de l'Associació Catalana de Puntaires, La Roda i el Comissariat de la Commemoració de 1714. 

  

Us convidem a fer-hi una ullada virtual si encara no n'heu pogut disfutar físicament. Esperem que us agradi.

03/01/2013


Pàgina 2 de 2

2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011- 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006Anterior