Notícies 2018

Nit del Pessebre

30/12/18

Actuacions musicals, espectacles de diables, xerrades, degustacions gastronòmiques i pessebres oberts fins a la matinada: aquestes han estat algunes de les activitats de què van poder gaudir els assistents a la primera edició de la Nit del Pessebre, que es va celebrar el passat 29 de desembre arreu de Catalunya.

 

Visitar els pessebres populars és habitual en les festes de Nadal, però enguany, per primer cop, el públic ha pogut gaudir d’aquesta tradició d’una manera nova i més atractiva. Va ser en la I Nit del Pessebre, organitzada per la Federació Catalana de Pessebristes, que va obrir les portes de les 67 mostres de pessebre fins la una de la matinada. Inspirada en el model de la Nit dels Museus, la iniciativa ha volgut donar a conèixer l’art del pessebre a un públic més ampli.

 

La novetat no ha estat només l’horari d’obertura; a molts llocs, la visita a les instal·lacions ha estat acompanyada amb activitats paral·leles per a tots els gustos.  A Barcelona, el Museu  Frederic Marés va acollir la xerrada “Els pessebres i els pessebristes”, a càrrec Albert Català, president de la Federació Catalana de Pessebristes i Josep Maria Porta, president de l’Associació de Pessebristes de Barcelona. Els ponents van destacar l’àmplia història de les entitats i van recordar que el pessebre és una de les tradicions més antigues de Catalunya, i que és un art que està a l’abast de tothom. L’acte va atraure un públic nombrós, que també es va gaudir del concert de la Coral Xicoira i concert del Quartet de la Coral Sant Jordi.

 

A Parets del Vallès, la visita al pessebre monumental de 230 m2 (es tracta del pessebre sobre taula més gran de Catalunya) va estar amenitzada per una botifarrada popular i l'actuació dels diables. A Mont-ras, el públic va poder visitar la ja tradicional Mostra de pessebres i diorames, i gaudir de la música del grup Black Soul. A Pau Solità i Plegamans, la Nit va comptar amb l'actuació de Swing Mass i una degustació de brou i pa amb tomàquet, i a Badalona va haver actuació de cantautors i rapsodes i es va convidar els assistents a recitar els seus propis poemes i cantar nadales.

 

 (https://www.tornaveu.cat/noticia/4326/exit-de-participacio-en-la-primera-edicio-de-la-nit-del-pessebre)

 


Els diorames dels Pastorets a Tarragona

26/12/19

L’any 2016, diversos artistes d’entitats vinculades a la Federació Catalana de Pessebristes, van realitzar amb motiu del centenari dels Pastorets de Folch i Torres, un conjunt de 16 diorames relatius a aquesta activitat teatral nadalenca que, des de llavors, tenim itinerant per Catalunya.

Aquesta mostra, durant el cicle de Nadal 2018, es pot veure en el vestíbul del Teatre Metropol de Tarragona amb motiu dels 50 anys de Pastorets de La Salle en aquella ciutat que alhora presentava una exposició documental commemorativa.

Fou inaugurada per la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sra. Begoña Floria, i pel president de l’Associació La Salle, Sr. Joaquim Julià Penedès. L’Associació de Pessebristes de Tarragona estava representada per un dels diorames de pastorets, realització del seu associat Josep M. Jiménez.Pessebres a Núria i a Montserrat

24/12/18

El passat dilluns, vigília de Nadal, membres de l’Associació Pessebrista de Tarragona es van traslladar al Monestir de Montserrat per instal·lar el pessebre que ha lluït a la basílica durant les festes de Nadal. D’aquesta manera, es va materialitzar un dels actes previstos per commemorar el 90è aniversari de l’entitat tarragonina, consolidant la seva presència arreu del país.

 

Igualment, membres dels Amics del pessebre de Matadepera van bastir un pessebre a l'església del Santuari de Núria. Ambdós pessebres es podran veure fins a la Candelera, tal com mana la tradició.

 


18/12/18

Presentació  llibre "Germans Castells, art i figures per al pessebre"

Encara que ja s'havia aprofitat la inauguració del Museu de Montblanc com a excusa per als impacients, l'acte oficial de presentació de l'esperat llibre dels Germans Castells es va presentar tres dies després al Centre d'aArtesania de Catalunya ubicat al carrer Banys Nous, 11 de Barcelona. 

 

L'acte va reunir de nou la Dra. Gral. de Cultura Popular, el President de la Federació Catalana, els autors, Ramon Albornà i Ismael Porta, i  Joan i Martí Castells,  protagonistes de l'obra.


El Museu del Pessebre de Catalunya inaugurat

15/12/18

Tal com estava previst el 15 de desembre l'Honorable Consellera Laura Borràs va inaugurar el Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc. A l'acte també hi va assistir l'Alcalde de Montblanc, Josep Andreu, i la Directora General de Cultura Popular, Àngels Blasco, així com el President de la Federació Catalana de Pessebristes, Albert Català.  Durant l'acte es va tenir també l'espai per a presentar el llibre sobre l'obra de la nIssaga Castells acabat d'editar pel Departament de Cultura amb la col·laboració de la Federació. 

 

El Museu comença a caminar,a falta d'alguns aspectes que caldrà anar enllestint,  però que no n'impedeixen el normal funcionament. La 1a planta conté obra de l'Associaciío de Montblanc i pessebristes d'altres entitats federades, la segona planta és la dedicada als Calvaris amb obra "a palillo" dels Germans Castells, i la tercera correspon a Joan Mestres.

 


Inauguració XVII Biennal a Vilanova i la Geltrú

1/12/18

El dissabte primer de desembre va tenir lloc l'acte inaugural de la XVII Biennal del Pessebre Català a l'església dels Josepets a Vilanova i la Geltrú. Aquesta és la primera exposició que es realitza en aquest espai recuperat per a l'ús de les entitats locals. 

 

L'alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras, va presidir l'acte conjuntament amb Adelaida Moya, regidora de Cultura del Consistori, Ramon Llenas i Albert Català,  Presidents de l'Associació pessebrista i de la Federació Catalana de Pessebristes respectivament,. Tot seguit, el nombrós públic assistent va poder visitar a l'interior la nombrosa i variada mostra de diorames de les diferents entitats participants. 

 

A continuació, acompanyats per l'Esperit del Nadal i el seu seguici, es varen visitar la mostra del recull d'història dels 75 anys de l'entitat, el pessebre de la ciutat i contemplar un mapping de Nadal a la Plaça. La Biennal es clourà el proper 3 de febrer. 

 


29/11/12

Mostra de fragments a la Casa dels Entremesos

S'ha inaugurat la Mostra de Fragments de pessebre a la Casa dels Entremesos juntament amb els diorames realitzats pels Pessebristes de Ciutat Vella. L'exposició, fruit de la col·laboració entre la Federació i aquesta entitat federada, es clourà per la Candelera,. La seva organització ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

 


XVII Biennal del Pessebre Català a Vilanova i la Geltrú

15/11/18

 

 

El proper 2 de desembre obre portes la Biennal del Pessebre català a Vilanova i la Geltrú.

 

25 entitats federades exposaran els seus pessebres en diferents espais de la ciutat. Els pessebristes vilanovins s'han esmerçat a organitzar una Biennal amb molt de contingut i representativitat del panorama pessebrista català. A més, s'exposaran també els pessebres realitzats pels membres de l'entitat organitzadora i diferents activitats complementàries.

 

De ben segur que serà un èxit! 

 

 


Manresa acull la 48a Trobada de pessebristes de Catalunya i Balears

30/9/18

Manresa -enguany capital de la cultura catalana- va acollir el proppassat 30 de setembre la 48a Trobada de pessebristes de Catalunya i Balears.  Després de la preceptiva rebuda i lliurament de credencials als nombrosos assistents vinguts d'arreu del país, va tenir lloc un esmorzar al Palau Firal de Manresa des d'on tot seguit van sortir les diferents visites guiades. Els itineraris oferts per l'entitat manresana varen ser tres: la Cova de Sant Ignasi, una Ruta Modernista per Manresa o la Basílica de Santa Maria de la Seu, on més tard s'hi va celebrar la Missa i una cantada de la Capella de Música de la Seu.

 

Al migdia també es van poder visitar les diverses exposicions de pessebres al claustre de la Seu i als baixos de l’Ajuntament, on va tenir lloc la recepció oficial de Presidents al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa, on es proclamaren les Bases de Manresa. En sortir, als assistents se'ls va oferir a la Plaça una Mostra de Cultura Tradicional Manresana.

 

El dinar de germanor es va servir al  Palau Firal. En el transcurs de l'àpat es va presentar l'activitat artística realitzada pels alumnes d’AMPANS, hi van haver els parlaments institucionals corresponents i l'intercanvi d’obsequis entre les entitats, i es va cloure amb el lliurament del fanalet a l’Associació de Pessebristes i Modelistes de Vilassar de Mar, organitzadors de la Trobada 2019.

 


Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català

25/9/18

 

El proppassat dimarts 25 de setembre va tenir lloc la 2a edició dels Premis Antoni Carné de l'Associacionsime Cultural Català.

 

La gala de lliurament -presentada per l'actor Biel Duran- va celebrar-se al Centre Cultural de Terrassa.

 

Aquests premis reconeixen les iniciatives comunicatives, persones, col·lectius i entitats que fan possible la festa i activitats de l'associacionisme cultural català. Assemblea General Ordinària a Badalona

18/9/18

Dissabte 15 de setembre l'Associació de Pessebristes de Badalona va acollir l’Assemblea General Ordinària de tardor de la Federació Catalana de Pessebristes.

 

L'assemblea, que va comptar amb una bona assistència, va ratificar la reorganització de la Junta, amb el nomenament de Ramon Albornà com a Secretari i de Carles Tarragó com a Vocal segon.

 

Tot seguit es va fer un repàs a les dues properes cites: la 48a Trobada de Pessebristes del proper 30 de setembre a Manresa, i la 17a Biennal del Pessebre Català que enguany es celebrarà a Vilanova i la Geltrú.  L'assemblea també va aprovar les propostes de la Nit del Pessebre i l'Exposició de Fragments a Barcelona per aquest proper Nadal.

 Lliurament Creu de Sant Jordi a la família Castells

23.07.2018

El dissabte 17 de març de 2018, en el decurs de l’Assemblea General Ordinària, celebrada a Terrassa, la Federació Catalana de Pessebristes va acordar per unanimitat, sumar-se a la petició de la Creu Sant Jordi per a la nissaga barcelonina d’escultors de figures de pessebre, família Castells.

 

 Tot comença amb l’escultor Martí Castells i Martí, nat a Guimerà el 1873, que es casaria amb Rosa Martí i Carbó. Continuaria amb els seus tres fills, Joan (Barcelona 1909), Josep (Barcelona 1912) i Martí Castells (Barcelona 1915-1995), que en serà el màxim exponent de creació. La nissaga la continuaran fins a l’actualitat els seus dos nebots, fills de Josep Castells i Martí: en Joan i Martí Castells i Badia. 

 

El Govern va acordar concedir la Creu de Sant Jordi a 31 personalitats i 24 entitats que s'han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic o cultural. En el cas que ens afecta, en reconeixement a la seva destacada trajectòria com a escultors de figures de pessebre, vinculada a una nissaga familiar de referència en el món del pessebrisme català. La seva obra, present en moltes col·leccions privades de diversos països, figura als catàlegs dels més prestigiosos museus dedicats a una de les tradicions nadalenques més emblemàtiques.

 

L'acte de lliurament d'enguany va tenir lloc el 23 de juliol al Palau de la Música.

 


Carles Tarragó -fins ara secretari de la Federació Catalana- escollit President de la Federación Española de Belenistas

Aquest mes de juny el nostre company de Junta i Secretari, Carles Tarragó, en representació de l'Associació Pessebrista de Tarragona, ha estat nomenat President de la Federación Española de Belenistas.

 

Davant d'aquest nou encàrrec, Carles Tarragó ha presentat la seva renúncia a la darrera Junta celebrada el 4 de juliol. Per aquesta raó, i en compliment de l'establert a l'art. 21 dels nostres estatuts, s'ha nomenat  provisionalment a Ramon Albornà per a aquesta tasca, alhora que Carles Tarragó continuarà essent membre de la Junta.

 

La propera Assemblea General, prevista per al setembre, haurà de ratificar aquests acords.

 

Des d'aquí felicitem el nostre company i li desitgem tots els encerts.


48a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears

20/06/18

Enguany, la ciutat de Manresa ostenta la distinció de Capital de la Cultura Catalana. Per aquest motiu, i coincidint amb el vintè any d’exposició de Diorames i Pessebre Monumental, els pessebristes manresans van acceptar l’encàrrec de la Federació Catalana de Pessebristes d’organitzar la 48a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears, que tindrà lloc el diumenge 30 de setembre de 2018.

 

Manresa té documentada la tradició de fer pessebres de ben antic. La primera notícia que en tenim, que ja ho dóna com una tradició arrelada, surt en el diari local El Manresano de l’11 de gener de 1863, i es refereix al Nadal de 1862.

 

Pessebres tradicionals de suro i molsa, de cartró i/o paper, així com altres més artístics en guix, o els diorames moderns amb nous materials, han estat la continuïtat del Pessebrisme a Manresa fins als nostres dies havent gaudit, en el temps, de notables artistes en aquest Art i, sobretot, del Concurs iniciat per la V.O.T. Franciscana l’any 1922, que es va anar celebrant amb més de 100 participants, fins el Nadal de 1935.

 

El col·lectiu pessebrista està convidat a participar de les activitats que el Grup Pessebrístic de Manresa ha preparat i, alhora, visitar alguns dels pessebres que els seus associats realitzen actualment.

 

Descarga
FCP 11.18 PRESENTACIÓ.pdf
Documento Adobe Acrobat 79.7 KB
Descarga
fcp 11.18 programa-.pdf
Documento Adobe Acrobat 70.9 KB
Descarga
fcp 11.18 -full d'inscripció .pdf
Documento Adobe Acrobat 80.4 KB
Descarga
fcp 11.18 MOLT IMPORTANT.pdf
Documento Adobe Acrobat 67.7 KB


Reconeixement a dues entitats pessebristes: Terrassa i Vilanova

10/06/18

 

Aquest dijous 7 de juny, com és habitual en els darrers anys, va tenir lloc al Centre Sant Pere Apòstol, al carrer Sant Pere més Alt de Barcelona, l'acte institucional de reconeixement a la Cultura Popular, i especialment a les entitats que celebren un aniversari important. L'acte va començar amb una actuació de la banda Symphonic Beat Band, seguit d'un Ball d'Homenatge, ballat per l'Esbart Sant Jordi. Tot seguit hi va haver la benvinguda i salutació a càrrec de Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.
Enguany van ser dues les entitats pessebristes federades que van rebre'l en commemorar el seu 75è aniversari. L'agrupació terrassenca i la de Vilanova i la Geltrú van pujar a l'escenari  a recollir sengles Diplomes que acrediten la seva dilatada història.

L'acte es va cloure amb el Cant dels Segadors.

 


Diada a Tarragona DASC18

10/06/18

Dissabte passat Tarragona va acollir tots els pessebristes que s'hi van desplaçar per celebrar el Dia de l'Associacionisme d'enguany. Va ser una jornada festiva amb contingut molt variat. Un taller de pintura en el pessebre va ser l'acte lectiu, però també hi va haver temps per a gaudir d'una esmorzar mariner-amb una sardinada popular-, visitar el Museu marítim, i fer un passeig en barca per dins del Port. Igualment, es va fer una representació de Tarraco Viva molt aplaudida pels assistents. Un dinar típic serrallenc cuinat pels mariners de la Llotjarra va tancar la jornada que es va cloure amb els Parlaments dels Presidents de la Federació Catalana i de l'entitat amfitriona, i el lliurament d'un obsequi. La Diada de l'any vinent tindrà lloc en un lloc ben diferent de la nostra geografia, a Tavèrnoles (Osona).


Dia de l'Associacionisme Cultural a Tarragona - DASC

 Cada any la Generalitat de Catalunya promou el Dia de l’Associacionisme Cultural Català.

 

Per encàrrec de la Federació Catalana de Pessebristes, l’Associació Pessebrista de Tarragona, en el seu 90è aniversari, te l’honor de organitzar la Jornada d’enguany.

 

Us fem arribar la presentació, programació i full d’inscripció del dia de l’associacionisme Cultural Català, que aquest any tindrà lloc a Tarragona el dissabte 2 de juny de 2018.

 

Descarga
Full Inscripcio DASC18.pdf
Documento Adobe Acrobat 114.3 KB
Descarga
FCP 12.18 DIADA ASSOCIAONISME CATALA A T
Documento Adobe Acrobat 1.0 MB


Assemblea General Ordinària

El proppassat 17 de març  va tenir lloc l’Assemblea General Ordinària de la Federació Catalana de Pessebristes. En aquesta ocasió va ser l’entitat de Terrassa la que va acollir a la Sala Capitular de la Catedral del Sant Esperit aquest acte que té lloc preceptivament durant el primer quatrimestre de l’any.

 

Els temes més rellevants de l’ordre del dia foren l’aprovació dels comptes de l’exercici anterior que van ser aprovats per unanimitat i el pressupost d’enguany.

 

Un altre dels punts importants era l’entrada com a membres federats de dues noves entitats, Amics del pessebre de Matadepera i l’Agrupació pessebrista de Sant Boi del Llobregat. Amb la seva incorporació ja són 67 les entitats que formen part de la nostra Federació.

 

També es va tractar els diferents esdeveniments que tindran loc aquest any com el Dia de l’Associacionisme a Tarragona el 2 de juny, la  XVII Biennal a Vilanova i la Geltrú i  la 48a Trobada a Manresa, Capital Catalana de la Cultura 2018.

17/03/2018Assemblea Ens de l'Associacionisme Cultural

La Federació Catalana de Pessebristes  pren part a l'Assemblea General de l'Ens de l'Associacionisme Cultural.

15/03/2018Reunió UN-FOE-PRAE

El 24 de febrer va tenir lloc la reunió anual de la UN-FOE-PRAE. Aquesta trobada es va produir com és habitual a Roma i s'hi van aplegar responsables de les diverses federacions pessebristes europees entre les quals la Federació Catalana de Pessebristes. De fet, la fundadora d'aquesta organització transnacional fou l'Associació de Pessebristes de Barcelona.

 

Actualment, s'està promovent des d'aquest estament la candidatura del Pessebre com a Patrimoni immaterial de la humanitat a la UNESCO.

24/02/2018Trobada Internacional a Mollina (Màlaga)

La I Trobada Internacional d'Amics i Col·laboradors dels Pessebres, celebrada a Mollina durant el cap de setmana del 16 al 18 de febrer,  va comptar amb la presència de la Federació Catalana de Pessebristes així com de nombrosos pessebristes catalans amb algun lligam amb la Fundació Díaz-Caballero. 

 

La nombrosa representació de pessebristes vinguts d'arreu va poder gaudir d'una intensa experiència pessebrista visitant el Museo de Belenes de

Mollina, una immensa instal·lació amb diorames i figures de procedències diverses, així com altres exposicions de pessebristes de la zona.

Una part molt important de l'obra exposada en aquest Museu és d'autoria catalana. Per tant, com a pessebristes, ens en sentim partícips i felicitem als promotors  -la Fundació Díaz-Caballero- per aquesta iniciativa tan ambiciosa que s'ha fet realitat.

16/02/2018Som Cultura

La fàbrica Fabra & Coats de Sant Andreu va tornar a acollir el Som Cultura Popular del 25 al 28 de gener.

 

El món associatiu es va donar cita per donar a conèixer al públic la seva activitat amb stands, tallers, exposicions, conferències i, en definitiva,  per demostrar, un cop més, la potència de la cultura popular al nostre país.

 

Des de la Federació Catalana de Pessebristes es va creure més que pertinent

ser-hi presents ja que el pessebrisme és un bon exponent de la cultura popular catalana i aquest és un aparador molt rellevant per mostrar que el pessebre continua formant part del nostre imaginari col·lectiu. Vam comptar també amb la col·laboració de l'escultor Marçal Casanovas que va dur a terme un taller de figures de pessebre.

28/01/2018Conferència, taller de fang i cloenda Working Progress

En el marc de l’exposició Working Progress, el 9 de gener el Centre d’Artesania de Catalunya, als carrer Banys Nous de Barcelona va tenir lloc una conferència a càrrec de Jordi Montlló i Bolart, doctor en antropologia social sobre la "Deconstrucció de la Fira de Santa Llúcia; el futur de la fira a debat".

 

També es va comptar amb la col·laboració incondicional del figuraire mataroní Marçal Casanovas per impartir un taller de fang en el mateix espai.

 

El 14 de gener es va cloure aquesta exposició. L'acte de cloenda, en què es va poder visionar un vídeo de tota la progressió del treball exposat,  va comptar amb la presència d'autoritats locals, membres de Junta de la Federació i altres pessebristes.

14/01/2018


2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011- 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006Anterior