1a Conferència Internacional d'ONG acreditades

Del 6 al 12 de juny ha tingut lloc la 1a Conferència Internacional d'ONG acreditades per la UNESCO. Fruit de la trobada, aquestes entitats han pogut compartir experiències i gràcies al treball conjunt han definit la missió del Fòrum Internacional d'ONG i les seves relacions amb la UNESCO, acordant la creació d'un Comitè Directriu que permeti coordinar les activitats del Fòrum. El conjunt dels membres representants de les ONG han valorat positivament aquests passos, tot just quan del 30 de novembre al 4 de desembre se celebrarà la reunió del Comitè Intergovernamental a Namíbia. 

Organitzada per l'ENS de l'Associacionisme Cultural Català i el suport i col·laboració del Fòrum Internacional d'ONG, aquesta trobada també ha sumat les experiències d'ONG i experts que tot i no estar acreditats per la UNESCO, desenvolupen el seu treball en l'àmbit del Patrimoni Cultural Immaterial. Si bé durant les primeres sessions aquests dos grups han treballat per separat –ONG acreditades per una banda, i de l'altra, la resta d'ONG i experts– s'han establert diversos col·loquis i taules de treball on els participants han compartit inquietuds comunes: la relació de les ONG amb la UNESCO, i amb els estats que acullen les entitats, el canvi d'actitud que suposa considerar les expressions culturals com a patrimoni immaterial cultural... Cal destacar la gran quantitat d'entitats i associacions catalanes (pessebristes, sardanistes, castellers, puntaires, societats musicals, teatre amateur, geganters) que han participat en aquestes reunions. 

La 1a Conferència Internacional d'ONG acreditades ha estat una oportunitat per redefinir les relacions amb la UNESCO i ha permès apropar manifestacions de cultura popular catalana als participants, ja que les sessions de debat i reflexió s'han combinat amb excursions a la Patum de Berga (inscrita dins la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat), l'actuació d'un aplec de sardanes, un assaig de Castells (també a la mateixa llista), un concert d'una banda musical, la visita de diverses puntaires, o una actuació de falcons, entre d'altres. La nostra Federació també hi ha pres part aportant 3 diorames que han estat exposats durant la Conferència per tal de donar a conèixer el pessebre als assistents i fer-los avinent el nostre desig que el pessebre sigui proclamat Patrimoni Immaterial de la Humanitat. 

 

La cloenda va tenir lloc el dimecres 10 de juny a l'Ajuntament de Barcelona amb parlaments dels organitzadors i autoritats i un petit refrigeri als assistents.

 

 

 

 

16/06/2015