Visita del Grup Pessebrista de Castellar del Vallès a Neus Català

Aquest passat 2015, amb motiu del centenari de la Neus Català, un dels diorames del Grup Pessebrista de Castellar del Vallès va estar dedicat a ella, "Nadal a Ravensbrück". 

El dissabte 9 d'abril, una representació de l'entitat va visitar-la a la residència on viu des de fa uns anys, al seu poble natal, Els Guiamets, al Priorat. 

Durant la visita se li va lliurar una fotografia del Diorama en què s'hi veia amb detall l'escena que reconstruïa un barracó del Camp de Concentració de Ravensbrük, on hi havia dones ajagudes a les lliteres i quatre figures centrals representant la Neus, la Tití i les holandeses tot fent el pessebre amb cartrons la nit de Nadal que van viure al barracó.


Aquest Diorama es va inspirar en la descripció que en fa la Neus Català en el llibre "Un Cel de Plom" a la pàgina 185 i que diu: 

Tot i no ser creient, el dia de Nadal a casa era un dia especial, com totes, em sento molt més trista del que em sento els altres dies: volem pensar que avui ens deixaran tranquil·les. 

Passem tot el mati preparant la celebració. Durant uns quants dies hem robat del taller tot el cartró que hem pogut. Hem fet un altar i un pessebre. La Tití ha dibuixat escenes bíbliques, les holandeses han fet les figures, jo he col·laborat fent la vara de Sant Josep. 

La visita va ser molt intensa, les emocions a flor de pell..., la Neus va estar moltíssims minuts observant la fotografia, una i una altra vegada, la seva memòria recordava i revivia les imatges amb flaixos d'aquells moments, ens deia "Sí, sí... és així mateix... és una escena del Camp" 

I també amb dificultat ens va explicar: "Quan vàrem haver de fugir de Catalunya com a refugiats de la guerra civil espanyola i estàvem passant la frontera francesa, vaig dir que per a nosaltres no hi ha fronteres, això també és casa meva. Les fronteres només estan aquí..." [senyalant la imatge de la fotografia del diorama]. 

Tornava un cop i un altre, com mig sorpresa que un grup pessebrista hagués fet allò, i repetia llegint el literal al costat de la fotografia, GRUP PESSEBRISTA DE CASTELLAR DEL VALLÈS NADAL 2015, "Sí, sí... és així mateix... és una escena del Camp". 

Emocionant, sens dubte, tenir al davant l'única dona catalana viva que, amb els mateixos ulls amb que et mira, ha vist i ha viscut la brutalitat i l'horror en un camp de concentració nazi des de dins i l'ha patit en la seva pròpia pell.

12/04/2016