El Quiosc del poble

Quan diem que hi ha programes que ens agraden, sovint passa desapercebuda la feina dels professionals que hi ha al darrere, encarregats de les principals tasques del periodisme: la tria i la jerarquització de la informació. Periodisme no només és escriure bé –o com a mínim intentar-ho–, ni tenir ganxo a l'hora de servir la informació –o com a mínim pensar una mica amb el lector–, sobretot hi ha la voluntat de cercar, de destriar els temes. Quan un programa està ben fet, ens agrada encara que no parli d'aspectes que hi estiguem familiaritzats, i això passa perquè hi ha hagut una bona tasca periodística al darrere. 

I és gràcies a aquesta voluntat d'ofici que dilluns 14 de març dins l'espai Tria 33 del Canal 33 es va dedicar un reportatge, al Quiosc del poble, a les publicacions en paper de revistes de cultura catalana, conduït pel periodista i etnomusicòleg Pau Benavent. 

19/04/2016

El públic seguidor o practicant de la cultura popular i tradicional de ben segur que pot conèixer l'existència de publicacions com Caramella, revista de música i cultura popular, o capçaleres de l'editorial Gavarres i Canemàs, revista –en format llibre– de pensament associatiu. El reportatge, precís en el seu contingut i en la seva forma, ofereix una bona presentació d'aquestes publicacions, que treballen per mantenir el paper com a mitjà, malgrat la capacitat de l'era digital per enlluernar-nos amb els seus avantatges, tot deixant-ne a l'ombra els inconvenients. Aquestes revistes, Canemàs, Caramella i les edicions de les Gavarres –Gavarres, Les Garrotxes, Alberes, Cadí-Pedraforca i Girones–, són coneixedores dels sacrificis i satisfaccions que implica el paper, i, per tant, de la tria que han de fer dels seus continguts, cosa que les estimula a tenir un coneixement especialitzat del sector i una renovació constant dels temes amb l'objectiu de fer publicacions que atreguin un lector, molt sovint especialitzat i exigent. I que sempre sigui així.