FALTEN FOTOS
Aquest cap de setmana l’Associació Pessebrista de Tarragona, coincidint amb el 80è aniversari de l’entitat, va acollir la 39a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears.
Pessebristes vinguts de totes les comarques del país van prendre part en aquest acte que enguany va reunir unes 300 persones al voltant del fet del pessebre. La trobada va començar ja el dissabte al matí amb l’arribada d’alguns pessebristes que van optar per arribar aquest dia i prendre part en tots els actes que els amics de Tarragona havien organitzat.
Durant tot el dia es van fer diverses visites i activitats culturals. Al matí es va visitar Montblanc on hi ha el Museu del Pessebre que està construïnt n’Ismael Porta i que estarà acabat properament. Tot seguit es va anar fins a l’Espluga de Francolí on s’hi troba el Museu de la Vida Rural -ara en fase d’ampliació- on s’hi pot veure una magnífica col·lecció de figures de l’escultor olotí Josep Traité que mostren costums i oficis ara en desús i que constitueix un valuós llegat del costumisme català. A banda d’aquesta excel·lent exposició, el Museu -antiga casa pairal de la família Carulla- és un fons importantíssim pel que fa als estris i eines usats fins no fa pas tant al camp català. Malauradament, l’apartat dedicat als diorames estava en obres i no es va poder visitar.
El dinar es va fer a l’Hostal del Senglar, al casal de l’Espluga. En acabat es va anar cap al Monestir de Poblet, on es va fer una completa visita guiada que va permetre de conèixer una part important de la nostra història ja que allí s’hi troben les restes d’alguns dels Reis de Catalunya, entre ells Jaume I el Conqueridor.
En arribar a Tarragona ens esperava una classe d’història, però, aquest cop, sobre la vida quotidiana dels nostres avantpassats, els romans. El conferenciant, Magí Seritjol, va il·lustrar les seves explicacions amb dibuixos molt fidels que van fer molt entenedores les seves explicacions i que la sessió fós molt amena i didàctica.
Tot seguit es va assistir a la inauguració de l’exposició de diorames de l’Associació de Tarragona amb la presència de les autoritats i on es va oferir un petit aperitiu.
Després es va poder fer la visita arqueològica de les muralles romanes que va arrodonir la jornada. Per acabar, tots a sopar al local més antic d’Europa, el restaurant “Les voltes”, situat a sota les voltes del circ.
L’endemà, diumenge, acreditacions i esmorzar a l’envelat del Camp de Mart. Recepció de l’alcalde a tots els Presidents de les entitats -en total 37- i, mentrestant, visita del Mercadet de Pessebres, itinerari del Jubileu de Sant Fructuós i visita de la part alta de la ciutat. A les 11 h Missa solemne a la Catedral i a la sortida, foto de família, amb paraigües, a les escales. Comença a ploure. Després de visitar novament, els qui no ho havien fet ja, l’exposició de diorames de l’APT, va tenir lloc el dinar de germanor a l’hotel Husa Imperial Tarraco on es va cloure la Trobada quan es va cedir el fanalet a la propera seu organitzadora, en aquest cas l’Associació de Betlemistes Francesc Rosselló de Balears, que organitzarà l’any vinent la 40a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears.