L’arribada, ara fa quatre anys, del nou rector a Sant Joan Despí, Vicenç Guinot, ha estat des de llavors un problema per les activitats del grup pessebrista d’aquesta població que, finalment, s’ha quedat sense el seu local històric, l’ermita romànica de la Mare de Déu del Bon Viatge.
La mostra que cada Nadal feien els pessebristes de Sant Joan Despí, emblemàtica per a la població i els pessebristes d’arreu de Catalunya, té una tradició de més de 80 anys, utilitzant des de 1964 aquest temple com a local social, el qual, al llarg dels anys, han anat restaurant i consolidant poc a poc.
Amb insistència que el rector necessitava l’església per al culte, casaments i altres sagraments, va fer restaurar la imatge de la Mare de Dèu i el retaule, i començà a obrir-la per resar el rosari amb un grapat de feligresos. Finalment, per manca d’entesa, els problemes s’agreujaren quan el rector va demandar l’associació. Una lamentable situació en la qual, una vegada més, hi perd el pessebrisme català.
Alhora que lamentem l’actitud del representant de l’Església en aquest afer, encoratgem l’Associació de Pessebristes de Sant Joan Despí a no defallir en la seva tasca tan meritòria i de tants anys, malgrat sigui, en un nou local. De moment, després de la tempesta, el mossèn ha ofert que hi pugui haver a l’ermita una mostra permanent de 2 pessebres i que per Nadal puguin fer-hi l’exposició.
Per a més informació sobre el cas, vegeu l’article L’ermita de la discòrdia de Raúl Montilla, publicat al suplement Viure de La Vanguardia del dilluns 6 de juny de 2011.