El passat dijous, dia 5 d’octubre, va morir als 90 anys d’edat, el P. Gabriel Llompart i Moragues, historiador de l’art, folklorista, teòleg i autor de molt diversos llibres, entre els quals, diversos sobre les particularitats del Pessebrisme mallorquí. Persona que atresorava per la seva saviesa, molts reconeixements acadèmics i distincions, entre els quals el Premi Ramon Llull del Govern Balear, la Medalla d’Or de Palma, o el Premi Jaume III del Consell de Balears.
Col·laborador habitual en temes de Cultura en el diari mallorquí Última hora, era religiós teatí des del 1947 i llicenciat en Teologia i Història per la Universitat de Barcelona. Va exercir de Professor d’Ensenyament fins a la jubilació i fou un investigador molt erudit, sobretot per les seves publicacions fruit de les investigacions en documents dels arxius del Regne de Mallorca i del Diocesà.
Els seus llibres són de referència mundial, sobretot els que tracten d’iconografia diversa, tema de Sant Gaietà, Catedral de Mallorca, i en especial pel nostre àmbit, els d’estudi sobre les característiques de l’anomenat Betlem mallorquí. Entre els seus llibres més importants cal destacar “El Belén mallorquin” (1993), amb pròleg de Leticia Arbeteta; El Betlem Tradicional Mallorquí (2006); o el llibre de l’exposició al Museu de Mallorca, comissariada per ell entre el 2003 i 2004, Un Betlem de Retall del segle XVIII.
També l’assessorament per a la publicació del llibre sobre Els Betlems de les Caputxines, fruit de l’exposició d’aquests pessebres barrocs (segles XVII i XVIII) que es va fer al monestir de la Puríssima Concepció de Palma entre els anys 1996 i 1997.